Horrorrajongóknak már csak szereplői miatt is kötelező egy olyan kiegészítő/variáns beszerzése, mely ilyen illusztris társasággal bír, hiszen a hagyományos horror-sztorik ikonikus karakterei élednek újra, hogy a direkt konfrontációra építő Unmatched harcaiba pumpáljon friss vért. Hogy mi is az az Unmatched? Korábbi cikkünkből minden kiderül, hiszen itthon már két verzió megjelent korábban, az Árny & Köd pedig ezt az élményt teszi még teljesebbé. Akár úgy, hogy még nem is találkoztunk a társassal, akár úgy, hogy kiegészítve a korábbi tartalmakat.

Unmatched: Árny & Köd (Unmatched: Cobble & Fog)

  • Hazai partner/kiadó: Reflexshop
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 20-40 perc
  • Korcsoport: 9+
  • Nehézség: 2,04/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 11 990 forint

Ahogy a korábbi változatok, az Árny & Köd is mutatós, fekete keretes borítóval mosolyog a polcról… mit mosolyog, vicsorog, méghozzá egybegyűjtve a horror-ikonokat, miközben a dobozméret az alapjátékhoz hasonló, avagy kicsit nagyobb a korábbi, kétfős extra kiadásnál. Tartalma olyasmi, mint a régebbi kiadványoknál: a jól kialakított inzertből négy igényesen megmunkált minit, összerakható tárcsákat, néhány tokent és extra karaktereket jelentő zsetonokat, valamint a szereplőkhöz tartozó kártyapaklikat vehetjük elő, majd a játéktábla szimpatikusabb oldalát választva kezdődhet is a harc. 

Fight!

A felkészülés a régi: mindenki megfogja a saját életerő-jelző tárcsáját/tárcsáit, minijét, tokenjeit/zsetonjait és kártyáit, a minit és a segítőket a táblára teszi, a tárcsát beállítja, kártyát húz, majd a kezdőjátékos indítja a balhét. Ennek során a saját körében mindenki lapot húz, mozoghat, a karakter lépésszámát figyelembe véve, aztán pedig felkészül egy támadásra, ha a másik közelébe jut. Az akció ezután jön, amikor a játékosok a konfrontáció alatt a náluk lévő lapokkal sebeznek/védenek, netán utóhatásokat okoznak. Mindez aztán addig zajlik, míg valaki el nem veszti az utolsó életerő-pontjait is.  

Finish Him!

Mondhatnánk, hogy minden a régi, és semmi sem változott, de ennél messzebb nem is kerülhetnénk az igazságtól. Az Árny & Köd ugyanis a legjobb módon mutatja meg, miért remek játék az Unmatched. Egyfelől karakterei is sokkal többet rejtenek a mélyben, mint ami felületes ránézéssel megállapítható. Kártyáik teljesen egyediek, saját stílussal fűszerezve a harcokat, miközben mindnek megvan a maga gyenge pontja és erőssége. A Láthatatlan ember értelemszerűen a láthatatlanná válás képességét használja ki, így észrevétlenül mozogva ellenfele körül; Sherlock és Watson nyomozgatva fedezi fel az ellenséget; Drakula hipnotizál, természetfeletti erejét és kompániáját veti be; Dr. Jekyll pedig átalakulva emberfeletti erőhöz jut, de saját magának is árt vele.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

És akkor ott van még a játéktábla, amit az előzménynél nehezményeztem. Ezúttal már sokkal mutatósabb helyszíneket kapunk, így a viktoriánus London például végre látványos, mégha a sorozat nem is a játékteret jellemző külcsínre megy rá. De a tábla másik oldalán álló kastély ennél is jobb: lehet, nem annyira fogja meg elsőre a szemet, viszont különleges jellemzője, hogy titkos járatokkal rendelkezik, amiket kihasználva egyik helyről a másikra juthatunk, meglehetősen gyorsan, ezzel javítva pl. az eredeti játékban szaladgálók rossz szokásán. Így pedig elmondható, hogy az Árny & Köd remek darab, amihez nem kell egyik korábbi változat sem, de simán össze lehet rakni a régebbi és az új szereplőket, akik aztán bármelyik területen összecsaphatnak. Így most már gyűlik a résztvevők száma, a minőség pedig nemhogy maradt, de egy picit még sikerült is emelni rajta, a horrorrajongók pedig különösen örülhetnek a színes felhozatalnak. Reméljük, jön még hasonló bővítés!  

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Reflexshopnak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát