A szintén IELLO-Reflexshop segítséggel elérhetővé vált Fairy Tile esetében már volt némi mesés hasonlat és kiindulási pont, ez pedig nincs másképp most sem, csak a kurta farkú malacot hagyjuk el. Ezúttal ugyanis messzebbre haladunk, sőt inkább mélyebbre, majdnem szó szerint a nyúl üregébe, elvégre aktuális fantázia-helyszínünk egy olyan királyság, ahol a nyulak szaporodnak gombamódra, hogy a lehető legnagyobb területtel rendelkező birtokosé legyen a dicsőség. Mindehhez a Magic-mindenható Richard Garfield asszisztál a játékmenettel, miközben a látványért a Tokió királya – A pusztítás éjszakája illusztrátora, Paul Mafayon felel, avagy minden adott a sikerhez. Persze, egy 2017-es játéknál ez már nem is kérdéses, pláne a BGG listáit böngészve.

Bunny Kingdom + In the Sky kiegészítő

  • Hazai partner: Reflexshop
  • Kiadó: IELLO
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő (kiegészítővel 5)
  • Játékidő: átlagosan 40-60 perc
  • Korcsoport: 12+
  • Nehézség: 2,26/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 7790 forint

A Bunny Kingdom egy átlagos méretű, nagydobozos játék, melynél egyből a nyúlseregre figyel fel mindenki, már a doboz kibontása után, mert előbb a szép grafika ragadja meg a szemünket. Belül azonban katonás rendben, zacskókba helyezve várja a nyuszi-sereg a megmérettetést, amihez egy nagy adag kártya is használatba kerül. A normál méretű játéktábla mellé felkerülnek a színek szerint rendezett nyuszik, a vaskos húzópakli kártyái, valamint a különböző tokenek és a három erősségben megtalálható műanyag erődök, majd ha egy-egy nyúllal a répákat mutató pontozósávra is ráálltunk, mehet a menet. 

Foglalunk és építünk

Bár lehetőségből van bőven, ahogy taktikai opciókból is, az alapok nem annyira bonyolultak. A játékosszámtól függően mindenki adott számú lappal indít, majd körönként beindul egy draftolás, aminek segítségével a játékosok két lapot választanak, a többit továbbadják valamelyik irányba, majd a két eltett kártyát kijátszák. Ha ezzel mindenki megvolt, a maradék lapokból megint mindenki kettőt választ és ez így megy tovább, míg a kezekben tartott kártyák el nem fogynak. Kétszemélyes játéknál kerül a képbe némi kavarás, az egyensúly kedvéért, ami viszont a játékmenetet is megbolygatja, legalábbis mintha picit taktikusabbá válna. 

A kártyák egyébiránt a játékostábla koordinátákkal jelölt pontjainak elfoglalását segítik a kis nyuszisereggel, illetve termelést, épületeket, játék végi célokat adhatnak. Utóbbi esetben a lap a lezárásig titokban marad a többiek előtt, minden más esetben viszont a négy fordulón belül kerül felhasználásra. Az épületek és a termények, anyagok márpedig azért is fontosak, mert az azonnali ponthoz/répához juttató lapokon és a feladatkártyákon túl ezek szorzatával juthatunk még apanázshoz, méghozzá a fordulók végén, a tulajdonunkban lévő összefüggő területek segítségével. A harc tehát az egymás melletti részekért folyik, amiket akár ügyesen össze is köthetünk, áthidalva egy-egy kieső részt, sőt a 2019-es In the Sky kiegészítő nemcsak az ötödik játékost teszi elérhetővé, de egy, az egekben álló plusz területet is, ami tovább növeli a lehetőségek számát.

Szivárványos nyuszizás

Míg az alapjáték egy kellemes, stratégiát is bőven tartalmazó családi játék (abból azért picit összetettebb az átlagnál), számos döntési lehetőséggel, amikhez mindent meg is kapunk, addig az In the Sky kiegészítő rengeteg extrát tesz a csomaghoz, miközben a játékmenetet is mélyíti. Az ötödik játékoson felül bejön a képbe az extra tábla az Óriás Felhővel, amit a szivárványok kötnek össze Újvilággal, miközben új küldetések, új farmok érkeznek a dobozban, sőt még Répadella (Carrotadel) is jár mindezek mellé, illetve beindul a kereskedelem és megjelennek az adók és érmék. Mindez persze nagyon jól mutat, nagyon ötletes, ha pedig valaki unja az alapjátékot, annak komoly vérfrissítésként működhet. De! Családi játéknál talán már túl sok a jóból.

Nyuszi-birodalom

A Bunny Kingdom a maga módján egy rendkívül különleges látványvilággal megáldott (Mafayon a színes-szagos és sötét dolgokhoz láthatóan egyaránt ért), egészen szórakoztató és különleges családi stratégia, ami azért a kisebbeknek még túl összetett, így valóban 10, de inkább 12 éves kortól felfelé ajánlott. Richard Garfield neve önmagáért beszélt, elvégre legyen szó egy szörnyparádéról vagy éppen egy olyan videójátékról, mint a Roguebook, az alkotó akármit nem tesz le az asztalra, amit az összesített 303. és a családi kategóriás 44. helyezés is egyértelműen bizonyít. A szépen illusztrált kártyalapok és játéktábla mellett ott van még a rengeteg kis nyúlfigura és a stratégiai mélység, ami a kategórián belül elég jól teljesít. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

És itt én pontot is tennék a történet végére. Merthogy a Bunny Kingdom úgy jó, ahogy van, 4 fővel tökéletesen játszható, illetve a családi kategóriát is nagyszerűen képviseli. Ehhez képest ugyan az In the Sky hoz egy csomó újdonságot és extrát, de az ötödik játékos jelenléte eleve nem indokolt, nem teszi jobbá vagy kerekebbé az élményt, a sok plusz pedig csak tovább bonyolítja a dolgokat, amitől a korhatár is a 12-14 éves korig ugrik, nem mellesleg picit még jobban randomizálva a dolgokat, feleslegesen megcsavarva a játék egy-egy részletét. Persze, aki szeretné sok-sok játék után feldobni az alapcsomagot, annak az In the Sky jó vétel lehet, de aki még csak most ugrana bele a nyúlbirodalom feletti hatalom megszerzésének harcaiba, az először a remek alapjátékra csapjon le, és csak kellő tapasztalat és játékóra után gondolja át, hogy szüksége van-e bármiféle bővítésre. A Bunny Kingdom így remek vétel, ami javasolt a gyűjteménybe, ha tetszik a nagyon stílusos és mutatós dizájn, a letisztult és izgalmas játékmenet, míg a kiegészítés egy kihagyható extra, ami talán jól jöhet, de semmiképpen sem kötelező a teljes élményhez.

(A tesztpéldányt köszönjük partnereinknek, a Reflexshopnak és IELLO-nak! Bár sem a Bunny Kingdom, sem kiegészítője nem jelent meg magyarul, rajongói fordítás mindkettőhöz elérhető.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát