Hol volt, hol nem volt, még az Óperenciás-tengeren is túl, ott, ahol a kurta farkú malac túr, élt egyszer a IELLO, mint társasjáték-kiadó, mely Magyarországon, a Hétszűnyű Kapanyányi Monyók otthonában, a nagyszerű Reflexshopon keresztül terjesztette varázslatos és csodás játékait. Így a Fairy Tile-t is, amely a klasszikus gyermekmeséket idéző külsejével és festett minijeivel már első látásra is képes megfogni az embert, avagy a királyfi gyorsan útnak indult, hogy megmentse a királylányt. Vagy bemutassa a sárkánynak, hogy azok ketten boldogan éljenek, míg meg nem halnak, és míg a fiú a három kismalaccal bezárkózik a farkas elől, hogy egy jót társasozzanak.

Fairy Tile

  • Hazai partner: Reflexshop
  • Kiadó: IELLO
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 30 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 1,38/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 7790 forint

Mutatós kis doboz a vásárlók jussa, takaros tartalommal. Van itt egy adag kártya, területlapka, néhány fakorong és három mini, a játék pedig indulhat is, amint a három kezdőlapka az asztalra került, a kártyák egyenlő módon el lettek osztva, a királyfi, a királylány és a sárkány pedig a helyére került.

Bábjátékosok

A Fairy Tile lényege, hogy itt a játékosok nem egy-egy szereplővel vannak, hanem az egyenlően elosztott kártyákkal a saját meséjüket építik. A saját paklijukból mindig a legfelső lapot húzzák fel, úgy, hogy más ne lássa, majd azon dolgoznak, hogy a kártyán lévő feltételek teljesüljenek. Ehhez a saját körükben két akció közül választhatnak: vagy lépnek egy karakterrel, vagy lehelyeznek a szabadon álló lapka-halomból egyet úgy, hogy az megfelelően, a szabályok szerint illeszkedjen a már meglévő terephez. Igen, nem véletlen a Fairy Tile elnevezés. A lehelyezés kívánalmain felül minden szereplő más módon mozog, ezt is figyelembe kell venni, ha pedig a kör végén, az akció végrehajtása után az aktuális kártyán írt hatás végrehajtható, az bekerül a saját mesekönyvbe, a pakli tetejéről pedig újabbat lehet húzni.

Persze van olyan eset is, amikor az éppen nálunk lévő lap hatásai nehezen kivitelezhetők, ilyenkor pedig megtehetjük azt is, hogy a kártyát a húzópakli aljára tesszük, cserébe viszont a nálunk lévő korongot átfordítjuk a “varázs”-oldalára, amivel egy körünkben egy második akciót is végrehajthatunk. Aki előbb befejezi a meséjét, az nyer, hogy utána akár mindenki sorban felolvashassa, mit sikerült összehozni.

Mesés darab

A Fairy Tile nagyon egyszerű, nagyon könnyed darab, ami egyértelműen a kisebbeket és a családokat célozza meg. Már maga a Miguel Coimbra által megálmodott külső is a klasszikus meséket idézi, és akkor ott van még a kialakult terep, a kártyapakli, vagy az előre festett trió. A karakterek az asztalon, a játékosok által épített terepen jól mutatnak, valóban megidézik a mesék világát és hangulatát, miközben az is remek ötlet, ahogy a mozgások szerepkörökhöz lettek kötve, némileg erősítve ezzel az egyedi jellemzőket. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Más kérdés, hogy a szerencse túl nagy randomitást hoz a saját mese építésébe, elvégre minél többen játszanak a társassal, annál többen szólhatnak bele a saját mozgásunkba, helyzetünkbe, ami 3-4 főnél már kifejezetten zavaróvá válhat, mikor valamit szeretnénk végrehajtani. Éppen ezért, kisebb létszámmal vagy házi szabállyal jobban működik a koncepció, miközben két dolgot kell igazán figyelembe venni. Az egyik, hogy ez a játék tényleg gyerekeknek készült, de ezzel együtt a szülők is élvezhetik. A másik, hogy itt a kompetitív jelleg ellenére abszolút nem a győzelem számít (bár tartom, hogy alapvetően is így van, ha már szórakozunk), hanem az élmény, ami viszont remek és tényleg mesés lehet a témának és a külcsínnek hála. Nem kifejezetten tartalmas vagy kiemelkedő társasról van szó, de megfelelő fogékonyság mellett a varázslatos külsejű Fairy Tile is jó móka lehet, főleg gyerekekkel. 

(A tesztpéldányt köszönjük partnereinknek, a Reflexshopnak és a IELLO-nak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát