Mind a hagyományos, mind a társasjátékos karácsony (Essen!) messze van, de szerencsére az év első felében is van miért izgatottnak lenni: ilyenkor mutatják be a hazai társasjátékos kiadók, forgalmazók az idei évre szánt újdonságaikat. Megnéztük, mivel készül a Reflexshop 2020-ban!

Az egyik legszebb és leggazdagabb kínálattal rendelkező hazai társasjátékos bolt, a Reflexshop budai egysége, a cég tulajdonképpeni zászlóshajója adott teret idén a szokásos játékbemutató mustrának, melynek során több asztalra kiterítve lehetett megtekinteni minden olyan társasjátékot, amely valamilyen formában idén bekerül a Reflexshop és a hazai társasjátékos boltok kínálatába, és mindegyikhez részletes, az alapvető játékmenetet bemutató narráció is társult a Reflexshop mindig jól felkészült, készséggel segítő értékesítőinek hála. Megtekinteni, hallgatni pedig volt is mit, a 2020-as repertoár ugyanis megint masszívra sikeredett, számszerűsítve gyakorlatilag két tucat játék biztosan érkezik tőlük. Sőt, jelen sorok írásakor ebből egy, az A nyugati királyság lovagjai: A kézművesek kora már kapható is, és ezúttal is minden nagyobb célcsoport (a családosok, kezdők, a hardcore gamerek) legalább egy potenciális tételt fel tud majd írni a bevásárlólistájára.

A repertoár is körülbelül ilyen sorrendben, azaz a nagyon egyszerűtől a nagyon komplexig terült ki az asztalra: a Harry Potter: Magical Beasts és a Harry Potter: Triwizard Maze (a magyar cím még bejelentés előtt áll) például azon családosoknak kedveznek, ahol minimum egy Harry Potter-rajongó található (legyen az fiatal gyerek, vagy a felnőtt korosztályt erősítő egyéb családtag), hiszen itt a roxforti élet egy-egy szeletét lehet átélni egy tetszetős külsejű, de egyáltalán nem komplex játék keretén belül.

Nem ez az egyetlen ismertebb szérián alapuló újdonság, a Rick and Morty: Emrickmások a most már hazánkban is dúló Rick & Morty-lázat lovagolja meg az eredetileg 2016-ban kiadott kártyajátékot lokalizálva, melyben a cél világ megmentése… vagy legalábbis a legközelebbi környezeté, miután Rick és családja saját házukban ragad, melyet maguknak embernek, valamint a Rick & Morty univerzum lényeinek álcázott paraziták szállták meg. A feladat a paraziták lebuktatása, de elérhető egy alternatív, második játékmód is, melyben a játékosok két csapatra oszlanak, és az egyik team a paraziták felett veszi át az irányítást.

A téma miatt ez persze nem egészen nevezhető családi játéknak, ami az idei kínálatban azért erős túlsúlyban van. És abból rengeteg kifejezetten jónak tűnő cím akad. Kezdésnek például ott az I Love Hungary, az “I Love…” sorozat lokalizált változata, melyben az országgal kapcsolatos érdekességeket, történelmi és kulturális információk tömkelegét lehet majd beszerezni játékos formában. A Fox in the Forest Duet a még mindig álomszép Fox in the Forest két főre szabott, kifejezetten innovatív játékmenettel rendelkező (kooperatív ütésvívó) változata. Az Imagine Family az itthon is komoly sikereket elért Imagine hivatalosan is családbarát-változata, és két absztrakt(abb) kártyajáték, a Papageno és a Point Salad is inkább a családoknak kedvez (de nem feltétlen nevezhetők barátcsinálónak!), de számunkra a legjobban a Zombie Kidz: Evolúció tetszett, amely a címe ellenére nem rémisztő, hanem ötletes, innovatív és vitathatatlanul sikeres, hiszen a családi / gyerekjáték kategóriában a BGG-n levakarhatatlan a lista éléről. Ebben a kooperatív, legacy-alapú társasban egy iskolából kell kifüstölni a zombikat, a változatosságról pedig a legacy-elemek tömkelege, az új szabályok és új játékelemek gondoskodnak, így ez semmiképp sem egy egyszeri kaland lesz.

Ez az újrajátszhatóság pedig a Sushi Go család legújabb tagjáról, a Yushi Rollról mondható el igazán, amely az idei kínálat egyik legizgalmasabb darabja, hiszen a Sushi Go fantasztikusan egyszerű játékmenetét és világát kombinálja a kockadobással. Itt nem kártyákkal, hanem szerencsével és kockákkal rakhatja össze mindenki a maga menüjét a lehető legmagasabb pontszám érdekében – és ehhez elég neki egy marék kocka, pár játékostábla és néhány jelölő. Zseniálisan egyszerű – és remélhetőleg egyszerűen zseniális.

Nem maradnak persze lehetőség és szórakozás nélkül a komoly játékosok sem, a skála ezen végén alapvetően 3+1 játék vár. A +1 a korábban már említett, már elérhető kiegészítő A nyugati királyság építőmestereihez csupán egy darabja annak a kirakósnak, amit az egyszerűség kedvéért nevezzünk „A nyugati királyság univerzumnak”. Shem Phillips és az általa vezetett Garphill Games fantasztikus sorozata az év végén két módon is bővül. Egyrészt megérkezik a trilógia utolsó darabja, a minden szempontból impozáns A nyugati királyság várgrófjai, másrészt A nyugati királyság krónikái, amely egy hatalmas kampányba fűzni a királyság történetét, vagy külön kooperatív módot kínál a trilógia minden egyes darabjához.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A sort és a bemutatót pedig az Eldorádó legendája zárta. Reiner Knizia pakliépítős játékában olyan kalandozókat alakítunk, akik Dél-Amerika dzsungeleiben keresik a legendás kincseket. Minden játékos teljesen egyedi csapatot állíthat össze, hogy ennek segítségével vágjon át a moduláris, több szekcióra osztott játéktáblán és azok nehézségein. A cél elsőként elérni Eldorádó városát. A tálalása kiváló, a kártyák és a játéktábla is a Rejtő-regények világát idézi, a pakliépítős játékmenet köré felépített egyszerű szabályok okán pedig nagyon gyorsan tanulhatónak és pörgősnek tűnik. Reméljük ezt, és a repertoár többi darabját is be fogjuk tudni mutatni nektek idén!

Támogasd te is a PC Gurut!