Az Időzített Bomba-játékok témájukban érintőlegesen kapcsolódnak Sir Arthur Conan Doyle híres regényhőséhez, Sherlock Holmes-hoz és annak nemeziséhez, Moriarty professzorhoz. A Londont behálózó bűnszervezetek agyának megálmodott figura eredetileg csupán azért került bevezetésre, hogy az író megölhesse közönségkedvenc detektívjét és végre mással is foglalkozhasson. Hiába a végső leszámolás: a rajongók, a kiadó és legfőképpen a pénz nagyobb úr, így Holmes a regényekben is visszatérhetett. Persze, Moriarty sosem próbálta felrobbantani a Big Bent, és Sherlock Holmes gyakorlatilag egyedül dolgozott, de az idők során már annyit tettek hozzá a híres detektív karakteréhez (volt már kutya is egy rajzfilmsorozatban), hogy ezen talán nem ildomos fennakadnunk.

Időzített Bomba

  • Partner: Reflexshop
  • Kiadó: Iello
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív/kooperatív
  • Játékosok száma: 4-8 fő
  • Játékidő: átlagosan 15 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 1,07/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 4490 forint

A játékosok véletlenszerűen vagy Holmes vagy Moriarty csapatába kerülnek, de ez a szerep titkos mindenki előtt, nem fedhetjük fel kilétünket. Már csak azért sem, mert a két csapat célja természetesen szöges ellentétben áll egymással: a detektívek hatástalanítani, míg Moriarty emberei aktiválni szeretnék a robbanószerkezetet. A deaktiváláshoz meg kell találni az összes „hatástalanítás-kártyát” a sok semleges drótkártya között; míg a robbantáshoz elegendő az egyetlen „robbanókártyát” felfordítani, vagy a játék végéig, azaz négy fordulón át valahogy feltartani a detektíveket.

A meghatározott táblázat segítségével, a játékosok számától függően kerülnek kiválogatásra a kártyák, melyek közül az első körben fejenként öt lapot kap mindenki. Ezeket mindenki megnézheti, de ezután meg kell őket keverni, és képpel lefelé, véletlenszerűen kirakni az asztalra. A kezdő játékos ezek közül tetszés szerint választ egy kártyát (sajátját nem húzhatja), ami felfordításra kerül; ezután az a játékos teszi ugyanezt, akinek a kártyáját felfordítottuk. Egy-egy forduló során annyi kártyát fordítunk fel, ahány játékos játszik, vagyis például, hat játékos esetén a hatodik drót elvágása (kártya felfordítása) után a kiosztott lapokat begyűjtjük, megkeverjük, és mindenkinek egyenlő számú lapot osztunk ki. Mindez pedig addig folytatódik, míg egyik vagy másik csapat el nem éri célját, de legfeljebb a negyedik forduló végéig.

Az Időzített Bomba csomagjában a kártyákon kívül körjelölő tokeneket és egy összerakható, szigorúan karton csípőfogót is találhatunk a maximális beleélés érdekében. De magához a játékhoz ezekre igazából nincs is szükség. A kártyák illusztrációi nem túlbonyolítottak, de egyértelműek, a különböző karaktereknél találkozhatunk eltérő dizájnnal.  A szabályok egyszerűek, így igazából a pár lapos szabálykönyvet sem lehetett elrontani.

A játék maga roppant egyszerű, és jó partijátékhoz illőn néhány sör legurítása után is neki lehet állni elmagyarázni, és amíg az ember nem lát duplán, addig a hatástalanítási kísérletekkel sem lesz gond. Nem egy agymunka, hanem sokkal inkább közösségi kikapcsolódás, és bár senkit sem bátorítunk erre, igen könnyen ivós játékká is lehet változtatni. Családoknak az alkoholmentes változatot javasoljuk, ha éppen egy mérsékelt mókával kecsegtető filler játékra jut csak idő.

Időzített Bomba Evolúció

  • Partner: Reflexshop
  • Kiadó: Iello
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív/kooperatív
  • Játékosok száma: 4-6 fő
  • Játékidő: átlagosan 15 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 2,0/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 4490 forint

Az Időzített Bomba Evolúció kicsit csavar az előkészületen és a célokon, bár a játékmenet lényegében ugyanaz marad. A játékban a semleges drótok helyét különböző színű bombák veszik át: sárga, narancs, piros, rózsaszín, kék és zöld. Mindegyik bombához öt kártya tartozik, a játékosok számától függ, hogy hány bombát (és azok kártyáit) tesszük az alappakliba, melyből keverés után kiveszünk annyi bomba-lapot, ahány játékos játszik; majd újfent a játékosok számával egyenlő számú hatástalanítás-kártyát is keverünk. Így osztásnál mindenki öt lapot kap, melyeket ugyanúgy megnézhetünk, majd keverés után magunk elé rakhatunk.

A detektívek célja továbbra is az, hogy az összes hatástalanítás-kártyát megtalálják, míg Moriarty embereinek elég egyetlen bomba felrobbantása, vagy a játékidő negyedik körig való elhúzása. Csakhogy mindkét kártyacsoport kicsit máshogy működik: a bombák a negyedik azonos színű lap felfordításánál robbannak, sőt egyes speciális hatásoknak köszönhetően ez akár már előbb is bekövetkezhet (a zöld bomba például a harmadik lapnál robban). Míg a hatástalanítás-kártyákkal egyes bomba-színeket hatástalaníthatunk, így azok (egy különleges esetet kivéve) nem robbannak fel a negyedik lap felhúzása után sem.

Egyetlen hátránya az alapjátékkal szemben, hogy ezúttal legfeljebb hatan szórakozhatnak egyszerre, így kicsit mérsékeltebb létszámú összejöveteleken kerülhet elő. Ugyan valamivel több odafigyelést igényel, az egyes bombák, azok hatásai könnyen memorizálhatók, de az ikonok is segítenek a speciális hatások felidézésében. Ha az alapjáték tetszett, a „fejlesztett” változat még inkább siker lehet, hiszen újabb variációkkal és lehetőségekkel dobja fel a játékot. De ha ezzel nyitod az ismerkedést, az „alapjátékra” már nem valószínű, hogy szükséged lesz (hacsak nem 7-8 főre tervezel).

(A tesztpéldányokat köszönjük partnerünknek, a Reflexshopnak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát