Szeptember első hete az év egyik legzsúfoltabb időszaka: indul az iskola, közeledik az egyetem, az időjárás hidegebbe fordul át, a társasok pedig elkezdenek özönleni, hiszen ekkor szinte óraműszerű pontossággal kezdenek érkezni a régóta várt megjelenések, és megtörténnek azok a bejelentések, melyeket sokan tűkön ülve várunk. Ennek szenteli szokásos éves játékbemutatóját az összes nagyobb hazai kiadó is, idén pedig a Piatnik, a ComPaYa, a Keller & Mayer és a Vagabund kínálatát egyszerre tekintettük meg. Egy ilyen illusztris társaság pedig értelemszerűen roskadásig tudta tölteni a kiállítóteret, szó szerint minden létező korosztálynak és célcsoportnak hozva valamit.

Keller & Mayer

A Playmobil és a KOSMOS elsősorban ismeretterjesztő céllal készült kiadványainak rengetegéből pedig "szörnyen" jó társasok is elősejlenek – a Keller & Mayertől például a 2018-as Szörnyek bandája, melyben két csapatnak kell szörnyekről diskurálnia: az asztalon heverő lapkák egy-egy darabját kell körülírni úgy, hogy az a másik számára felismerhető legyen. Az nyer, aki a a játék végén a legtöbb szörnnyel rendelkezik! A Pozsgay Gyula által illusztrált Tezament ennél már komolyabb, hiszen ebben a különleges stratégiai játékban 2 fő néz egymással szembe  testőrök és felkelők viadaláról van szó egy olyan királyságban, ahol a trónterembe szorult királyra a lázadók vadásznak. A kényes helyzetnek csak két végkimenetele lehet: a király vagy fogságba esik, vagy még időben ki tud menekülni.

Compaya/Vagabund

Nem aprózza el az idei évet a ComPaYa sem. Az elsősorban a legendás játékfejlesztő, Uwe Rosenberg játékairól ismert kiadó a Vagabunddal szövetkezve talált új portékákra, például a tengeren, hiszen érkezik a Port Royal Big Box kiadása, az elsősorban komplex játékairól ismert Alexander Pfister klasszikusa. A masszív csomag nem csupán az alapjátékot, de annak kiegészítőit is tartalmazza – az egyszerű szabályrendszeréről, de taktikus játékmenetéről ismert kártyajáték ezen kiadása ráadásul teljesen új külsőt is kapott.

A "nagy" kiadások prímjét viszont a Tavernák Tiefenthalban viszi, hiszen annak lokalizált változata szinte már az eredeti megjelenése óta a levegőben lóg. Az itthon is elsöprő sikert arató Kuruzslók Quedlinburgban alkotójának játéka a kockalerakást és a pakliépítést ötvözi: a játékosok a saját tavernájukat igyekeznek a lehető legjobbá varázsolni, megpróbálva kiszolgálni a vendégek összes igényét. Méretét tekintve szintén ebbe a kategóriába sorolható A Nagyi régi kredence is, amely a Vagabund gondozásában lokalizálja a The Whatnot Cabinetet, melyben a nagyi régi kredencét kell megtölteni ritkaságokkal, olyan apró tárgyakkal, melyek szentimentális értéket képviselnek. A szívmelengető témához letisztult tálalás is társul: slágertermék lehet a családi társasok hazai kínálatában!

Piatnik

A családi játékokra szakosodott Piatnik zsákjában bőven volt meglepetés. Hamarosan végre magyarul is elérhető lesz az általunk is nagyon szeretett (ITT olvashattok róla!) The Crew: The Quest for Planet Nine, és nem maradunk újabb Catan nélkül sem. A Catan: Logikai rejtvények egy egy játékosnak szóló, 40 feladványt tartalmazó érdekes spinoff, melyben egy nagy paklinyi kártyán szereplő kihívásokat kell teljesíteni a klasszikus Catan-elemek használatával, átvitt értelemben és szó szerint is.

A másik nagy újdonság a Savannah Park lesz. A legendás szerzőpáros, Wolfgang Kramer és Micahel Kiesling következő játékában afrikai természeti parkok optimalizálásáért megy a küzdelem: csordába kell terelni az állatokat, meg kell akadályozni a bozóttüzeket, figyelni kell a vízlelőhelyeket és mindent meg kell tenni azért, hogy a saját parkunk legyen a legsikeresebb. Az 1-4 főnek szóló, 20-40 perces játékidejű lapkalerakó játék alapötlete és mechanikája remekül beleillik a szerzőpáros eddigi életművébe. Reméljük, játék közben is ilyen jó lesz. A Piatnik a hazai fejlesztésekről sem feledkezik meg, így ők adják ki a következő Pierrot-játékot is.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Nomad – nem meglepő módon – a nomádok életét igyekszik bemutatni egy olyan világban, ahol törzsfőnökként kell gondoskodni a táborról és annak lakóiról. Ehhez élelmet kell szerezni, áldozati felajánlásokat begyűjteni, és mindent megtenni azért, hogy a saját törzsed legyen a legsikeresebb.

A Reflexshop újdonságairól ITT olvashattok.

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát