Amikor egy stúdió akár már évek, de inkább évtizedek elteltével úgy dönt, leporol egy sokak által szeretett klasszikust, és esetlegesen átszabja azt, a népharag még a legjobb szándék esetében is elkerülhetetlen. A változást sokan nem szeretik, ha pedig valaki egy klasszikust piszkál meg, komplett rajongótáborokat idegeníthet el. Nem kell messzire menni, hogy lássuk ennek következményeit: a nemek felcserélésével visszatért Szellemirtók, vagy az Ocean's 8 valóságos parasztlázadást szított, az újra és újra belengetett Vissza a jövőbe-remake-kel pedig kisebb polgárháborút lehetne kirobbantani. Nem idegen ez a társasjátékok világában sem, jelenleg az idén érkező A nagy western utazás második kiadása kapcsán vakarják sokan a fejüket, közben azonban a bokrok alól előbújt és meg is jelent a 7 Csoda második kiadása.

7 CSODA (2021-ES KIADÁS)

  • Partner/Kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 3-7 fő
  • Játékidő: átlagosan 30 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2,19/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 12 990 Ft

Márpedig a 7 Csoda egy igazi modern klasszikus, amely 2010-es megjelenése óta levakarhatatlan a boltok polcairól, a toplistákról, vitrinjében pedig annyi díj pihen, mint ahány ember szekrényében maga a játék. Ráadásul egyáltalán nem elárvult vagy elhanyagolt, alig három éve kapott egy kifejezetten nagy lélegzetvételű kiegészítőt, idén azonban bővítmény helyett újragondolás érkezett.

A pánikot elkerülve persze fontos kihangsúlyozni, hogy ez a beltartalmat nem, csupán a külsőt érinti, hiszen a második kiadás alapvetően csak azt a célt tűzte ki, hogy modernizálja a valaki által avíttasnak gondolt tálalást, ehhez pedig ezúttal mindössze egy művészt kért fel. Miguel Coimbra neve szerencsére nem csenghet ismeretlenül, hiszen közreműködött az alapjáték készítésében is, és az ő keze munkáját dicséri a Small World vagy a rendkívül egyedien festő Cargo Noir. Mivel ezúttal minden egy kézben összpontosult, a kártyákon található illusztrációk érezhetően egységesebb képet alkotnak, egy adott, közös stílust képviselve. A vérfrissítés nagyon tetszetősre sikeredett: számomra a játékostáblák sokkal inkább elkülönülnek egymástól (még ha az éjszakai oldaluk színpalettája kifejezetten egységes is), a lapokon található ábrák pedig maradtak ugyanolyan karakteresek és hangulatosak, mint korábban, továbbra is zseniálisan teremtve hangulatot a történelmi szituációk révén.

CSODA 2.0

A vérfrissítés viszont nem csupán a lapok ábráit érintette, de azok kidolgozottságát is. Bár a használt papír vastagsága talán egy hajszállal vékonyabb, mint ami hosszú távú strapabírást sugallna, a fémhatást keltő szegélyek, és a szintén ezen effekttel rendelkező korfeliratok egészen impozánsak, de kártyavédőért könyörögnek. Ez ilyen brutális mennyiségű lapnál azért nem olcsó mulatság, viszont az biztos, hogy garantálja az időtállóságot.

Erról maga a játék is tudna mit mesélni, hiszen hiába telt el 11 év a megjelenése óta, a 7 Csoda még mindig műfajának egyik megkerülhetetlen, meghatározó darabja. Rövid, alig 30 perces meccsei során mindenki egy komplett civilizációt tud felépíteni, megpróbálva jeleskedni a nyersanyagtermelés, a tudomány, a kultúra, vagy akár a hadászat terén. Nem csoda, hogy mi is nagyon szeretjük: pont tavaly nyáron zengtünk ódákat róla, és minden ott leírt szó a második kiadásra is igaz.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Kihagyhatatlan megjelenése-e az idei évnek? Az a vásárlótól függ. Aki komplett gyűjteményt épített a 7 Csodából és annak kiegészítőiből, annak mindenképp érdemes mérlegelni a váltással kapcsolatban, hiszen idővel minden bővítmény megérkezik majd új formájában (a régiek nem kompatibilisek ezen kiadással). Azok, akiknek a polcán viszont még nincs 7 Csoda, ne is gondolkodjanak, ez ugyanis minden gyűjteményben ott kell, hogy legyen. Mert lehet, hogy az emberi történelemnek hivatalosan csak 7 Csodája volt, de a társasok között ez is az!

(A játékot partnerünk, a Gémklub biztosította – köszönjük!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát