Mivel a különleges összetevőkkel teli, színes és érdekes, már-már művészi absztrakt stratégiák bejönnek, játékos párosunk pedig ezekre tud leginkább rágerjedni, az Azul régóta piszkálta a fantáziánkat, bár leginkább az alapjátékot és A királyi pavilont néztük ki magunknak. A Sintra üvegcsodáiról amúgy is volt már szó, de az volt a hármasból a kevésbé szimpatikus, így nem is baj, ha kimarad. Mivel pedig a sorozat töretlenül népszerű, úgy éreztük, hogy eljött az idő a pótlásra, avagy következik végre az eredetileg Summer Pavilonra keresztelt rész, ami már a tálalásával is megbabonázza az embert. 

Azul: A királyi pavilon (Azul: Summer Pavilon)

  • Hazai partner/kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 30-45 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 2,02/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 13 990 forint

Izgalmas látni, ahogy egy sorozat évente képes megújulni, és miközben a 2017-es első rész az absztrakt kategóriában egészen az első helyig jutott, illetve a teljes listán is sikerült egy impozáns 52. helyezést elérnie (családiban pedig jelenleg az 5.), addig a folytatásoknak sincs okuk a panaszra. Főleg A királyi pavilonnak, mely egészen közel helyezkedett el a nyitódarabhoz, és bizony nem véletlenül. A normál méretű doboz már kívülről is felkelti a figyelmet, ami pedig benne van, nos, az mindenképpen igényes. 

Királyi pompa

Vissza Portugáliához és I. Mánuel királyhoz, aki bár elhunyt, utolsó álmának munkálatai pedig még el sem kezdődtek, a játékosok mégis a legtehetségesebb mesteremberek bőrébe bújva próbálják megvalósítani az elképzelést: a királyi pavilont, mely a királyi család leghíresebb tagjainak állítana emléket, természetesen a legnagyobb tudású mesteremberek keze munkája által. Így mindenki kap egy saját táblát, melyen építkezhet, a játéktér közepére mennek a manufaktúrakorongok, adott számú, véletlenszerűen húzott csempével, plusz ott a pontozótábla, amin a jelölők haladnak, illetve amelyre szintén kerül néhány csempe. Utóbbiból a maradék készlet a húzózsákban marad, és kezdődhet is a versengés. 

A versengés, mely egy fordulóban mindig két lehetséges akcióból áll. Az egyik, hogy elvesszük egy tetszőleges szín összes csempéjét az egyik manufaktúrakorongról, majd ha van dzsókerszínű csempe, abból is egyet, a maradékot pedig a játéktér közepére rakjuk. A másik lehetőség, hogy a játéktér közepén tesszük ugyanezt. Ezután, ha minden csempe elfogyott, jöhet az építkezés, avagy a csempék lehelyezése a saját táblára, ahol azonban minden színnél jelölve van a számokkal, hogy egy adott hely feltöltésére hány azonos színű csempét kell beáldozni. A dzsókerszínek ebben segítenek, elvégre egy sárga hármashoz például a két dzsókerszín+1 sárga kombinációja is megfelelő, hogy a sárga csempe a hármassal jelölt mezőre kerüljön. Végül passzolhatunk is, ezzel pedig maximum négy csempét a saját táblánk sarkaira mentünk. Ellenben minden megmaradt csempét el kell dobni, mindegyiknél -1 pontot begyűjtve a pontozón. A pontozás után jön a következő forduló, a hatodikat követően pedig a győztes kihirdetése.

Nemcsak a csempe ragad oda

Ahogy a sima, 2017-es Azul, úgy A királyi pavilon is nagyszerű időtöltés az absztrakt stratégiák kedvelőinek. Nem véletlen, hogy a 2019-es epizód a kategóriájának 2. helyéig jutott, míg a családi társasokon belül a 14. helyet szerezte meg magának. A csempék, táblák egyaránt nagyon látványosak, de maga a torony és a zsák is elég jól mutat, miközben egy egészen korrekt inzertbe lehet mindent szépen és rendezetten elpakolni. Ez már eleve pozitívum, de plusz pontot jelent az alternatív játékmód is, aminél színtelen játéktáblákra kell építkezni, közben vagy egyszínű vagy mind a hat színt tartalmazó csillagokat produkálva.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

De önmagában a játék is nagyon jól kitalált mechanikát alkalmaz, aminél nincsenek hosszú leállások, mindenki a saját pecsenyéjét sütögeti. Persze lehet arra is figyelni, hogy a másiknak mire lehet szüksége, majd azt akadályozni, de összességében itt inkább az építésen van a hangsúly, nem pedig azon, hogyan szúrjunk ki másokkal. A pontozásnál külön izgalmas, hogy mit kezdünk az oszlopokkal, szobrokkal és ablakokkal, melyek a játékostábla csillagjai között helyezkednek, illetve az is nagyon számít, milyen színre, milyen teljes csillag kiépítésére megyünk rá. És bár nagyon tetszik az alap Azul falas látványvilága, a csempés A királyi pavilon azon is túltesz, még önmagában is, nem beszélve arról, hogy még idén érkezik A színpompás pavilon, ami tovább bővíti a játékélményt. Remek játék, nemcsak stratégáknak, így a színeket/formákat és a stílust kedvelőknek nagyon is ajánlott, lényegében kötelező vételről van szó.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Gémklubnak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát