Mind a Tetris-formátum, mind a macskás téma nagyon megy, amire Frank Westék (nem, nem a Dead Rising-sorozat hőséről van szó) ügyesen lecsaptak a 2019-es Macskák szigete elkészítésekor. Annyira ügyesen, hogy a játék azóta a legjobb 100-ba is majdnem bekerült BGG-n, sőt stratégiában ez össze is jött, míg a családi kategóriában az első tízig sikerült eljutnia. Ami, azért valljuk be, nem rossz eredmény, szóval magam is kíváncsivá váltam, főleg, hogy sem a poliominók lehelyezése, sem a cicák mentése nem áll tőlem távol. Pont kapóra jött a Gémklub magyar kiadása, ami mellé, igazán pozitív meglepetésként még egy Beez – Mééz is befutott. 

Macskák szigete(The Isle of Cats)

  • Hazai partner/kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 60-90 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 2,33/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 17 990 forint

Egy legendás sziget áll a történet középpontjában, melyen egy ősi, bölcs, játékos macskafaj éldegél, emellett tele van kincsekkel. Szélvég felderítői már tisztában vannak vele, hogy a mendemondák igaznak bizonyulnak, azonban valahogy a gonosz Sötétkéz Vesh is rájött a titokra, seregével pedig útra is kelt, ami a szigetre és lakóira nézve nem sok jót jelent. Így hát most Szélvég lakóin, avagy a játékosokon múlik a cicák és a kincsek sorsa, begyűjtve és kimentve mindegyikből annyit, amennyit csak lehetséges.

Hallal macskázók

Elsőre talán sok az input, de a Macskák szigete csak az ismerkedés alatt tűnhet bonyolultnak. A központi terület a sziget, ahol a kalózhajó halad célja és a játék vége felé, a választott színű macskajelölők pedig a játékosok sorrendjét mutatják. A sziget alá mennek a ritka oshax macskák poliominói, a játékosszámtól függő mennyiségben elérhető kincsek, a macskafigurák és a felfedezéskártyák, ládák, halak. Majd a húzózsákba került normál macskák és ritka kincsek közül kell minden egyes nap (forduló) során húzni, addig, míg játékosonként nem kerül kettő-kettő macska-poliominó a sziget két oldalán lévő egy-egy mezőre. Tehát 3 játékosnál pl. 6-6 a két oldalra, plusz a ritka kincsek, amik esetleg húzásra kerültek. Ha mindez megvolt, mindenki elvesz egy macskafigurát, egy hajót, aztán jöhet az első forduló.

A fordulók során több feladat is van, melyek sorrendben valósulnak meg. Így először mindenki 20 halat, 7 felfedezéskártyát kap, majd utóbbiak közül megtart kettőt, a többit pedig továbbadja a mellette ülő játékosnak, és ez így folytatódik, míg megtartásra nem kerül az utolsó lap is. Akkor ki kell fizetni azokat a kártyákat, amiket szeretnénk akár most, akár egy későbbi fordulóban felhasználni. Majd ezután először az egyéni vagy közös küldetéskártyákat tudjuk használni, utána a zöld lapokon lévő csizma ábrák összegéből kiderül a játékosok új sorrendje, majd jöhet maga a macskamentés, amit utána már a különleges kártyák kijátszása követ, azt pedig a forduló vége, hogy kezdődjön minden elölről. A mentés egyébként egészen izgalmas, elvégre számos lehetőség áll rendelkezésre. Egyfelől a kosarak száma (kártyán és saját birtokban lévő állandó kosár) határozza meg, hány macskát vihetünk a hajónkra, másfelől a sziget két oldalán nemcsak a véletlenszerű kínálat, de az ár is más, avagy a jobb oldali mezőn több halat kell fizetnünk, ha pont ott van a kiszemeltünk.

A macskát (és kincseket) már csak le kell helyeznünk a hajóra, méghozzá lehetőleg a patkányok és kincsestérképek letakarásával, így telítve a szobák és a fedélzet területeit. Persze egy csomó mindent számításba kell venni, nem lehet csak úgy ledobálni a purrogó jószágokat: az azonos színűek szeretik egymás társaságát, ha pedig már van egy lehelyezett macskánk, a többit csak úgy rakhatjuk le (hacsak egy kártyával nem kapunk más instrukciót), ha valahol érintkeznek a poliominók. Ha pedig oshaxhoz jutunk, akkor arra rá kell tenni egy macskafigurát, ami jelöli, hogy melyik családhoz (színhez) tartozik.

Kártyákba oltott kincs

Amikor az utolsó nap, avagy forduló is letelt, jön az értékelés, aminél számos dolgot kell figyelembe venni. A le nem fedett patkányok és szobák például mínusz pontot érnek, míg a ritka kincseket, macska-családokat (minimum 3 darab, rendesen érintkező, egyszínű macska), teljesített feladatokat egyaránt át kell számolni. A sima kincsek csak adott feladatoknál számítanak, míg a halak a döntetlen esetén számítanak bele az eredménybe. Ebből látszik, hogy bár a feladat és a játék maga egyszerű, viszonylag sok mindenre kell figyelni, több mindent kell számításba venni, ha pedig esetleg egymásnak mondanak ellent a feladatok (kincsestérkép letakarása vagy szabadon hagyása), akkor el kell dönteni, melyiket éri meg jobban teljesíteni. És ugye a sima kincs alapvetően semmit nem ér, viszont a kisebb méretek miatt akár a problémásabb mezők letakarásában is segíthet, illetve, ha egy feladatkártya úgy kívánja, akkor eleve jövedelmező a jelenléte. Kalkulálni kell tehát, akár az utolsó fordulóig, ami állandó figyelmet jelent. Azt pedig a cicák ugye, rájuk jellemző módon, szeretik elterelni.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Nem tudom, mennyire lehet valós a feltételezés, miszerint a macskás tematika csak utólag kerülhetett képbe, maga a játékmechanika már előbb készen volt, de nekem például nem volt ilyen problémám, alapvetően a cicás téma jól illik a fordulók menetéhez és a játékhoz. A kedvencek lustálkodnak, játszanak, pont mint az életben, így az ember egyébként hajlamos kicsit elveszni az illusztrációk között, miközben maga a doboz is a macskatulajdonosok igényének megfelelően lett kialakítva, külön jelölve a fedő aljában, hogy hova ülhet/feküdhet a ház igazi ura/úrnője. Már ha valakinek igénye van rá, hogy a társasjátékos dobozt megossza kedvencével, de én speciel állatbarátként is félteném, szóval nem élek a lehetőséggel. Ha viszont illusztrációk, akkor nekem a színes stílus ellenére talán csak a macskák ábrázolásával van gondom. Ezek a cicák amolyan fantasy lények, nem kimondottan az otthoni állatkákra emlékeztetnek, és ebben az esetben valahogy ez pont kizökkentett a tematikából. Ami amúgy ennek ellenére is remek, a Macskák szigete pedig nagyon élvezetes, egyszerűsége ellenére is gondolkodós darab, ami családoknak (van kifejezetten családi módja és szóló verziója is, ha arra lenne igény) és baráti társaságoknak is ajánlott. Anyagminősége teljesen rendben van, és kinézetre is biztosan van, aki jobban fogja szeretni (a sziget pl. kifejezetten tetszik, ahogy a hajókkal és figurákkal sem volt bajom). De ugye a legfontosabb a mechanika és az élmény, ami pedig önmagáért beszél.

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát