Mind a szabadulószobák, mind az azok élményét megcélzó kártya-/társasjátékok egészen népszerűek a különböző témákkal, amik a hagyományos nyomozástól (és Sherlock Holmes-tól) egészen a fantasztikum és a horror világáig érnek. Az Unlock-széria pedig néhány esztendő után eljutott a sci-fi/mese alapvetésig, a Star Warsig, ami eleve hatalmas rajongótáborral rendelkezik, a kérdés már csak az, hogy mennyire illik a a téma a sémára, mennyire máz a Star Wars, és mennyire hangulatos a végeredmény?  

Unlock! Star Wars (Star Wars: Unlock!)

  • Hazai partner/kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kooperatív
  • Játékosok száma: 1-6 fő
  • Játékidő: átlagosan 60 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 1,82/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 12 490 forint

Azt már az elején muszáj elmondani, hogy az Unlock! Star Wars is egy az app-vezérelte társasok közül, így a magyar nyelven elérhető, ingyenes applikációt is le kell hozzá szedni, mert máskülönben csak három plusz egy kártyapaklit kapunk a kisebb méretű dobozban, aminél még egy térkép és egy spoileres megoldásfüzet a csomag része. A három plusz egy pakli pedig azért van, mert ebből az egyik egy bevezető küldetés, ami egy rövidebb sztorival mutatja meg az Unlock mechanikáját, működési elvét, ezzel ráhangolva az egyre nehezedő feladványokra.   

gemklub-unlock-star-wars-pcguru-1.jpg

Három kaland

A három normál kártyapakli három kalandot takar, ezeknél pedig mindig azonos metódus várja a játékost/játékosokat. Az asztalra kitesszük a paklit, előkészítjük az appot, amin szintén rábökünk a megfelelő kalandra, majd a felvezetés felolvasásával és az időmérő elindításával indul a móka, amikor is a kezdőlapot átfordítva már láthatjuk is az első helyszínt, hogy onnantól kezdve az ábráknak megfelelően, az adott számozású lapo(ka)t megkeresve induljunk utunkra.

Legyünk a Hoth fagyos vidékén vagy a Jedhán, a lényeg mindig ugyanaz. Karaktereket keresünk, rendszereket indítunk be, kódokat fejtünk meg, tárgyakat használunk. Ezeket sokszor kombinálni kell, majd a megfelelő számot és ezzel kártyát megkapva mehetünk tovább. Ebben van segítségünk is, kaphatunk könnyítéseket, de összességében, ha alaposan odafigyelünk minden jelre, nem okozhat gondot a játékban lévő feladványok megfejtése. 

Agymunka

Az Unlock! Star Wars nem árul zsákbamacskát. Lényegében, ez éppen úgy, mint a többi rész a sorozatban, több történetben előadott, 3 az 1-ben szabadulószoba, amely számos feladványt, egyre bonyolultabb puzzle-t tár elénk, hogy azt megoldva a sztori végére jussunk. Itt-ott fel kell kötni a gatyát, ha túl akarunk járni a játék eszén, de többnyire azért nem vészes a feladat, logikával sikerül teljesíteni a kihívásokat. Talán egy helyen futottunk bele valami számozási hibába, aminél tudtuk ugyan a megoldást, egyértelmű is volt a feladat és hogy mit használunk, annak mi a végeredménye, de mégsem stimmelt a kártyán lévő sorszám, így logika alapján oldottuk meg a feladványt.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Egyébiránt pedig, ahogy már összességében is az Unlock-sorozat a műfaj kiemelt darabja, úgy a Star Wars-mellékág sem okozhat csalódást, elvégre miért is tenné? Természetesen ez nem a vérbeli stratégáknak szóló darab, nem az eurókat kedvelő gamerek játéka, inkább a családoké és valami könnyed agymunkára vágyó baráti társaságé, de annak tökéletesen megfelelő, ráadásul mellőzi az összetevők roncsolását, így tovább is adható, másokkal újra átélhető élményről van szó. Az sajnálatos, hogy bár a Star Wars-univerzum több ismert helyszínét bejárhatjuk, vannak ismerős elemek, de a közismert eposzok nagy hőseivel nem futunk össze. Valahol érthető, mégis szomorú okból. Aki azonban kedveli a zsánert, magát a témát, az csapjon le a játékra, mert ha nem is életre szóló, de azért egy szórakoztató, és néhány órára mindenképpen kellemes élményt biztosító fejtörő részese lehet. 

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Gémklubnak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát