Mindenképpen van egy bája, ahogy az emberek összefogva vadásznak le és tesznek ártalmatlanná egy egyre jobban terjedő, kellően fertőző vírust. A Pandemic már önmagában jól működött, sikerre volt ítélve, 2008-as születése óta pedig a kiegészítőkön és néhány tematikus változaton túl még a legacy műfaj területén is ott hagyta a lábnyomát. Az meg lényegében már hab a tortán, hogy megjelent a Covid, így még öbb család és baráti társaság döntött úgy, hogy legalább kikapcsolódás közben hatástalanítja a mindennapi életet teljesen felbolygató vírust. Panaszkodni tehát egyáltalán nincs oka a tervező Matt Leacocknak vagy éppen a kiadó Z-Man Gamesnek, pláne nem úgy, hogy a Hot Zone-alsorozattal lényegében a könnyedebb, egyszerűsített, kompaktabb verziót sikerült rászabadítani a piacra. Ennek a legújabb variánsa az Európa, amely egész kis dobozban, kimondottan barátságos összegért kínálja a hagyományos Pandemic-élményt. 

Pandemic veszélyzóna: Európa (Pandemic: Hot Zone – Europe)

  • Hazai partner/kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kooperatív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 30 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 1,75/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 6 990 forint

Mint említettem, a Pandemic veszélyzóna: Európa elég kis dobozban érkezik, és magát a sztorit sem viszi túlzásba: egy járványügyi csapat tagjaként a játékosok összedolgozva küzdenek azért, hogy az Európában terjedő járványok ellen megfelelő ellenszert találjanak. És ha már szóba került a doboz: a játék különlegessége, hogy minden esetben az adott ország egy nevezetessége került borítóra, így nálunk a Szabadság-szobor, amit különösen örömteli felfedezni. Persze, a játékot elkezdeni sem kisebb élmény.

Európai vakáció

Lényegében kisebb a játéktábla, kisebb a veszély, bár nem kevésbé könnyű elbukni, ha nem figyelünk. Ezúttal három betegség terjed, a játékosok feladata pedig az, hogy ezeket legyőzzék. Ehhez városkártyákat gyűjtenek, amik mind valamilyen színnel rendelkeznek, ha pedig Genfbe, a kezdőhelyszínre visszatérve valaki négy azonos színű lapot eldob, megtalálja a vírus ellenszerét. Amennyiben mind a három ellenszert sikerült kifejleszteni, magát a térképet már meg sem kell tisztítani, automatikusan nyer a csapat, így nem is kérdéses, hogy mi a legfontosabb feladat: a lehető legrövidebb idő alatt begyűjteni mindegyik színből négy kártyát. Az már más kérdés, hogy közben azért oda kell figyelni, mert ha elbízzuk magunkat, a baj ezúttal is csőstül jön.

Már csak azért is, mert a Pandemickel játszani olyan, mintha az folyamatosan előttünk járna. Eleve, már az indításkor hat városra felkerülnek a járványok terjedését jelző kis színes kockák. Aztán, ha ez nem lenne elég, akkor minden játékos köre után (összesen négy akcióval, ami lehet mozgás, ellenszer-fejlesztés, kártyacsere, illetve egy víruskocka eltávolítása) máris a játék lép, avagy a fertőzés mértékétől függően fertőzéslapok kerülnek elő, amikkel újabb kockák kerülnek a térképre. És bizony, ha valahol már három kocka van, onnan elkezd terjedni a járvány, méghozzá minden környező városba, ami akár láncreakciót is szülhet. És ha közben egy betegség kockái elfogynak, éppen úgy vége a játéknak, mintha a kitörésjelző elér a sáv végére, vagy elfogynak a játékosok által húzott kártyák.    

Kompakt világvége

Bár minden kisebb és kicsit egyszerűsített, de mégis ugyanolyan izgalmassá válik a küzdelem, mint az alapjáték esetében. Itt a szerepképességek megváltoztak, kicsit mindenből kevesebb van (4 helyett 3 betegség, 5 kártya helyett elég 4-et eldobni az ellenszerekhez, csak 1 kutatóállomás van), illetve értelemszerűen csak európai nagyvárosokra koncentrálunk, de maga a játék ettől függetlenül sem kevésbé szórakoztató. Bár a játék tényleg nincs túlbonyolítva, a járványkártyák ettől függetlenül mindig a legrosszabbkor jönnek, és még nem sikerült úgy nyerni, hogy ne csak maximum 2-3 körre elegendő kártya maradt volna, avagy eléggé ki van centizve a játékmenet. Amin egyébként még a nehezítésnek bevethető mutációkártyák sem segítenek.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Mindent összevetve, bár az alap Pandemic mellett nem szükségszerű a Pandemic veszélyzóna: Európa beszerzése, mégis, kisebb méretei miatt egy utazásnál kellően egyszerűsítheti a pakolást, továbbá ajándéknak is kiváló, ha valakit berántanánk ebbe a hobbiba. Sőt, saját vásárlásként, belépőnek is remek, aztán ha megtetszett a folyamatos nyomás, amit a kis, cukorka-szerű kockák okoznak, máris el lehet indulni a teljesebb verzió, a legacy évadok, vagy esetleg a Cthulhu-s irányba. Mert a Pandemic-szériával, úgy tűnik, nem nagyon tudnak hibázni, és erre ez a kompakt verzió is remek példa, mely kimondottan barátságos árával egész sokakat elcsábíthat, olyanokat is, akik eddig kifejezetten féltek a halálos vírusoktól.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Gémklubnak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát