Egy életmű fordított sorrendben történő feldolgozása nem újdonság a rovat életében, hiszen jobbára Uwe Rosenberg gazdag karrierje volt az, amit meglehetősen random sorrendben mutattunk be, de ezen klub újabb taggal bővült. Hiszen a Lorenzo Il Magnifico és annak már magyar nyelven is elérhető bővített kiadása után jutottunk el az egyre aktívabb szerzőpáros, az olasz Virginio Gigli és Simone Luciani páros pályájának egyik mérföldkövéhez, az eredetileg 2015-ben megjelent Grand Austria Hotelhez, amely a Lorenzo előfutárának is tekinthető.

Grand Austria Hotel

  • Hazai partner: Gamewiz
  • Kiadó: Lookout Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: 60-120 perc
  • Korcsoport: 12+
  • Nehézség: 3,22/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a Gamewiznél 24 990 forint

A Grand Austria Hotel ugyanis szintén egy kocka- és kártyadraftolós stratégia, ahol ezúttal a 20. század elején, Bécsben kell boldogulni, egy saját szállodát vezetve, gondoskodva a vendégek kiszolgálásáról a kávézóban, a szobák előkészítéséről a hotelben, valamint a megfelelő, legnagyobb segítséget nyújtó alkalmazottakat is illik megtalálni és felbérelni. Ehhez mindössze csak hét forduló áll rendelkezésre, ennek végeztével pedig kiderül, mely játékos volt a legsikeresebb szállodamenedzser.

Sok idő így tehát nem áll rendelkezésre: az egyes fordulók alatt a játékosok alapvetően csak kétszer tevékenykedhetnek, így minden egyes kört úgy kell maximalizálni, hogy abban lehetőség szerint a legtöbb dolog történjen. És tud is: egy körben két akció közül kell választani. Elsőként egy vendég szerezhető a központi játéktábláról: ezek olyan kártyalapok, melyek megszerzése 0-3 pénzbe kerülhet, az így megkaparintott lap pedig a három hellyel rendelkező kávézóba kerül. A meglehetősen gazdag pakli számos lehetőséget tartogat, az egyes vendégek pedig nemcsak egyedi rendelésekkel bírnak, de azok teljesítése esetén valamilyen extrát is biztosítanak. Kiszolgálásukhoz adott mennyiségű nyersanyagra, azaz kávéra, tortára, rétesre és borra van szükség. Ha ezt sikerül teljesíteni, a lapon látható jutalommal gazdagodik a játékos, a hotel pedig egy új vendéggel. Feltéve, ha rendelkezésre áll a hozzá passzoló szoba, a nemesek, a polgárok, a művészek ugyanis csak a nekik megfelelő helyiségben hajlandók tartózkodni, egyedül a turisták azok, akik bárhol elszállásolhatók.

Ezen szállások menedzselése – ahogy a vendégeké is – a saját táblán zajlik, ahol négy szinten összesen akár húsz szoba is bérbe adható, feltéve persze, ha előtte kifizetésre kerül ennek költsége. Az elsődleges cél pedig igazából ez: a lehető legtöbb szoba megnyitása és vendég elszállásolása, hiszen a legtöbb győzelmi pontot alapvetően ez biztosítja, ugyanakkor másképp is lehet bőséges pontmennyiséghez jutni. Például a három központi objektíva teljesítésével (adott pénzmennyiség megszerzése, a hotel szintjeinek feltöltése és a többi), vagy olyan alkalmazottak felbérlésével, akik a játék végén extra pontot hozhatnak, mondjuk, a megnyitott szobák után.

A másik, kötelező akció viszont a játék központi eleme, amit egy mára már nem szokatlan, de mind a mai napig innovatív kockadraftolós mechanika fog közre. A forduló elején adott mennyiségű kockával kell dobni, és ezzel feltölteni az akciótábla mezőit. Hat lehetőség érhető el, és ezek alá kerülnek be a kockák – használatuk során nem a rajtuk szereplő érték számít, hanem az adott kockamennyiség, amely egy akció alatt pihen. Ez határozza meg az adott lépés erejét – az akció használatához a kiválasztott akció egy kockáját kell elvenni, azaz, ha a soron következő játékos is ezt használná, annak egy gyengébb változatával kénytelen boldogulni (vagy pénzt kell fizetnie a felerősítéséhez). A két legalacsonyabb értékűvel ételhez lehet jutni, de ezen túl nyitható még hotelszoba, szerezhető pénz, kijátszható egy alkalmazott kártya, végül pedig egy összegért cserébe bármely akció végrehajtható. Ezen felül pedig bármikor elérhetők egyéb ráadás akciók (például étel kiszállítása a konyhából, vagy egy kiszolgált vendég elszállásolása).

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ebből pedig talán már könnyen kisakkozható, hogy a Grand Austria Hotel elképesztően sok lehetőséget tartogat, főleg úgy, hogy számos eleme moduláris vagy véletlenszerű – az objektíva kártyák, a császári kívánságok játékról játékra változnak, és a vendég- és alkalmazott kártyák is véletlenszerű sorrendben kerülnek elő, így maximálisan nem tervezhető, és szerencsére nem is ez van túlsúlyban. Kora ellenére pedig semmit sem veszített fényéből vagy varázsából: mechanikailag még mindig elképesztően újnak és innovatívnak hat, szándékosan retróra vett külseje pedig tökéletesen megteremti világának hangulatát. Ráadásul a Gamewiztől kapott tesztpéldány már a legaktuálisabb változat, amely áttervezett szabálykönyvvel és az ikonográfiában tapasztalható kisebb módosításokkal hoz új színt egy olyan modern klasszikusba, amelynek egyszerűen minden polcon ott a helye. Ennek még a császár is örülne!

(A játékot partnerünk, a Gamewiz biztosította – köszönjük! A Grand Austria Hotel nyelvfüggetlen, de elérhető hozzá magyar nyelvű játékszabály.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát