Bár alapvetően nem vagyok a kiegészítők nagy híve és rajongója, mert azt gondolom, hogy a társasjáték az a műfaj, ahol aztán meg lehet oldani, hogy egy-egy játék befejezve, teljes tartalommal jelenjen meg, de természetesen vannak kivételek. Mindig előfordul, hogy egy nagyszerű, kimondottan szívhez közel álló társas nyújtotta élményt nyújtanánk még el, esetleg úgy érezzük, hogy nem teljes, ezért bővítenénk még. Nos, a Gémklub közkedvelt játékai közül választottam most hármat, amihez elérhető olyan, a játékmenetet és -élményt bővítő csomag, amit nemhogy nem szégyen beszerezni, de kifejezetten ajánlott is.

Canvas: Tükörképek (Canvas: Reflections)

  • Hazai partner/kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-5
  • Játékidő: átlagosan 30 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 2/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó honlapjáról rendelve 7992 forint

A Canvas egy nagyon szép társas, amit már csak a témája és a megfesthető művek miatt is nagyon lehet szeretni, hiszen mi lenne mutatósabb, mint saját alkotásunk, aminél három kártya illusztrációit egy háttér előtt összeillesztve kapjuk meg a tényleges festményt, annak így összeillesztett címével együtt. Maga az elképzelés, a megoldás és a kivitelezés nekünk elrabolta a szívünket, amit viszont nem szerettünk, az a kártyalapok lassú frissülése, hiszen a kínálat nem volt túl nagy, az egy-egy extrán felkerülő kártya pedig nem hozott olyan gyors és szükséges kínálat-frissítést, mint ahogy kellett volna. Ez főleg 2 fős játéknál rontotta az összképet, bár házszabállyal ezt is meg lehetett oldani. Nos, a Tükörképek elnevezésű kiegészítő nemcsak hozzáad az alaphoz, ezzel bővítve, de némileg orvosolja is a problémát.

Tükrözz a győzelemért!

Vagy trükközz, ha úgy jobban tetszik. A Canvas első kiegészítője (már úton a második is) egyfelől lecseréli a normál kiadás kisebb playmatjét egy nagyobb táblára, másfelől pedig ezzel az elérhető kínálatot is bővíti. Két sorba kerülnek a választható kártyák, ami már 2 fős játéknál is segítség, 4-5 főnél azonban kimondottan pörgőssé teszi a mechanikát, miközben jóval könnyebb a dolgunk abban, hogy lecsaphassunk a megfelelő lapra – ehhez persze több inspirációs token is rendelkezésre áll. És akkor a legfontosabb: vannak új, tükrözhető kártyák, amiknek mindkét oldala használható, ezzel egyből duplázva a lehetőségeinket. Sőt, ezek a lapok bevetnek egy újfajta jutalmat is az arany ikon képében, ami a feketével ellentétben egyből 3 pontot ér, ehhez azonban a követelménynek a közvetlen szomszédjában kell lennie. A Tükörképek így több szempontból is bővíti és színesíti a játékot, felfrissítve az általa kínált élményt, ami természetesen nagyon jót tesz, avagy a társas mellé kimondottan javasolt kiegészítőről van szó.

Álomház – Napsugár út 156. (Dream Home: 156 Sunny Street)

  • Hazai partner/kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-6
  • Játékidő: átlagosan 30 perc
  • Korcsoport: 7+
  • Nehézség: 1,64/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó honlapjáról rendelve 6392 forint

Először úgy mutatták be nekem az Álomház című játékot, hogy ha ismerem a Gazdálkodj okosan!-t, akkor ez modernebb és sokkal jobb, próbáljam ki. Nos, naná, hogy ismertem, hiszen a nyolcvanas években mással nem is nagyon játszottunk, ha hagyományos társasjátékról van szó, illetve még a Ki nevet a végén?, a Malom, Dominó került elő és még pár hasonló régi darab. Anno szerettük is, gyűjtöttünk a porszívóra és a bringára, de érthető módon ez ma már annyira nem állja meg a helyét, pláne nem a takarékbetéttel, szóval igenis kíváncsi lettem a lengyelek játékára, aminél szó szerint villámgyorsan, fél óra alatt rendezzük be álmaink otthonát. A játék remek, egyszerűsége ellenére is nagyon jó szórakozás, de azért a rendkívül gyorsan lezajló 12 kör hagyott némi hiányérzetet az emberben. Ezt hivatott kiegészíteni a Napsugár úti kitérő. 

Célok és vendégek

A Napsugár út 156. számtalan elemmel bővíti az alapjátékot. Egyfelől érkeznek új helyiségek és eszközök, segédek, dekorációk, ami már önmagában nagy dolog, hiszen a változatosságot erősítik. Emellett bejön a képbe az 5 és 6 játékos mód, amit egy kis, 2 oldalas táblával érhetünk el, már persze a csomagban kapott extra játékostáblákon felül. Szóval, növeljük a létszámot, kapunk némi extra tartalmat, ami ideig-óráig elég, aztán? És a kérdés jogos, azonban a válasz szerencsére egészen kielégítő. Egyfelől most már függőlegesen is bővíthetők a helyiségek, ami ad némi extra stratégiai lehetőséget a játékmenethez. Azután kapunk egy-egy 3 és 5 pontos tervrajzot, avagy célkártyát, ami ugye a végjátékot, vagyis a játék végi pontozást dobja fel. Ennél a megfelelő beépítést kell elérni a játék legvégéig, tehát, mondjuk, egy három szobás nappalit kell az emeletre tenni. És akkor még ott vannak a vendégek is, akiket egyből meghívhatunk házunkba, ha sikerült elérni az általuk támasztott követelményeket, amik mondjuk, azt írják elő, hogy rendelkezzünk konyhával, fürdőszobával és nappalival is. Micsoda igények! Szóval jól tervezve és építkezve, avagy a megfelelő helyiségeket lenyúlva két vendéget is meghívhatunk, ami további plusz pontokat hoz, így összességében elmondható, hogy a kiegészítő egészen sok formában és irányból nyúl hozzá az alapokhoz, és bővíti azokat, hogy egy még kerekebb és teljesebb társasjáték legyen a végeredmény. Az Álomház ezzel együtt is egy gyors és nagyon könnyű társas, de a Napsugár úton emelt épülettel nem egy bővítést, hanem valóban az Álomházat sikerült felépíteni.

Arnak elveszett romjai: Expedícióvezetők (Lost Ruins of Arnak: Expedition Leaders)

  • Hazai partner/kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4
  • Játékidő: átlagosan 30-120 perc
  • Korcsoport: 12+
  • Nehézség: 3,09/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó honlapjáról rendelve 8990 forint

Az Arnak elveszett romjai egy nagyon jó kis kaland, aminél a téma és a látványvilág szépen összekapcsolódik, sőt a játékmenet is arra épül, amit a társas szeretne átadni. Emellé még maga a mechanikai turmix is remek, avagy a pakliépítős, munkáslehelyezős mix, ami simán kerülhetne a kedvenceim közé, ha a Végtelen tél azóta nem bukkan fel a horizonton, fényesen beragyogva ezt a vonalat, amit sikerült még változatosabbá és barátságosabbá tenni. És persze azért az Arnak alkotói sem ültek azóta a babérjukon, munkájuk újabb eredménye pedig az Expedícióvezettők, ami címéhez hűen a karaktereket erősíti, sőt ennél többet is kínál.

Mindenki másképp csinálja

Az már-már alapkövetelmény, hogy egy kiegészítő új kártyákat és már más, meglévő komponenseket is frissítsen, bővítsen, ebben pedig az Arnak extra csomagja sem működik másképpen. Kapunk 18 eszköz-, 12 ereklyekártyát, 3 segédet, 8 helyszín- és 5 őrzőlapkát, ami önmagában is megdobja a változatosságot, emellett a régi Hold-botot is lecserélhetjük egy újra, ami már típusonként két lapot cserél minden fordulóban, ezzel még jobban frissítve az elérhető kínálatból. Fontosabb azonban a két új templom, ami egy kétoldalas, a játéktábla megfelelő helyére illeszthető extra tábla formájában kínál új lehetőségeket és kihívásokat, felfedezés közben akár egy őrzőt is a kalandorokra szabadítva, de még egy vulkán is kitörhet, ami egy egész helyszínt képes eltörölni, az azon lévő szörnyeteggel együtt. Fontosabb azonban a vezetők jelenléte. Ehhez mindenki kap egy saját táblát, kártyákat, sátorlapkát és különböző jelzőket, amik az új lehetőségeket hivatottak jelképezni. A kapitány például 1 extra régésszel rendelkezik, és kezdő kártyái egyikével attól függően kaphat ráadás jutalmakat, hogy hány embere van éppen terepen. A bárónő, ha eszközt vesz, azt nem kell bekevernie, hanem expressz küldeményként egyből megkapja és a kezébe veheti, emellett folyamatosan pénzjutalmat kap. A misztikus pedig a Félelem-kártyákkal hajt végre rituálékat, amiért megéri áldozatot hoznia. És karakterekből bizony összesen hatot is kapunk, ezzel alaposan megkeverve a normál felállást, még izgalmasabbá téve a játékot. Megéri? Naná, hiszen az Expedícióvezetők több ponton is bővít, mélyít, ezzel még nagyszerűbbé téve az egyébként is remek játékot.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Kiegészítőre költeni tehát nem szégyen, sőt. Csak választás/döntés kérdése, hogy mivel és hogyan bővítsük a felhozatalt és a tartalmat. És persze, van egy csomó másik játék, pláne az utóbbi egy éves dömpingben, de azt gondolom, hogy egy jól kiismert és kellőképpen szeretett társasjáték esetében nyugodtan lehet akár látványbeli upgrade-re (lásd az Arnakot érintő változásokat), akár tartalmi bővítésre költeni, hogy még több kört ölhessünk bele egy kedvencünkbe. 

(A tesztpéldányokat köszönjük partnerünknek, a Gémklubnak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát