Fesztáv, Kartográfusok, Pandemic, Concordia, Terra Mystica, Everdell, Kingdomino, Viticulture, Víz alatti városok. Eddig a felhozatal, avagy azok a társasjátékok, amikhez a Minik.hu kiegészítőivel valami többet adhattunk. Amitől a játék maga nem változott meg, azonban a külső, a látvány igen, és sokszor bizony az is bőven számít. Nos, ezúttal az eddigi legváltozatosabb csomag érkezett meg, a megszokottnál több társashoz, kisebb és nagyobb kiegészítőkkel, sőt még némi spoilerrel is élek, mert azt is elárulom, hogy a nagy műanyagtenger közepén egy fénylő kis halom is van, ami a cikk igazi fémpontja.

Nyomozó tartó az Eldritch Horrorhoz

  • Partner/Kiadó: Minik.hu
  • Ára: a gyártó honlapjáról 450 forint/db.

Nem is gondolnánk, milyen sokfajta, mennyi különböző formában feldobhatjuk a társasjátékok látványát és asztalképét, erre pedig a legjobb példa ez a tartó, ami az Eldritch Horror nyomozóinak kartonlapkáját tartó kis talpakat váltja le, méghozzá egy azokat teljesen körbe záró tároló formájában. A lapkákat felül, a nyílt sínbe kell becsúsztatni, utána a keret már megtartja, és ezzel a műanyag talpak értelmüket is vesztették. A díszített, a játékosok színében kapható tartók messze jobban néznek ki, mondjuk, kicsivel több helyet is foglalnak. Ez azonban véletlenül sem lehet kifogás: ha valaki nagyon szereti a játékot, feldobná a nyomozók tartóját, bátran szerezzen be egy adagot, mert ugyan nem kötelező kellék, mindenképpen jól mutat és kellően praktikus is.

Kincsesláda M méret

  • Partner/Kiadó: Minik.hu
  • Ára: a gyártó honlapjáról 1800 forint/db.

Van kicsi, van nagy, és a legjobb benne az, hogy szinte bármilyen társasjátékhoz vagy akár szerepjátékhoz használható, amiben kincsesláda is található. Ráadásul az M-es méret tényleg elég nagy, akár még egy mini is belefér, avagy látványosan szemléltethetjük, ha hősünk egy járat mélyén, vagy éppen a sárkány barlangjában nyakig borul benne, a kincsek között kutatva. De akár a Gyémántvadászokban is bevethető, bár oda az S méret talán jobban ajánlható. Saját tapasztalat! A lényeg azonban, hogy egy jó anyagminőségű, kellően kidolgozott ládát kapunk, aminek belsejében még a Minik.hu logója is látható, nem mellesleg univerzálisan használható a különböző társas- és szerepjátékokhoz.

Magica Tokenvédő Csomag a Via Magica-hoz

  • Partner/Kiadó: Minik.hu
  • Ára: a gyártó honlapjáról 3500 forint/szett

Ha tokenekről van szó, azokkal kapcsolatban két dolog biztos, már ha nem prémium változatról van szó: egyfelől koszol, legyen szó asztalról vagy playmatról, másfelől pedig roncsolódik/rongálódik is a folyamatos használattól. Így van ez a Via Magica esetében is, ami igazából kártyák és tokenek rengetegét jelenti, így nem árt neki némi védelem. Nos, a gyártó pontosan ezért készítette a szettet, ami minden egyes tokent megvéd. A kartonlapokat csak be kell tenni a kisebbik gyűrűbe, majd arra rápattintva a nagyobbik műanyag gyűrűt, már kész is a védelem. Igazából néhány perc az egész készletet összerakni, így bárkinek javasolható a beszerzése, aki nem szeretné, hogy a tokenek sérüljenek a sok játék közben.  

Mars kockák a Mars terraformálásához

  • Partner/Kiadó: Minik.hu
  • Ára: a gyártó honlapjáról 7500 forint a teljes csomag

Esélyes, hogy kevesen vannak, akik még nem játszottak vagy találkoztak a Mars Terraformálásával, így jól tudják, hogy a játékban kártyából és erőforrás-jelölőből nincs hiány. Utóbbi kezelése azonban kissé problémás, pont a mennyiség, a méret és a szín miatt, hiszen könnyű elkeveredni a rengeteg kis kocka között, amire a gyártó kínál most egy könnyen elérhető megoldást: a csomag képében, ami 185db erőforrás-jelölőt tartalmaz, kifejezetten a Mars Terraformálása társasjátékhoz tervezve. Az összesen 185 kocka között van 100db 1-es jelölésű, 30db 5-ös jelölésű, 40db 10-es jelölésű, 15db 20-as jelölésű kocka, ezzel minden igényt kielégítve és leegyszerűsítve a játékot, hiszen még aki a színekbe bele is keveredik, a számozással könnyedén megoldja az erőforrások menedzselését. Ami még hiányozna a játékhoz, az a 3D-s erdők és városok jelenléte, szóval nincs más hátra, mint előre, hogy még látványosabb és egységesebb legyen az asztalkép. 

Arnak felfedező csomag és fémpénzek

  • Partner/Kiadó: Minik.hu
  • Ára: a gyártó honlapjáról 8900 és 5000 forint a két csomag

Az asztalkép, ami a Mars Terraformálásánál azért alapból annyira nem lenyűgöző, az Arnak elveszett romjainál már annál inkább. A listák élén tanyázó társas nagyon szép dizájnnal, összességében fantasztikus komponensekkel rendelkezik, és bizony éppen ezért olyan fura és disszonáns érzés, mikor egy-egy nagyon szépen kidolgozott elem mellett egy-egy egyszerű tokent kapunk a kezünkbe. Ennek vége, sőt még a fa meeple-ök, avagy a munkások is cserére kerülnek, ha valaki beruház a Minik.hu csomagjára. Ebben ugyanis minden játékosszínben kapunk két kidolgozottabb műanyag figurát (plusz egy szürkét), szintén a játékosok színében 1-1 könyvtokent és nagyítót, 1 kezdőjátékos-jelölőt, 1 forduló-jelzőt (Hold bot), valamint nyersanyagként 28 darab iránytűt. Ezek mind kellőképpen jól néznek ki, sokkal mutatósabbak, mint kartonból készült változataik, így jobban is illeszkednek az általános asztalképhez, kiegészítik azt. Igazából mindegyik egyformán mutatós, egyedül talán az iránytűre kell kicsit jobban vigyázni, mert a közepéből hajlamos kiesni a mutató, de ha szerencsénk van, azt is könnyedén visszapattintjuk a helyére, és mehet is tovább a felfedezés. Egészen a legnagyobb kincsekig, ami a komponensek terén abszolút a fémpénz. 

Van, aminek általában nem tudok ellenállni egy Kickstarter-kampány során, és ez legtöbbször a fémpénz, hiszen nagyon sokat dob a játékon és az összképen, mikor nem rongálódó és koszoló tokenekkel játszik az ember, hanem olyan fémelemekkel, amiknek súlya és hangja is van. Ahogy a gyártó honlapján olvasható: “Nem véletlen, hogy az ókorban zömmel fémpénzt használtak: a vágyott ezüst, vagy arany szépen csilingel! Ráadásul hogy örül neki a csapos, amikor kifizeted vele a seritalt! És milyen jó érzés beleharapni, érezni, hogy igazi aranydukát! Ne próbáld ki papírtokennel…” – nos, ez abszolút igaz, és nem kis meglepetés volt számomra, mikor a honlapon megláttam az Arnak fémpénzeket. Le lehet cserélni a tokeneket, méghozzá nem szimplán műanyagra, hanem fémre, ami piszkosul jól is néz ki, mintha valóban régies nyomással készült érméket tartanánk a kezünkben. Abszolút hozzá tud tenni az élményhez, sőt hozzá is tesz, így az Arnak elveszett romjai közt bolyongó felfedezőknek nagyon tudom ajánlani a kiegészítő beszerzését. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ezek voltak tehát a Minik.hu termékeinek negyedik körös bemutatói, amik átlagban ezúttal is nagyon jól teljesítettek. Jó, a nyomozók tartója messze nem kötelező vagy kihagyhatatlan tétel, de azért praktikus, pont ahogy a kincsesláda is, ami viszont sok mindenhez használható. Ellenben a tokenek védelme fontos, az erőforrások megkülönböztetése meg pláne, miközben az Arnak mutatós kiegészítői viszik a prímet. Árban nagyjából minden az elfogadható és átlag kategóriában található, így embere válogatja, hogy ki mibe ruház be, de ezúttal sem fogok senkit sem lebeszélni arról, hogy a gyártótól rendeljen. Sőt, remélem, hogy nem ez az utolsó alkalom, hogy fémből készült komponens kerül a kínálatba, mert azért mégis az adja a legjobb és leginkább minőségi érzetet. És már fény derült a gyártó legújabb kiegészítő csomagja, ami az Ark Nova látványát gazdagítja, így azt hiszem, meg is van a következő cikk főszereplője.

(A tesztpéldányokat köszönjük partnerünknek, a Minik-hu-nak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát