Saját 3D-nyomtatóra beruházni manapság ha már nem is luxus – hiszen az évek során elképesztően sok gazdaságos készülékkel gazdagodott a paletta – de továbbra is egy olyan kiadás (főleg a settenkedő rezsidémon árnyékában), amely nehezen megindokolható egy átlagos háztartásban. Még úgyis, hogy olyan multifunkciós készülékről van szó, amellyel épp annyira könnyen lehet – kész nyomtatófájl birtokában – mondjuk egy kilincspótlékot legyártani, mint egy társasjáték rendezőt. Az már más kérdés, hogy kísérletezni sokaknak nincs kedve, vagy épp kézügyessége például egy inzert összerakásához, így a használatra kész megoldások preferálása nem az ördögtől való. Főleg, ha ez a befektetés nem csupán az esztétikai élményt növeli, de esetlegesen gyakorlati haszna is van. A Minik.hu által biztosított társasjátékos kiegészítők első körében ténylegesen is kiegészítők kerültek terítékre, azonban a kínálat nagyobb falatokat, komplett csomagokat is tartalmaz: ebből próbáltunk ki kettőt, valamint egy harmadik, pár komponensből álló kosárka-szettet.

MINERVA CSOMAG (CONCORDIA)

  • Partner/Kiadó: Minik.hu
  • Ára: a gyártó honlapjáról 8200 forint a teljes csomag

A bemutatóhoz biztosított példányok közül a Minerva csomag volt méretben (és árban is) a kisebb: a bölcsesség, az igazság, a törvény és a győzelem római istennőjéről elnevezett csomag ahhoz a Concordiához készült, amely az elmúlt két év OOP-hullámának egyik nagy hazai kedvence volt, nem véletlenül. A Mac Gerdts eredetileg 2013-as stratégiája egy modern klasszikus, amely a BGG-n mind a stratégia, mind az általános társasjáték toplistának élmezőnyébe tartozik 20. körüli helyezésével. Az itthon a Gémklub kiadásában megjelent társas a római birodalom korszakába kalauzol, ahol kolonistaként kell a birodalom nevében városokban letelepedni, és ott téglát, ételt, eszközöket, bort és ruházatot előállítani. A komoly tervezést igénylő, de relatíve egyszerű szabályrendszerű, lendületes stratégia mára már több kiegészítővel is büszkélkedhet (a legújabb pont tavaly jelent meg), és talán lassan ildomos lenne belőle egy big box verzió, de addig is bővíthető – például a Minerva csomaggal.

A Minik.hu ezen kiadványa mind az alapjátékkal, mind annak legfontosabb kiegészítőjével, a Sesteriussal kikövezett utakkal is kompatibilis, és alapvetően a játék által használt főbb kartonjelölőket hivatott lecserélni műanyag komponensekre, amellyel nem csak lényegesen szebbé és hangulatosabbá válik, de bizonyos szempontból átláthatóbbá is. A doboz összesen 15 darab szenátort és hajót, 75 épületet, valamint 1 szenátor- és 5 darab pontjelölőt tartalmaz, így minden játékos-színhez komplett szettet kínál. Az épületek kissé egyszerűek, de díszesek, és jól kiemelkednek a játéktérből, de ugyanez mondható el az egészen hangulatos szenátor jelölőkről is. Kár, hogy csak színben térnek el egymástól, és nincs rajtuk igazán egyedi elem, vagy eltérő külső ismertetőjegy, de a feladatukat tökéletesen ellátják, ahogy az aprócska hajófigurák is, amik viszont kiválóan beleillenek a térképbe. Minden elem gyorsan el- és felpakolható, tapintásuk pedig kellemes és tömör anyag benyomását kelti, így nem kell attól félni, hogy egyhamar elkopnának, vagy esetleg az asztalról leesve megsérülnének. Olcsónak nem egy olcsó befektetés, ugyanakkor, ha az alapjáték mellett valaki a kiegészítőkkel is rendelkezik, ezzel megkoronázhatja gyűjteményét.

TERRA LEGENDÁK (TERRA MYSTICA)

  • Partner/Kiadó: Minik.hu
  • Ára: a gyártó honlapjáról 4500 - 16 450 forint, a csomag méretétől függően

Habár itthon a Concordia népszerűségéhez a Terra Mystica nem hasonlítható, de erről igazából azt tehet, hogy alapvetően a könnyebb, szélesebb körnek szóló játékok tudnak igazán populárissá válni. A 2012-es klasszikust azért így sem kell félteni. Jens Drögemüller és Helge Ostertag ugyanis vitathatatlanul egy fontos mérföldkövet alkottak meg tíz évvel ezelőtt, amit kiválóan példáz a BGG toplistáin való helyezése is. A később sci-fi témába is átvitt és újrakevert stratégia (amit Gaia Projektként ismerünk) egy igazi nehézsúlyú darab: a címadó Terra Mystica földjén 14 népcsoport tengődik különböző, egyedi vidékeken, ahol terraformálással, fejlesztéssel igyekeznek új területekhez jutni, és megszerezni a dominanciát a többi csoport felett. A szerencsét totálisan nélkülöző, masszívan agyleszívó stratégia azonban nem csak a szerzői, de a tálalása okán is németes: a nem éppen aprócska doboza roskadásig van egyszerűen kinéző fakockákkal és egyéb faelemekkel, melyek funkciójukat ugyan tökéletesen ellátják, de bőven hagynak teret a szépítésre.

A Minik.hu ezt a szépítést pedig Terra Legendák néven kínálja, amely két lépcsőben skálázható: a fő attrakció az összesen 238 darabból (!) álló alapcsomag, de választható mellé egy kiegészítő is, amely a Fire&Ice kompatibilitást biztosítja két további játékos színnel. És hogy mi található az alapcsomagban? Minden játékosnak egy komplett szett: azaz 3D nyomtatott lakóház, pap, erőd, híd, templom, szentély, kereskedőház, valamint jelölő, azaz játékosonként 34 darab miniatűr. Talán a képeken is látszik, hogy itt az alapjátékhoz képest tényleg ég és föld a különbség: az erődök, a templomok pontosan úgy néznek ki, amint a nevük sugall, és nem szimpla faalakzatok, ahogy a papok sem egyszerű meeple-ök, hanem tetszetős, de nem túldíszített minifigurák. És bár a Concordiához hasonlóan itt is elmondható, hogy csak a színekben térnek el egymástól a szettek, de díszítésben nem (pedig nem lett volna rossz, ha minden frakció tényleg egyedi), de már ez is bőven elég ahhoz, hogy drasztikusan szebbé tegyenek egy alapvetően ettől nagyon távol álló játékot. Ennek ugyanakkor megvan az ára, szó szerint, de a csomag van annyira gazdag és jól kidolgozott, hogy egy elkötelezett Terra Mystica játékonsak ne legyen kérdéses a beszerzése.

/wilson/

Az Örökfa árnyékában

A Minik.hu készletéről érkezett hozzám egy kosárka-szett, kifejezetten az Everdell nyersanyagainak tárolására, valamint egy kártyapakli-tartó, illetve egy kártyasín. Igen, tudjuk, hogy az Everdell tábláján dedikált hely van a fa tövében a kártyák számára, de ha már az Örökfa árnyékában jártunk, az összes kiegészítőt szemügyre vettük. A színezett PLA-ból készült kosárkák roppant igényesek, szinte észre sem lehet venni rajtuk, hogy nyomtatással készültek, és természetesen nem csak és kizárólag az Everdell mellé lehet őket használni. 

Hasonlóan sokoldalú a kártyasín is, ami lehet kényelmi megoldás, de a kisebbeknek hasznos segítség is; vagy használhatjuk egyes játékokban a piactér kártyáinak helytakarékos elhelyezésére, a csatolható dobópakli-keretnek pedig minden esetben haszna van. A kártyapakli-tartó apró, de ötletes megoldásai (szögeltérés a talpon és terelősín) a lapok elcsúszását akadályozzák, ugyanakkor könnyítik a magát a húzást is.

/bodak/

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Q.E.D.

A Minik.hu fent taglalt három csomagja lényegesen nagyobb léptékű, mint a korábban bemutatott kisebb toldalékok voltak, így igazából már csak a pénztárca, na meg a vágy dönt. Ha a kedvenc játékod a Concordia vagy a Terra Mystica, de még nem játszottad őket rongyosra, viszont mindig is vágytál arra, hogy szebbek legyenek, nos, mindkettő remek ajánlat ennek teljesítéséhez. Az Everdellt szebbé és kényelmesebbé tevő kiegészítők pedig szintúgy kiváló választások lehetnek, ha fel szeretnéd dobni a játékot.

/wilson/

(A tesztpéldányokat köszönjük partnerünknek, a Minik.hu-nak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát