A szivárvány egy roppant érdekes optikai jelenség, ami jellemzően akkor alakul, ki amikor a levegőben jelen levő vízpárán vagy esőcseppeken a fény megfelelő szögben süt át. A sok apró szemcse megtöri a „fehér” fény útját, mely alkotóelemeire, különböző hullámhosszokra „esik szét”, és a látható tartományban hét fő színt különböztethetünk meg szabad szemmel. A látványos jelenség szolgált ihletül az azonos nevű, angolul Rainbow kártyajátéknak.

Rainbow

  • Hazai kiadó/partner: Piatnik
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2 fő
  • Játékidő: 10 perc
  • Korcsoport: 7+
  • Nehézség: 1,0/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó webshopjából 3 390 forint

A szivárvány ugyan hét fő színből áll, nekünk azonban elég lesz egy hat színből álló gyűjtemény összevarázsolása, szokás szerint azonban ezt könnyebb mondani, mint kivitelezni. De még mielőtt neki látnánk, előkészületként megkeverjük a paklit, majd saját dobozába visszahelyezve beállítjuk úgy, hogy egy játékos annak csak egy oldalát lássa. Kezdésnek mindketten húzunk három lapot úgy, hogy kártyáink hátoldalát nehogy véletlenül megpillantsuk.

Eső után memóriaszivárvány

A Rainbow különlegessége ugyanis az, hogy a kártyák mindkét oldalán más-más szín szerepel, és a kártyák kijátszásakor dönthetünk úgy, hogy „simán”, azaz előlappal felfelé, vagy „vakon”, azaz hátoldalával felfelé tesszük le a szivárványba. Egy fordulóban azonban több szín kijátszására is lehetőségünk van, de a második (és esetleg harmadik) lehelyezése előtt egy, már lent levő lapot meg kell fordítanunk. Miután végeztünk a lerakással, kiegészítjük a kezünkben levő lapok számát háromra, és ellenfelünkkel folytatódik a kör. Mindaddig, míg hat különböző szín nem szerepel az asztalon.

Ekkor az utolsót lerakó játékos viszi a szivárványt. Ha viszont a két egyforma szín kerül a lent levő lapok közé (általában felfordítással vagy vakon kijátszással), akkor viszont az ellenfél kapja meg az összes kártyát. Ezen felül, a szivárvány hét színe mellett még további két szín, a fehér és a fekete is szerepel a kártyákon. Előbbi bármely színt helyettesítő dzsóker; utóbbi asztalra kerülésekor viszont a kört azonnal elveszíti a kijátszó vagy felfordító játékos. A játék addig tart, míg valaki már nem tud kártyát lerakni, a győztes pedig az, aki a legtöbb kártyát gyűjtötte.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Rainbow egy roppant egyszerű páros játék, de szimplicitása ne vezessen félre senkit. Ellenfelünk kijátszott kártyáinak pozíciója és a hátlapok színének memorizálása mellett taktikázásra is van lehetőség, hiszen a hatodik lapot mindketten szeretnénk kijátszani, a harmadik asztalra kerülésétől pedig erre bárkinek esélye van. Persze ehhez megfelelő lapok is kellenek, így a szerencsének is akad némi szerepe, ahogy szinte minden kártyajátékban. A gyorsan elsajátítható szabályok és hasonlóan gyorsan lejátszható partik két játékos számára kiváló filler, vagy alkalmi játékká teszik a Rainbow-t, a legkisebbektől a legnagyobbakig, mindenki számára.

(A játékot partnerünk, a Piatnik biztosította – köszönjük!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát