Csupán egy éve annak, hogy minden idők egyik legismertebb és legsikeresebb társasa jubileumi kiadást kapott, de már ez a relatíve kevéske idő is elég volt ahhoz, hogy a Carcassonne visszatérjen, méghozzá nem is akármilyen formában. Aki ugyanis a Carcassonne BigBox hallatán azt gondolná, hogy ez bizony egy nagyobbacska dobozba bújtatott Carcassone, nem téved – az igazság azonban az, hogy az a bizonyos doboz igazából hatalmas, valósággal eltörpül mellette az alapjáték. És ez nem a véletlen műve, hiszen nem levegővel van kitöltve a doboz, hanem... 

CARCASSONNE BIGBOX

  • Hazai kiadó/partner: Piatnik
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-6 fő
  • Játékidő: 30-45 perc
  • Korcsoport: 7+
  • Nehézség: 1,90/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó webshopjából 17 990 forint

...gyakorlatilag a Carcassonne több mint két évtizedes történetének legfontosabb állomásaival, azaz az alapjátékkal és annak pontosan 11 kiegészítőjével, bizonyos szempontból a sallangmentes, definitív élményt kínálva mindazoknak, akik nem szeretnék egyenként összevadászni a kihagyhatatlan expanziókat, és inkább a legkényelmesebb és a leghatékonyabb utat választják. A kényelemről pedig maga a doboz is gondoskodik, amely az évekkel ezelőtti Big Box kiadással szemben nem egy vaskos műanyag inzertet kínál, hanem egy környezetbarátabb és talán egy fokkal még átláthatóbb fakkos-megoldást, ahol karton elválasztó elemekkel különíthetők el az egyes kiegészítők komponensei, jelentősen lerövidítve mind a ki-, mind az elpakolás idejét.

A Carcassonne beltartalma azonban mit sem változott: továbbra is a lapkalehelyezős játékok királya, ahol a játékosoknak Dél-Franciaország tájképét kell alakítaniuk a véletlenszerűen felhúzott lapkákkal, melyeken utak, mezők, városrészletek, kolostorok találhatók. Az elsődleges feladat az, hogy az előkerülő lapkákat a már korábban lerakottakhoz kell illeszteni, úgy, hogy az utak utakkal, a városok városokkal találkozzanak. A lapka lehelyezését követően a játékos eldöntheti, hogy a korlátozott számú követő-készletéből (azaz a meeple-jeiből) lehelyez-e egy figurát az adott területre vagy sem. Amennyiben sikerül egy területet befejezni (például egy várost teljesen lezárni, azaz azt teljes egészében falak veszik körül), akkor a hozzá tartozó követő (meeple) tulajdonosa zsebeli be érte a pontokat.

Ez ugyanakkor nem konfliktusmentes: kompetitív játék révén a riválisok is pontosan ezen célért küzdenek, és ennek érdekében hajlandóak keresztbe tenni a többieknek – például egy befejezetlen várost szándékosan meghosszabbítanak, megnehezítve annak befejezését, vagy úgy manipulálják az utakat és a mezőket, hogy az inkább nekik kedvezzen. A Carcassonne ezért folyamatos döntéshelyzetek elé állít, ahol ki kell választani, melyik a legcélravezetőbb és legrealisztikusabb stratégia, és ahol nemcsak a lapkákkal, de a meeple-ökkel is jól kell gazdálkodni. Természetesen a szerencsének is szerep jut, de ez tompítható: pont az adja a feszültséget, hogy az ember izgul, milyen lapkát húz fel legközelebb, vagy amikor úgy dönt, hogy inkább kockáztat, és inkább terjeszkedésbe kezd a lezárás helyett, bízva abban, hogy végül kifizetődik a bátorsága. A kombinációs lehetőségek száma így hatalmas, de a játék egyáltalán nem nyomasztó, sőt: egyszerű és átlátható, villámgyorsan megtanulható szabályrendszere, hiperletisztult látványvilága okán nem csupán tökéletes belépő társas, de egy olyan kihagyhatatlan klasszikus is, amely két komplex játék közé is kiválóan beilleszthető.

Alapanyag a BigBox-ban van hozzá, hiszen a 11 szabadon kombinálható kiegészítővel tetszőleges mértékben mélyíthető el a Carcassonne, mind a tartalom, mind kvázi a nehézség szempontjából. A legalapabbnak számító Fogadók és Katedrálisok például csak a városok és az utak értékét tudják növelni; a rablók például sarcolással kérik a jussukat, amikor egy követő pontokat gyűjt be; a kompok során az utakat és a tavak között alakul ki kapcsolat. A kínálat maradék része azonban ennél is jelentősebb változtatásokat tud hozni. Az Aranybányák például egyfajta extra pontszerzési lehetőséget biztosít, de hogy pontosan mennyit, az igazából csak a játék végén derül ki; a Varázsló és Boszorkány modul során két új követő típus kerül a játékba, melyből a varázsló +1 pontot hoz minden tájlapkáért, amin az adott tájelem elterül, míg a boszorkány lefelezi a lezárt tájelemért járó pontokat; a Sürgönyök szintén új követőtípusok, akik lényegében egyedi pontozási lehetőségeket kínálnak.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A közel kétszáz tájlapka és a több tucat követő okán a Carcassonne BigBox két évtizednyi fejlődéstörténetet zsúfol egyetlen dobozba. A Carcassonne már a megjelenésekor is kihagyhatatlan játék volt, az elmúlt évtizedekben pedig nemhogy nem veszített a fényéből, de fényesebben ragyog, mint valaha – csak legyen hozzá elég nagy asztal, elég nagy polc, és pár lelkes játékos, aki örömmel virágoztatja fel Dél-Franciaország pompázatos tájait!

(A játékot partnerünk, a Piatnik biztosította – köszönjük!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát