A könyvek, a filmek, a zene világának is megvannak azon biztos alkotói, akik évtizedeken át aktívak, munkájukkal pedig mély, történelmi jelentőségű nyomot hagynak maguk után, és ez alól a társasok sem kivételek. Reiner Knizia pont egy ilyen sarkcsillag: a német születésű, eredeti hivatását tekintve matematikaprofesszor már lassan kereken harmincadik éve járul hozzá a társasjáték-ipar fejlődéséhez, ilyen sok idő pedig egy olyan illusztris életművet eredményezett, melyben nem egy, de vagy féltucat klasszikusnak nevezhető játékot találhatunk. Legújabb játéka, az Equinox pedig pont ebből a múltból táplálkozik, újragondolva egy 1997-es alkotását!

EQUINOX

  • Hazai kiadó/partner: Piatnik
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-5 fő
  • Játékidő: átlagosan 40-60 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2,22/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 13 990 forint

A két különböző kinézetű dobozban is elérhető – de azonos beltartalommal rendelkező – Equinox így nem a szomszédba ment ötletért. Főleg, mert kevés olyan hely van a világon, ami egy ősfás erdőszél tőszomszédságában foglal helyet, ahol különös lények gyűlnek össze, hogy a napéjegyenlőséget ünnepeljék barátságos kihívásokkal – többek között egy olyan versennyel, ahol összemérhetik varázserejüket, emellett átélhetik hőstetteik meséit és mítoszait.

Te, mint játékos, pontosan ebből a viadalból veszed ki a részed, méghozzá egy olyan személyként, aki megpróbálja megtippelni, hogy a verseny végére mely három lény lesz az, aki talpon marad, és győztesen kerekedik ki – a játék végén így az nyer, akinek a fogadásai a legnagyobb presztízst hozzák számára!

Jól tippelni pedig cseppet sem egyszerű, hiszen legendás lényből rögtön több mint egy tucat szerepel a repertoárban: a bajnokoknak hívott kreatúrákból egy meccsben összesen nyolc vesz részt, akik véletlenszerűen kerülnek kisorsolásra. A hozzájuk tartozó kártyalapok egymás mellett, egy sort képezve alapozzák meg a játékteret, és a hozzájuk tartozó lénykártyák alájuk, egy oszlopba kerülnek, összesen öt alkalommal. Az Equinox ugyanis öt fordulóból áll, melyben minden játékos legalább egyszer sorra kerül, és ez egészen addig tart, míg fel nem töltődik az aktuális sor. A forduló ezzel végetér, és egy gyors kiértékelést követően egy lény kiesik az aktuális sorból, így a játék végére mindössze csak három lény marad talpon.

A játékosok köre öt fázisból áll: először fogadni kell egy lényre, vagy felfedni egy fogadást, majd ki kell játszani egy kártyát. Ezt követően – opcionálisan – legfeljebb 3 olyan lény kártyája kidobható, melyek kiestek a játékból, majd annyi lapot kell húzni, hogy 8 legyen a játékosnál, végül pedig ellenőrizni, kiesett-e egy kreatúra.

A hangsúly pedig alapvetően a fogadáson van: ehhez a még versenyben levő lényekre kell helyezni a rendelkezésre álló öt kavics egyikét, ezzel jelezve felé a bizalmat – és persze reménykedve abban, hogy ennek a játék is kedvez. A tét értéke attól függ, hogy hányadik fordulóban történt a fogadás (minél később, annál kisebb a jutalom!), a lerakott kavicsot pedig nem lehet átmozgatni vagy visszavenni. Így tehát minden játékos összesen ötször fogadhat egy meccs során, a játék végén pedig akkor hoz pontot a fogadás, ha a lény, amelyre vonatkozik, a viadal 5. fordulója után is versenyben van.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A helyzetet bonyolítja, hogy a lényekhez tartozó kártyák ereje eltér: fontos tehát jól menedzselni a saját kezet, és esetlegesen tartalékolni, kivárva a lehető legjobb pillanatot egy-egy lap kijátszásához. Ennek az is az oka, hogy minden egyes lény irányítható: ehhez csupán arra van szükség, hogy a játékos a megfelelő oszlopban a legnagyobb összesített presztízsértékkel rendelkezzen. Minden lény egyedi képességgel bír, és ezek bizony jócskán fel tudják borítani az erőviszonyokat: már kiesett lény képessége aktiválható, kiemelhető egy lap egy korábbi sorból, vagy akár kártya is eldobatható! Szerencsére ezen képességeket nagyon jól összefoglalja a játékszabály hátoldalán található függelék, amire bizony szükség lesz az első pár alkalom alatt.

Az Equinox ennek ellenére játszatja magát: az adok-kapok akár már fél óra alatt is bőven végetérhet, és mivel lényből, kártyából szó szerint egy doboznyit kapunk, a változatosságra sem lehet panasz. A tálalásra pedig semmiképp: az Equinox nemcsak, hogy meseszép ábrákkal rendelkezik  melyek ki tudnak teljesedni a hatalmas tarotkártyákon –, de a rendkívül hasznos inzertben helyet foglaló fogadókavicsokat valóságos élmény megfogni és használni. Kőszerű textúrájúk, a játékba remekül beleillő színkavalkádjuk okán már ránézni is öröm a játékra – hát, még ha sikerül jól fogadni, és gazdagon kikeveredni a viadalból, siker- és játékélménnyel egyaránt!

(A tesztpéldányt partnerünk, a Piatnik biztosította – köszönjük!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát