1995-ös, azaz 26 évvel ezelőtti megjelenése óta a Catan telepesei nem szimplán márkanévvé, hatalmas franchise-zá vált, de egy olyan katalizátorrá is, amely oroszlánrészt vállalt abban, hogy mára a társasjátékozás nem csupán egy elkötelezett, de apró csoport hobbija, vagy épp életének fontos része, hanem egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, egyre több korosztályt, embertípust megszólító iparág. A Catan nagy érdeme az, hogy kora ellenére mind a mai napig nem kopott ki a köztudatból, és nem vált idejétmúlttá vagy avíttá. Köszönheti ezt a franchise újabb és újabb epizódjainak, na meg azon sziklaszilárd alapoknak, melyek napjaink társasjáték-tervezőinek is inspirációs forrásul szolgálhatnak, hiszen a Catanban látott ötletek és mechanikák egyáltalán nem tűntek el a játékiparból, csak épp fejlődtek és haladtak a korral. A Catan mára legalább annyira ismert és bevált márkanév, mint fiatalkorunk klasszikusai, gondozói pedig mindent megtesznek azért, hogy a köztudatban maradjon: ehhez új epizódokat álmodnak meg, vagy épp olyan mellékhajtásokat, melyek akár teljesen új stílusban öregbítik a széria hírnevét!

CATAN  LOGIKAI REJTVÉNYEK

  • Hazai partner/kiadó: Piatnik
  • Típus: logikai
  • Játékosok száma: 1 fő
  • Játékidő: átlagosan 20 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Ajánlott fogyasztói ár: 13 490 forint

Olyannyira, hogy a Catan – Logikai rejtvények hivatalosan nem is társas, hanem egy egyszemélyes logikai játék, amelyben összesen 40 feladvány található meg, a célja pedig értelemszerűen ezek megoldása. Az egyes feladványok több nehézségi szint alá tartoznak, és közös jellemzőjük, hogy mindegyik egy hangulatos kis felvezetéssel indul, amely bemutatja az aktuális helyzetet, és azt, hogy miről is szól az adott probléma. Emellett alapvetően a feladat is mindegyikben ugyanaz, vagyis az egyes települések összekötése a rendelkezésre álló összes elem felhasználásával.

Az ehhez szolgáló játéktér nem is egy hagyományos tábla, hanem egy, az elemek tárolására is szolgáló műanyag doboz, egész pontosan a tetejének belső oldala – ide kell felpattintani a mellékelt műanyag elemeket. Ezek mindegyike egy vagy több hatszögből áll, és a Catanból ismert típusoknak felelnek meg: település- és városlapkák, nyersanyagból álló útlapkák, sivatag- és folyólapkák, lovagok és banditák közé sorolhatók. Ezen elemekből áll össze az a világ, ahol a cél mindig az, hogy a településeket és a városokat a rendelkezésre álló elemek használatával úgy kössük össze, hogy az ne ütközzön a lapkalerakás szabályaiba.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A lapkák lerakásának szabálya nincs túlbonyolítva: az útlapkák esetén a nyersanyagoknak minden érintkezési felületen meg kell egyeznie; a lovaglapkákat mindig rabló mellé kell helyezni; a rablólapkák mellé csak lovaglapka kerülhet. Ezen elv mentén kell megoldani a kihívásokat, melyek négy nehézségi szintre (könnyű, középhaladó, haladó, mester) vannak osztva, megkülönböztetésükben pedig egyszerű színkódolás segít. A feladványok kifejezetten változatosak, hol a terep, hol bizonyos elemtípus, hol a kettő kombinációja adja a kihívást, és ha esetleg valaki sorrendben játssza őket végig, érezheti a változást, a fejlődést, és rááll a szeme arra, hogy miként lehet gyorsan és hatékonyan végigpróbálni a potenciális megoldási lehetőségeket, és miként lehet a leghatékonyabban leküzdeni a már ismert akadályokat.

Aki esetleg elakadna, az sem kell, hogy sokat bosszankodjon: minden feladatlap hátán ott található a megoldás, ha pedig esetleg többen is az asztal köré ülnek, egy játékos kinevezhető játékmesternek, aki tippekkel, javaslatokkal terelheti a többieket a megoldás felé, anélkül, hogy rögtön felfedné a pontos receptet! A leírás ellenére a Catan – Logikai rejtvények ugyanis kiválóan működik közösségben is. Borzasztó egyszerű szabályrendszere okán már a legfiatalabbak is nekiveselkedhetnek, de az idősebb korosztály is bőven találhat benne elég kihívást. Tálalása színvonalas, műanyag elemei nagyon hangulatosak, és mivel a játéktér tulajdonképpen a tároló doboz, fantasztikus útitárs lehet egy nyaralás, vagy egy kiruccanás alkalmával!

(A tesztpéldányt partnerünk, a Piatnik biztosította – köszönjük!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát