Kokopelli – a púpos, tollas fejdíszt viselő, táncoló, furulyán játszó alak – a hopi és más délnyugati indiánok körében a termékenység istensége. Hozzá és a többi kachinához (megszemélyesített természeti erőhöz, eseményhez) szóló és imádkozó, táncos, zenés rítusok szolgáltak ihletül a róla elnevezett társasjátéknak. Ha nagyon egyszerűen akarunk fogalmazni, egy szettépítős játékról van szó – ám ahogy az lenni szokott, a felszín alatt ennél több is lapul.

Kokopelli

  • Hazai partner/kiadó: Piatnik
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 30 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2,33/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 13 990 forint

A játék célja a minél több győzelmi pont begyűjtése, melyet elsősorban szettépítéssel, másodsorban a rituálék biztosította váltakozó képességek segítségével tudunk kivitelezni. Egy körben minden játékos két akciót hajthat végre. Ez lehet egy lap húzása, annak kijátszása, vagy egy már megkezdett szett eldobása. Az egyes kártyák tulajdonképpen maguk a rituálék, melyekből a játékban összesen 16 darab van, de egy meccs során „aktív” legföljebb tíz lehet. Ezeket a játék kezdetekor véletlenszerűen vagy megegyezés alapján kiválasztjuk, majd a játéktér közepén kirakjuk egy sorba, és a velük megszerezhető győzelmi pontok tokenjeit is rájuk rakjuk. Végül minden játékos a játékban szereplő rituálék alapján állítja össze a saját pakliját: mindegyik háromszor kerül be a pakliba, mellé hat dzsókerkártya is jut.

Kézben legfeljebb öt lapunk lehet, játékostáblánkon pedig egyszerre négy rituálé „futhat”, alapértelmezett esetben csak ezekhez rakhatunk hozzá lapokat, a kijátszott kártyák pedig további képességekkel ruháznak fel minket. Egy-egy szett felépítéséhez (hacsak egy lap másként nem rendelkezik) összesen négy azonos fajta szükséges, ha ez megvan, akkor a szertartás befejeződik, megkapjuk érte a győzelmi pontjainkat, és így hatása is megszűnik. Egyúttal ez a legszebb része a játéknak, mert mindegyik szimbólum más-más előnyhöz juttat minket: van amelyikkel több lapot húzhatunk, egy másik a dzsókerkártyákat erősíti, megint másik extra pontokhoz juttat bizonyos feltételek teljesülése esetén. De akad, amelyikkel ellenfeleink lapjaiba is belenyúlhatunk. Éppen ezért ezek időzítése a játék legfontosabb és legtaktikusabb részét jelenti, hiszen egy-egy rituáléval mindenki első akar lenni, ugyanakkor az előnyökről idejekorán lemondani (vagy másét elszedni) komoly taktikai döntés, elsősorban a korlátozott lapszámnak köszönhetően.

Egy-egy meccs addig tart, míg a középen elhelyezett rituálékra fel nem kerülnek a játék vége jelzők (vagy más szóval lekerül róluk az eredetileg felrakott két győzelmi token); vagy valamelyik játékosnak el nem fogy a húzópaklija. Mindkét esetben a megkezdett kör még lemegy, melynek végén a menet közben begyűjtött tokenek értékét összeadva kapjuk meg az eredményt. Természetesen aki a legtöbbet gyűjtötte, az lesz az istenek kegyeltje és a győztes.

Családi szertartás

A Kokopelliben egész sok tényezőre kell figyelni, mert az egyes képességek egymással is kombinálhatók a győzelmi pontok maximalizálása érdekében. Ráadásul másik játékos köre alatt is kaphatunk pontot, amit, ha nem érvényesítünk azonnal, akkor a lehetőség elúszott, tehát nem árt résen lenni. A korlátozott lépésszámnak köszönhetően egy-egy kör gyorsan lezajlik, komolyabban gondolkozni a lépések sorrendjén és a legoptimálisabb kombináción kell. Mégis merem állítani, hogy a feltüntetett életkor alatt is meg lehet vele próbálkozni, főleg, ha már van társasjátékos tapasztalata a csemetének. Egy teljes meccs pedig nem tart tovább egy óránál, és relatív komplexitása mellett is (vagy inkább éppen azért) remek családi kikapcsolódás.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A játékosok dolgát az egyes képességek észben tartásában vagy felismerésében a kártyán fellelhető ikonok mellett külön magyar nyelvű segédlet is könnyíti, de nem telik bele egy-két játék, és mindegyik alak képességeit fejből fogjuk tudni. A magunk részéről már csak azt reméljük, hogy a játékhoz már megjelent, de idehaza még nem kapható kiegészítő mielőbb honosításra kerül, hogy a további rituálékkal még jobban kitolhassuk a Kokopelli amúgy sem alacsony újrajátszhatósági faktorát.

(A játékot partnerünk, a Piatnik biztosította – köszönjük!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát