A kifejezetten gyerekeknek szánt darabok kiváló bevezetők a társasjátékok világába, és készségfejlesztőnek sem utolsók. Igyekeztünk különböző stílusok és nehézségi szintek között válogatni, hogy mindenki megtalálhassa a neki, vagyis gyermekének a legmegfelelőbbet. Éppen ezért az alábbi, a közeledő karácsony szelleméhez igazított lista nem is annyira sorrendszerű, mint inkább apró ízelítő a Piatnik tartalmas kínálatból, melyben éppúgy megtalálható a könnyed partijáték, mint az elgondolkoztató stratégia. Ezek közül bármelyik tökéletes lehet a fa alá, hogy a család játék közben is a lehető legboldogabb legyen.

Activity Junior

A televíziós műsort is megélt Activity-t talán nem kell bemutatni senkinek, a megannyi kiadást megélt partijáték a fiatalabbaknak szóló változata pedig már nyolc éves kortól ajánlott, a korosztály számára is könnyedén megoldható feladványokat tartalmaz. Az Activity Juniorban a megszokott módon, körbeírással, rajzolással vagy elmutogatással kell az időlimiten belül elmagyarázni a fogalmakat a csapattársaknak úgy, hogy előbb jöjjenek rá, mint a riválisok közül valaki. A 330 szókártyán található, a kisebbek szókincséhez igazított, összesen 990 kifejezés garantáltan hosszú ideig elegendő szórakozást biztosít anélkül, hogy ismétlődéstől kéne tartani. Ha pedig a legkisebbeket is szeretnénk bevonni, az Activity My First már 4 éves kortól játszható, miközben a fogalmakat rajzokkal helyettesíti az írni-olvasni még nem, vagy csak kicsit tudó játékosok számára.

activity-junior.jpg

Memo Match

Ha készségfejlesztésről esik szó, nem mehetünk el szó nélkül a memóriajátékok mellett sem: mindenki ismeri a lefelé fordított, kiterített játéktéren a párok keresésére építő, különféle szimbólumokkal és karakterekkel játszott játékot. Ezt a megszokott párkereső formulát a Memo Match azonban lecseréli egy másik, valamivel összetettebb, mégis egyszerűbben és gördülékenyebben alkalmazható mechanikára. Itt első körben a húzott madárcsalád tagjait kell alaposan megfigyelni és különböző tulajdonságaikat megjegyezni. Ezután az asztalra kiterített, lefordított lapkák között kell megtalálni az egyes madárcsaládtagoknak megfelelő hajat, csőrt, szemeket és lábakat. Aki pedig először gyűjt össze három madarat, az nyeri a játékot. A memória mellett a megfigyelőkészséget is fejlesztő játék már 4 éves kortól ajánlott.

piatnik-memo-match.jpg

Kanaloa

Kanaloa az ősi hawaii-iak hite szerint a vitorlázás, a tengerészek, valamint az alvilág és a mágia istene  nevét nem csak egy sziget, hanem ez a társasjáték is viseli. A játék során négy hajós versenyez egymással, a négy elemet megtestesítő Tikik, helyesebben szólva az  őket jelképző kártyák segítségével. Aki a legnagyobb lapot dobja be és legtöbb kártyát viszi egy adott körben, az haladhat a lapokból kirakott tengeren a legmesszebbre. Aki pedig először körözi le a legutolsó játékost, az elhajózik a naplementébe, és ő lesz a nyertes. A könnyed és gyors játék során a kártyás mechanizmusok mellett a versenyzésé az elsődleges szerep, amit a rendelkezésre álló korlátozott erőforrások beosztásával lehet megnyerni. A Kanaloa 8 éves kortól mindenki számára élvezetes kikapcsolódást jelent.

kanaloa.jpg

Stone Age Junior

A Stone Age Junior egy különleges társasjáték: az idehaza 2017-ben Magyar Társasjátékdíjjal jutalmazott és számos másik díjra jelölt Stone Age alapjaira építkezve adja át a munkáslehelyezésre és nyersanyag-gyűjtögetésre építő játékmenetet. A társainál már kicsit összetettebb rendszerekre építő, szintén díjnyertes Stone Age Junior ennek ellenére is könnyen érthető és egyszerű szabályainak hála önállóan is játszható. A cél a pályán kártyák kijátszásával körbehaladva az adott helyen fellelhető nyersanyagok begyűjtésével három kunyhó felépítése. Tökéletes bevezető akár a már említett Stone Age társasjáték komolyabb rendszereibe, de persze más, hasonló játékok felé is tökéletes első lépcső, akár már 5 éves kortól.

stone-age-junior.jpg

Catan Junior

A Catan ugyancsak egy olyan játék, melyet talán nem kell bemutatni: a számtalan kiegészítővel és kiadásban elérhető társasjátékhoz hasonlóan a gyermekeknek készült változat is több kiadást megélt már. A Catan Junior során a cél egy ismeretlen sziget fölött megszerezni az uralmat, hét kalóztanya felépítésével. Persze egy igazi kalóztanya felépítéséhez oda is kell érni, a hajóépítéshez és a letelepedéshez pedig egy sor nyersanyagra és felszerelésre is szükség lesz. Ezekhez pedig cserével, kereskedéssel a legegyszerűbb hozzájutni, ha a rendelkezésre álló területeken nem lehetséges kitermelni azt. A játék során az előretervezés mellett az egymással való kereskedés is nagy szerephez jut, ahogy a legjobb helyekért is folyik a verseny. A Catan Junior már 6 éves kortól remek szórakozást nyújthat akár az egész családnak.

catan-junior.jpg