Kérjük jelentkezz be!

[Társalgó] Családi játékok a Piatniktól – Color Code (x)

Színek és fogalmak kavalkádja egy könnyed, konfrontációmentes partijátékban – ezek a Color Code főbb jellemzői.

Egy-egy eseményhez, érzéshez, cselekedethez vagy akár ételhez többi érzékszervünk révén automatikusan illatokat, színeket, hangokat társítunk. Ezt a leggyakrabban észre sem vesszük, mindaddig, amíg a „mellékapcsolt” élmény ismételt átélése után egyszercsak fel nem rémlik egy rég elfelejtett emlék. Hasonló szinesztéziát, avagy képzettársítást mindannyian felállítottunk már életünk során, akár tudatosan, akár tudattalanul. Kis gyakorlással és célzatossággal pedig akár hasznunkra is válhat a tanulásban, dolgok memorizálásában is. És ahogy azt a Color Code megmutatja, akár még játszani is lehet a szinesztéziával.

Color Code

  • Hazai partner/kiadó: Piatnik
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kooperatív
  • Játékosok száma: 2-6 fő
  • Játékidő: átlagosan 30 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: -/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 11 490 forint

A Color Code során a játékosok közül minden fordulóban másra kerül a sor, hogy „kódoljon”. Vagyis a feladata az lesz, hogy a rendelkezésre álló fogalom-pakliból (igény szerint egy korhatáros paklival bővíthető) húzzon hármat, majd mindegyikhez társítson egy-egy színt a rendelkezésre álló hatból (szintén bővíthető). A kódoló játékos a köre során nem szólalhat meg, és semmilyen módon nem adhat jelet a többieknek. Máshogy tűnhet, de a résztevők a szerepüktől függetlenül valójában egy csapatot alkotnak, és közös a céljuk: a hat fordulóból álló játék során minél többen legalább kétszer kitalálni, hogy a húzott fogalmakhoz milyen színt társíthatott a kódoló társuk.

A kódfejtők szabadon beszélhetnek egymással, és próbálhatják meg közösen kitalálni, hogy kódoló társuk éppen mit rakott az egyes kártyák mellé. Ha a demokratikus szavazás nem jut eredményre, akkor a kódolótól balra ülő kódfejtő hozza meg a végső döntést afelől, hogy a csapat melyik fogalomhoz milyen színű korongot tegyen. Persze, ha végképp nincsen ötletük, vagy mindenképp szeretnének biztosra (vagy legalábbis biztosabbra) menni, kérhetnek segítséget is – ezek azok az alkalmak, mikor a kódoló megszólalhat, de a segítségnyújtás keretein túl már nem nyúlhat.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Egy forduló akkor számít sikeresnek, ha a három fogalomból legalább kettőnél sikerül kitalálni a mellé tett színt, a csapat pedig együttesen éri el az eredményt. Vereség igazából nincs, csak a siker különböző fokozatai, és egy igazán gyakorlott, egymást jól ismerő csapatra vall, ha mind a hat fordulót sikerül kipipálni.

A Color Code egyszerűsége mellett a kihívás az intuícióban, beleérzésben, egymás ismeretében rejlik. Összességében pedig egy könnyed, gyorsan elővehető, gyakorlatilag azonnal elsajátítható partijáték. Előszeretettel ajánljuk családoknak, baráti társaságoknak egy gyors délutánra vagy estére, felvezetőnek vagy levezetőnek.

(A játékot partnerünk, a Piatnik biztosította – köszönjük!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát

Támogass minket!