A Scrap Racer során egy őrült verseny elevenedik meg az asztalon: mindenféle állat bőrébe bújva, furcsábbnál furcsább gépek volánja mögé pattanhatunk. Egy kiélezett versenyben, okos kockáztatással és egy kisebb adag szerencsével lehet csak mienk a győzelem, mert nem elég az élre kerülni, ott is kell maradni. Itt pedig egy pillanat alatt fordulhat a kocka, olykor szó szerint.

Scrap Racer

  • Hazai partner/kiadó: Piatnik
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-6 fő
  • Játékidő: átlagosan 20-45 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: -/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 12 990 forint

A Scrap Racer a szó legszorosabb értelmében vett „dobj és lépj” játék, így némi szerencse elengedhetetlen a győzelemhez. Ám a játék során nem elég nagyot dobni – sőt, egyenesen hátrányos a dupla ötösök és hatosok hajigálása –, de csak rajtunk múlik, hogy mennyit kockáz(tat)unk. A játék célja megtenni három kört, és a lehető legmesszebbre jutni a célvonal átszakítása után. Ugyanis a verseny nem ér véget azonnal, és amint az első játékos célba ér, mindenki végrehajthatja még a fordulóját, és csak utána hirdetünk győztest.

Egy-egy forduló alatt legfeljebb hat kockával dobhatunk, egyesével, de nem kötelező mindet felhasználni, ugyanis minden egyes „dupla” (tehát két egyes, két kettes stb.) után azonnal húznunk kell egy baleset-kártyát, ami a kisebb kettőzéseknél még hasznos is lehet, de a nagyobb értékeknél akár a rajtvonalig is visszarepíthet minket. Továbbá minden egyes balesettel egy gyorsító tokent is kapunk, melyből három összegyűjtésével egy egyszer elhasználható bónuszhoz juthatunk. A pole pozíció tehát nem jelent garantált győzelmet még egy félkörös előnnyel sem, de a baleseteken túl akad még más megoldás a hátrány ledolgozására.

Menet közben felszedhető gyorsítólapkákkal a kockákat manipulálhatjuk, értékükhöz adva egyet, vagy a túloldalra fordítva azokat elkerülhető egy-egy szerencsétlenebb dobás, vagy éppen szerencséssé tehető egy nem túl kedvező kocka. Végezetül pedig, amint egy játékos áthalad a célvonalon, egy célkártyát is húz, mely a hátul lévőket zárkóztatja fel. Az egyes versenyzők egyedi tulajdonságokkal is bírnak, melyeknek hála bizonyos feltételek fennállása esetén (előzés, egyenes szakasz stb.) további mezőket is léphetnek, vagy más módon bizonyulhatnak hasznosnak.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Családi versengés

A Scrap Racer a kiszámíthatatlansága okán bőven rejt izgalmakat, és bár a szerencse is számít, a helyzet sosem válik reménytelenné. A moduláris táblával kedvünkre variálhatjuk a pálya nyomvonalát, a dizájn mellett pedig a mókás illusztrációk még jobban kihangsúlyozzák, hogy a játék azért nem veszi magát véresen komolyan. A könnyű tanulhatóságának hála a legkisebbek is hamar önállóan játszhatják, egy-egy menet pedig igen hamar lezavarható, nem fullad unalomba.

A játékot ketten és hárman is játszhatják, ám mindkét esetben minden játékos két-két járgányt kell válasszon és irányítson, egy-egy játékos köre ilyenkor tovább tart, nem vesz el a játékélményből a csapatos irányítás. Négy játékos fölött ilyen probléma már nincsen, hat fővel pedig kisebb társaságok is jól szórakozhatnak – kisebb és nagyobb családoknak remek választás lehet egy-egy könnyed délutánra.

(A tesztpéldányt partnerünk, a Piatnik biztosította – köszönjük!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát