A szórakoztatóipar minden ágának megvannak a maguk azon mérföldkövei, melyek nem csupán magát a műfajt, de általában alkotójuk karrierjét is meghatározzák: George Lucas vagy Tarantino nevét mindenki ismeri a világon, ahogy J.K. Rowling és Kurt Vonnegut sem cseng ismeretlenül. A robbanásszerűen fejlődő társasjátékok világában sem nehéz ilyen karaktert találni, sőt elsőre sokaknak az az Uwe Rosenberg ugrik be, aki a lehető legstabilabban, immáron évtizedek óta egyfajta északi csillagként tündököl a társasjátékok egén, mind a mai napig hiperaktív kreátorként járulva hozzá a társasok világához. Egyik legsikeresebb és legismertebb művét mégis impozáns pályája elején követte el, hiszen a Bohnanza eredetileg 1997-ben jelent meg, és egycsapásra meghódította a világot – olyannyira, hogy mára egy valóságos birodalommá vált, kiegészítők tömkelegével gazdagítva a maga különös univerzumát. Egy ilyen mérföldkőhöz pedig méltó ünneplés dukál, és itt jön képbe a Bohnanza 25 éves jubileumi kiadása.

Bohnanza: 25 éves jubileumi kiadás

  • Hazai kiadó/partner: Piatnik
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-7 fő
  • Játékidő: 45 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 1,67/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó webshopjából 6290 forint

Az apró, de annál tetszetősebb dobozban érkező új verzió ugyanis minden szempontból arra törekszik, hogy méltó mód ünnepelje meg ezen klasszikus játék negyedévszázados születésnapját, amit több ponton is megtesz. Például már a doboz felnyitásakor, a funkcionális inzert tetején ugyanis Rosenberg és a tálalást jegyző Björn Pertoft szignózott fotója fogad, amire csak ráerősít a kihajtható szabálykönyv, amely tételesen listázza, sőt térképre is rakja a Bohnanza életének legfontosabb mérföldköveit, azaz a számos kiegészítőt, speciális kiadást. De a csomagban megtalálható egy díszített szalag is, amely a kártyákkal teli doboz összetartásáról hivatott gondoskodni, valamint egy, a kezdőjátékost jelölő fémérme, aminek más szerepe is van. Ezen kiadás ugyanis nem csupán az alapjátékot tartalmazza, de több új babfajtát is, melyek magasabb játékosszám esetén hivatottak gazdagítani a paklit, ennek hála pedig akár heten is nekiállhatnak a gazdálkodásnak.

A Bohnanza ugyanis alapvetően egy kézmenedzselős kártyajáték, ahol a játékosok babokat termesztenek, megpróbálva azokból a lehető legtöbbet felhalmozni, hogy a betakarítás során a legtöbb tallért zsebelhessék be. A játék végén ugyanis az nyer, aki a legjobban gazdálkodott, és a legnagyobb vagyont halmozta fel. Ez ugyanakkor nem megy annyira egyszerűen. A kezdéshez mindenki kap egy saját játéktáblát, melyen babmezők találhatók: 3 játékos esetén három, 4-5 fő esetén viszont csak kettő. Ezt követően a hatalmas pakliból mindenki öt lapot kap, a maradékból húzópaklit képezve. A legfontosabb szabály a játékban az előbbihez kötődik, azaz a felhúzott lapok sorrendjét szigorúan tilos megváltoztatni, a lapokat nem lehet átrendezni a saját kézben.

Miért fontos ez? Mert a játékmenet nagyban épít mind a szerencsére, mind a kereskedésre. A forduló során alig pár lépést kell követni: először egy babkártyát kell tenni a kézből a babföldre (tehát a legelső kézben tartott lapot), azaz el kell ültetni azt. Egy babföldön mindig csak egyfajta bab lehet, de azok halmozhatók, sőt igazából ez a cél, a betakarítás után ugyanis adott darabszámot kell elérni a minél több tallér megkaparintása érdekében. Ezen fázisban opcionálisan egy második lap is elültethető, de egy harmadik már nem. Ezt követően fel kell fedni a húzópakli felső két lapját. Ezeket el lehet ültetni a babföldeken, vagy kereskedni is lehet a többi játékossal, akik a kezükben tartott lapokat ajánlhatják fel, méghozzá akár többet is. Ezután a kereskedéssel szerzett babkártyákat el kell ültetni. Amennyiben olyan babfajtáról van szó, amely egyik foglalt babföldön sem található meg, először muszáj valamelyik mezőt leszüretelni, és csak aztán lehet ültetni. Ezt követően három kártyát kell húzni a pakliból, és a következő játékoson a sor. Mindez egészen addig tart, amíg harmadszorra is el nem fogy a húzópakli – ekkor muszáj győztest hirdetni.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ezen végtelen egyszerű szabályrendszer pedig egy rettentő izgalmas és nagyon hangulatos, kifejezetten pörgős játékmenetet eredményez, ahol kiváló az egyensúly a tervezhetőség, a szerencse, és a babkatasztrófa hármasa között. A Bohnanza szépsége pedig leginkább nagyobb társaságban jön elő, de ezen kiadás 2 fő számára is tartalmaz szabályokat. Legnagyobb érdeme ugyanakkor nem ez, hanem hogy kivételt képez azon szabály alól, amely a régebbi társasokra igaz: azaz, hogy a legtöbb 10-15 év elteltével egyszerűen idejét múltnak, kopottasnak tűnik. A Bohnanza ezzel szemben 25 év után is pontosan annyira fergetegesen jó, mint újkorában  külseje mit sem változott megjelenése óta, retró stílusú ábrázolásánál pedig csak a babfajták őrültebbek, és persze az a lebilincselő játékmenet, ami újabb és újabb babviadalra sarkall!

(A játékot partnerünk, a Piatnik biztosította – köszönjük!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát