Habszivacs és lézervágott, fából készült inzertek, playmatek, egyedi minik, tokenek, dobókockák… a sort a végtelenségig lehetne folytatni olyan összetevőkkel és kiegészítőkkel, amik társasjátékokhoz készültek, méghozzá fél vagy egyáltalán nem-hivatalos formában, jóformán fű alól, az internet különböző pontjain beszerezve (akár 3D-s elemeket is kitermelve olyan társasokhoz, mint az Ark Nova vagy A Mars terraformálása). Nos, a magyar Minik.hu is egy ilyen hely, környezetbarát műanyag-felhasználással, számos érdekes kiegészítővel, amik univerzális módon, vagy éppen direktben, egy-egy bizonyos társasjátékhoz készültek. A cég kínálatából ezúttal néhány tematikus csomagot néztünk meg.

Kartográfusok Nyomda

  • Partner/Kiadó: Minik.hu
  • Ára: a gyártó honlapjáról 5400 forint/szett

A legkisebb is számít, mondhatnánk joggal, amibe bizony a Kartográfusok is beletartozik. Merthogy a közkedvelt, számos kiegészítőt is megért flip & write játékhoz is készült már egyedi komponens. De mi? – csodálkozhat rá bárki joggal, elvégre a kis dobozban alig találunk valamit, csak egy vékonyabb pakli kártyát, néhány ceruzát, valamint egy nagyobb tömböt a rajzolgatáshoz. Nos, magát a rajzolgatást cserélhetjük le a gyerekkorunkból is ismert nyomdázásra, aminek keretein belül 5 darab, a játékban használatos erdő, falu, farm, víz és szörny nyomóformáját kapjuk meg. Maguk az elemek jól néznek ki, a jelzések is egyértelműek, kellően nagyok, mutatósak, avagy a játékban is jól használható eszközökről van szó. Ami miatt nem biztos, hogy mindenkinek való a szett: egyfelől drága mulatság, hiszen személyenként/játékosonként egy készlet szükséges a játékhoz, hacsak nem egyet használ mindenki, ami viszont a játék idejének hosszát növeli meg, nem mellesleg nem árt mellé minden színből egy tintapad is, mert azt nem tartalmaz a csomag; másfelől pedig az élmény is más. A Kartográfusok lényege a rajzolgatás, aminek hála igazi csodákat is láthattunk már, és a nyomdázás ennek a lehetőségét veszi el. Ami nem baj, csak emiatt, mint mondtam, nem mindenkinek való, viszont akinek nem olyan erős a kézügyessége és szépérzéke, erről pedig hajlandó lemondani a kényelemért és az egységes kinézetért, az mindenképpen jól jár a nyomdai szettel.  

Fesztáv madárházak és eledelek

  • Partner/Kiadó: Minik.hu
  • Ára: a gyártó honlapjáról 8200 forint a teljes csomag

Akár szeretjük, akár nem, nem tagadhatjuk Elizabeth Hargrave 2019-es játékának sikereit és jelentőségét, miközben a magyarul és videójátékként is elérhető Fesztáv már kiegészítőkkel is rendelkezik. És bár azt gondolhatnánk, hogy a Stonemaier Games-minőség nem indokol további extra elemeket, ez nem így van, hiszen a gyártónál külön is kapható kezdőjátékos-jelölő is ezt bizonyítja. A sas kimondottan jól mutat az asztalon, feldobja az élményt, de van még a csomagban számos más elem is, mint például a sima akciókockákat leváltó madárházak, valamint a sima tokenek helyét átvevő műanyag eledelek. Előbbiekből színenként 8 darabot kapunk, egészen jól néznek ki, míg utóbbiból összesen 173 darab érkezik, aminek a szétválogatása is munka, és amik kiválóan átveszik a szimpla kartondarabok szerepét. Még a kukac is mosolyog, ami külön megérdemel egy piros pontot, de helyet kapott a bővítményből ismert nektár is. Nem annyira részletes komponensekről van szó, avagy minőségben azért az eredeti tojásoktól bőven elmaradnak, de aki nem szereti a koszoló tokeneket, kedveli az egyedi formákat, az alaposan feldobhatja az asztalképet, miközben az extra elemek a dobozban is elférnek. A sas, a madárházak és a nektár külön-külön is megvásárolható.

Pandemic vírus csomag

  • Partner/Kiadó: Minik.hu
  • Ára: a gyártó honlapjáról 5200 forint a teljes csomag

Matt Leacock víruskergető, 2008-as Pandemicje sem kevésbé népszerű (pláne, hogy a koronavírus-járvány hatására csak megnőtt irányába az érdeklődés), amit a számtalan variáns is bizonyított már, ráadásul az interneten rengeteg extra komponens beszerezhető hozzá. Többek között hazai gyártású inzert is, amit korábban már bemutattam, de különböző műanyag elemeket és miniket is találhatunk hozzá, én például a kidolgozottabb karaktereket is begyűjtöttem mellé, amik a sima bábukat váltják le. Most pedig itt az idő a vírusok és kutatóbázisok lecserélésére. Utóbbiból hat darab a jussunk, a kis fehér épületek pedig kimondottan jól mutatnak az asztalon, míg vírusból összesen ötfélét (felbukkan a Pengeélen lila variánsa), típusonként 24 darabbal. Ezek a vírusjelölők pont úgy néznek ki, mint az ikonjaik, emiatt még jobban mutatnak, kiválóan leváltva a kis kockákat, egyben pedig jelentősen feldobják az asztalképet. Egyetlen hátrányuk van csupán: mivel viszonylag olcsó műanyag termékekről van szó, a szélük és csúcsaik felsérthetik a playmat vagy játéktábla anyagát, én legalábbis rendre attól tartottam, hogy ha nem vigyázok, annak baleset lehet a vége – emiatt a kiegészítő elemek húzása és tologatása nem annyira javasolt, inkább határozottan fel és le kell rakni a megfelelő helyre, bár az is lehet, hogy én aggódom túl a dolgot. Ezzel együtt a kiegészítő ára igazán baráti, ráadásul elemei tényleg jól mutatnak játék közben.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ez tehát a Minik.hu termékeinek első körös bemutatója, ami mellé a jövőben remélhetőleg más komponensek is csatlakoznak. Első próbára összességében jó és szerethető kiegészítőkről van szó, amik között a Kartográfusok nyomdája egy kicsit kakukktojás, de az ötlet így is remek, ami megtalálhatja a maga közönségét. Az asztalon mindegyik elem jól mutat, első ránézésre valóban megdobva az összképet, és bár alaposabban szemügyre véve azért látszik, hogy volna még hova fejlődni, de ár-érték arányban így sem annyira panaszkodhatunk, mivel a két nagy csomag abszolút jó árban van a tartalomhoz képest. A gyártónál további érdekességek is találhatók, amik közül van pár, amit még bármikor be tudnék vetni játék alatt, így remélhetőleg jön pár további kör is, aminél bemutathatom az elérhető termékeket.

(A tesztpéldányokat köszönjük partnerünknek, a Minik.hu-nak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát