Nem ez az első eset, hogy a The GiftForge nyírfából készült inzertjeivel foglalkozunk, és valahol mindig karácsony van, ha a gamer pártól érkezik csomag, hiszen kíváncsian bontogatom, milyen alkotóelemek kerültek bele. Ez a kezdés már eleve megadja az alaphangulatot, ahogy a kibontott dobozból terjengő illat is, az pedig külön öröm, mikor egy-egy összetevőn a saját logójuk mellett a PC Guruét is látom. Így volt ez most is, ám mindezek mellett, ami még egyből szemetszúrt, az egy kitárt szárnyú madár. És itt már bárki sejtheti, hogy mi lesz az első vendégünk.

Szárnyra kapva

Bár Elizabeth Hargrave 2019-es játéka kapott már hideget és meleget, főleg az elit klubban, annál jobb ajánló nem nagyon kell hozzá, hogy a BGG-listáján, családi kategóriában az első helyen tanyázik, miközben stratégiában a 22., összesítettben pedig a 21. helyet kaparintotta meg. Élmény vele játszani, emellett remek komponenseinek köszönhetően az asztalon is bitang jól néz ki, szó szerint vonzva az ember tekintetét. Mindehhez egy egyszerű, de praktikus elrendezés is társul, ami mellett azért különösen kíváncsivá váltam, hogy mit tud majd a hazai rendező.

Nos, első körben nagyon szépen helyet ad a kártyáknak, amik a legnagyobb, gyönyörűen díszített rekeszbe mennek, miközben a tokenek, kockák és egyéb kiegészítők kerülnek a különféle, kisebb-nagyobb tárolókba. És az nagyon látszódik, hogy ez a kiegészítő is hatalmas szeretettel lett elkészítve, hiszen a díszítés is mutatja, nemcsak úgy “nesze, használd egészséggel” módon lett megtervezve. De a helyzet az, hogy ezúttal sikerült egy olyan inzertet kifognom, ami nem annyira nekem készült, nem annyira fogott meg. Merthogy a gyári tartozék kockatornyot a rendező nem támogatja, annak nincs helye, sőt még a doboztetőt is 2 centivel tolja fel, amire kimondottan háklis vagyok. Mindez ugyan le van írva a The GiftForge honlapján, de fontosnak tartom a megemlítését, mert ha valaki esetleg elsiklana a jelzés felett, akkor kellemetlen meglepetésként érheti a felfedezés. Ilyen téren tehát az alap felszerelést picit praktikusabbnak éreztem, hiszen abba minden belefér és a dobozt sem nyomja szét. A 12 ezer forintos nyírfa kiegészítő előnye viszont az, hogy sokkal szebben és rendezettebben, sőt kifejezetten szellősen férnek el benne a komponensek. Hogy kinek melyik számít jobban, az már egyéni preferencia kérdése. Számomra a külső nagyon tetszetős, azért minden elismerésem, de funkciója terén kevésbé kedves számomra. 

Borkóstoló

Hasonlóan komoly odaadással készülhetett el a Viticulture Esszenciális kiadáshoz tervezett inzert is, mely külsejével szintén egyből hozzátesz a már meglévő játékhoz. A bevágott szőlőfürtök szinte lejönnek az inzert különböző részeiről, közben pedig egységes képet adnak a nagyobb összetevőknek. Különböző díszítések egyébként mindenhol találhatók, amiért mindenképpen jár a pont, mert ezek teszik még egyedibbé és igényesebbé ezeket a kiegészítőket.

Ezúttal ráadásul a funkciók terén sincs mibe belekötni. Bár maga a gyári tároló is használható, messze nem tökéletes, a The GiftForge készítette inzert azonban mindennek megfelelő helyet biztosít, sőt pont akkora méretben lett legyártva, hogy a különböző kiegészítők és extra tartalmak is elférjenek benne, plusz még a védőzött kártyákat is befogadja. A tokenektől a faelemeken át az egyéb jelzőkig minden bőséggel elfér, avagy tényleg szavunk nem lehet, miközben a doboz minden kis szeglete szépen ki lett használva, minden réteg illeszkedik a másikhoz. Ez a játék rajongóinak, azt gondolom, gondolkodás nélkül megér 12 370 forintot, hiszen nemcsak praktikus, segíti az elpakolást és rendezést, de biztos védelmet is nyújt, emellett kimondottan mutatós.

A sötételf legendája

Drizzt Do’Urden neve ismerősen csenghet a fantasy irodalom, illetve konkrétabban a Forgotten Realms kedvelőinek, hiszen R. A. Salvatore hőse számos regényben szerepelt már, emellett több játékot is megihletett. Így a Dungeons & Dragons: The Legend of Drizzt Board Game-et is, amely a Wizards of the Coast sorozatában foglal előkelő helyet, és ami kiáltott egy remek inzertért, merthogy a benne lévő tároló inkább csak funkcionálisnak nevezhető, semmi többnek. És a The GiftForge, úgy tűnik, hasonlóképpen gondolta, merthogy egy nagyon praktikus, alaposan átgondolt kiegészítővel kedveskedett a társas rajongóinak.

Számomra a legfontosabb egy kiegészítő inzertnél, hogy az alapfelszerelés egy létező problémáját oldja meg, legyen valódi haszna, ami miatt megéri beszerezni. Nos, ezt a követelményt a nyírfa termék maradéktalanul teljesíti. Mindössze néhány darabból áll, így elrendezése, behelyezése is pillanatok alatt teljesíthető, emellett ragyogóan kihasználja a helyet, avagy mindennek úgy biztosít otthont, hogy panaszra semmi okunk ne legyen. Bár a figura-talp-szorulás egy-egy esetben itt is tettenérhető, még a miniknek is annyi helyük van, hogy véletlenül se dörzsöljék/koptassák egymást, emellett nemcsak a tokenek és egyéb kisebb komponensek, de a moduláris tábla lapkái is külön rekeszt kaptak – nem is akármilyen megoldással. Praktikus, ötletes, gyorsan behelyezhető: ilyen a tökéletes inzert, ami mindenre gondol, így a 14 060 forintos ár is bőven az elfogadható értéken belül található.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Bár a Fesztávhoz készült inzert nekem nem nyerte el a tetszésem, annak is megvannak a kedvelői, így ismét ízlés és egyéni látásmód dönt a kiegészítőről, viszont a Viticulture szerintem abszolút rendben van, a Dungeons & Dragons: The Legend of Drizzt Board Game tárolója pedig minden igényt kielégít. Ez így ismét szép eredmény, azt pedig ildomos még megjegyezni, hogy a The GiftForge termékeit nem kell ragasztgatni, kalapálni, barkácsolni, mert abszolút készen érkeznek, a legnagyobb elővigyázatosság mellett. Érdemes ránézni a kínálatra, mert a cég honlapján akár igazán különleges karácsonyi ajándékokra is lelhetünk. 

(A tesztpéldányokat köszönjük partnerünknek, a The GiftForge-nak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát