Kitti és Tamás, avagy a hazai The GiftForge kínálata már többször szerepelt oldalunkon, legutoljára például a festeni vágyók számára fontos kellékeket mutattuk be, most pedig ismét néhány rendezőre tettük rá a mancsunkat. Mivel az alapanyag (3 mm vastag nyírfa) és a lézervágás maradt, ebben hatalmas különbségek nincsenek, felesleges is a témával foglalkozni, de azt azért megjegyzem, amit a csomagok kézhez vétele után bodak is megemlített egy zárt csatornán, miszerint ezeket a küldeményeket már azért is jó átvenni, mert utána egy jó darabig kellemes illatok áradnak a dobozból. Szóval, ha másért nem, már ezért is érdemes felkeresni a honlapot, de a viccet félretéve leginkább azért a praktikus kényelemért, amit a társasokhoz készített kiegészítők nyújtanak.

7 Csodájára jártunk

Kezdjük a legegyszerűbb darabbal, ami a korábban már bemutatott 7 Csodához és annak kiegészítőihez jár. Már csak azért is, mert alapvetően ez az a társas, aminél úgy gondolom, hogy a gyári inzert egészen rendben van, kis ügyeskedéssel mindent tökéletesen a helyén tart, ami lényegében a rendező legfontosabb feladata a nevében is megtalálható szisztematikus elrendezés mellett.

Az első és legfontosabb összetevő a kártyatartó, amibe a prémium kártyavédővel együtt is szépen elférnek a lapok, márpedig abból ugye bőven találunk a játékban. Emellé mehetnek a különböző tokenek, hajók, egyéb kiegészítők, oldalt pedig a pénztartó zárja a sort, ami kis, zárható fedelű fakkokban ad helyet a normál vagy fémből készült érméknek. Mindez nagyon szépen megfér egymás mellett, alatt és felett, a dobozba is tökéletesen illeszkednek az alkatrészek, itt már csak az a kérdés, mennyire van szükség az extra tárolóra. Mivel azonban a The GiftForge honlapján több verzióban is elérhető a kiegészítő, egészen logikus a válasz: a 10 ezer forintos “minden egyben” változat mindenképpen javasolt azoknak, akik a kiegészítőkkel (pl. Babel) is rendelkeznek, elvégre ennyi összetevőnél már kell a rend. Akik pedig csak az alapjátékkal (és mellé esetleg egy kisebb bővítéssel) bírnak, azok igazából attól függően válasszanak, hogy fektetve vagy állítva tárolják a játékot. Utóbbira teljesen jó a gyári inzert, előbbi esetben viszont a 7 ezer forintos kiegészítő is javasolt, már csak minősége miatt is.

Járványhelyzet és karantén

Egészen aktuális a téma, a járványhelyzet pedig nem áll meg a dobozon kívül, elvégre szegény alkatrészek azon belül kerültek karanténba, méghozzá nem is akármilyenbe. A méltán népszerű, a koronavírus megjelenésének hatására pedig kifejezetten szárnyaló játék igazán igényes rendezőt kapott, amit a 7 Csodához hasonlatosan többfajta verzióban is berendelhetünk. Az alapjáték egyébként ezúttal is egészen használható inzerttel rendelkezik, így a vásárlás főleg a kiegészítők birtoklása mellett éri meg és indokolt, de aki hozzám hasonlóan szereti a The GiftForge stílusát és dizájnját, az azért keveset gondolkozik a dolgon.

Az alapjátékos rendező ebben az esetben egy szimpla tárolót jelent, amibe a figurákon túl a különböző kártyapaklik kapnak helyet, míg a jelölők egy másik tartóban lelnek otthonra. Ez egyébként nagyon visszafogott áron, 4 ezer forintért kapható. A kiegészítők a tégelyekkel, lapokkal, tokenekkel és minden egyébbel már kicsit összetettebb módon lettek elhelyezve a 7 ezer forintos összegért, ha pedig mindegyikre szükségünk volna, akkor egy kicsit spórolhatunk, mert a minden egyben változat 10 ezer forint, viszont abszolút helyet biztosít mindennek. Ennek azért olyan ára is van, hogy egyben nem fér be egyetlen dobozba, így az alapjáték és az egyik kiegészítő dobozát is fel kell használni az elhelyezéshez. De csak egyet. Egyébként ismét igényes, nagyon rendezett kiegészítőről van szó, ami az összes tartozéknál már javasolt otthonra.

Kozmikus káosz, rendezetten

És akkor az aktuális felhozatal csúcsa következik, avagy a Rettegés Arkhamban 3. kiadásához készített rendező. Nagy levegő… Aki találkozott már a játékkal, az jól tudja, hogy az inzert lényegében csapnivaló (bármelyik kiadásról beszélünk, szóval ez nem regionális probléma), alkalmatlan ennyi minden tárolására, a kártyáknak egyáltalán nincs hely, ahogy a tokeneket is ömlesztve lehet csak elhelyezni, és hát mindegyikből akad bőven, ami eléggé megnehezíti az ember dolgát.

Ez a probléma meglátszik a The GiftForge kiegészítőjén is, mármint csak annyit látni, hogy a rendező sokkal összetettebb az előző kettőnél. A kártyák egy jelentős részéhez méretes fakk megy elsőként a dobozba, ami mellett a karton kártyatartó tökéletesen elfér, majd mindezek mellé, többszintes elosztással kerül be minden más, ami logikusan és ügyesen rendezi el a számos komponenst. Nincs keveredés, vannak lezárható, fedeles tárolók, minden passzol, ragyogóan befér a csomag a dobozba, amiben korábban úgy kellet megszenvedni a rengeteg kis mütyür becsomagolásával.

Avagy, ha van játék, aminél a saját rendező kifejezetten segítség (pláne, hogy van a rendezőnek egy olyan része, ami játék közben nyer értelmet), akkor az az Arkham, már persze a korábban kitárgyalt Holtak tele és Nemesis mellett. Nem mondom, hogy álmatlanul forgolódom, ha egy játék dobozában az összetevők tasakokban szorongatva kerülnek egymás mellé, de azért zavar, mikor egy komolyabb társasnál csak úgy behányva vannak az elemek. Emiatt is szeretem ezeket a rendezőket, elvégre mindennek ügyesen ki lett találva a helye, aminek köszönhetően a doboz fedelét leemelve jó ránézni a tartalomra… és jó bele is szimatolni. Ahogy az elején megjegyeztem.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A The GiftForge tehát a korábbi cikkeket követően az aktuális hármas alapján is nyugodt szívvel ajánlható. Sok játék esetében nagyon egyénfüggő, hogy szükséges-e a rendezők beszerzése (pl. Mysterium, Pandemic, 7 Csoda), de a már emlegetett, összetettebb és emiatt számos alkatrésszel rendelkező hármasnál személy szerint csak ajánlani tudom a kiegészítők vásárlását (illetve olyan címekhez sem ártana, mint az Alone, a Sword & Sorcery vagy a Reichbusters). Persze, lehet tárolni egymás hegyén-hátán tartva a komponenseket, amiknek nincs dedikált helyük, de azt hiszem, bizton állíthatom, hogy sokkal jobb érzés a dobozba nézni, majd nekiállni a setupnak vagy az elpakolásnak, ha rendezett rendezővel rendelkezünk.

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát