Mióta ismerem, szerelmese vagyok a Games Workshop építette világoknak, legyen az a Warhammer 40.000, az Age of Sigmar, vagy az eltörölt és lassan feltámadó Old World (avagy a Warhammer Fantasy Battles). De lehet az bármi más játék is, ami kapcsolódik az univerzumokhoz: Kill Team, Aeronautica Imperialis, Adeptus Titanicus, Necromunda, vagy fantasy-vonalon a Warcry, Underworlds és a Blood Bowl, hogy csak az éppen forgalomban levőket említsem. Fantáziáimat eleddig csak digitális formában éltem ki, de mindig ott mocorgott a fejemben a vágy, hogy nekiálljak miniket gyűjteni, sereget építeni és természetesen lefesteni annak tagjait. Idén év elején pedig megtört a jég, és fejest ugrottam a hobbiba, mely igen gyorsan és igen mélyre rántott magával, akár a Rettenet Szeméből induló, galaxist kettészelő Cicatrix Maledictum. A gyorsan növekvő figuragyűjteményhez aztán hasonlóan gyorsan növekvő festékkészlet is társult, melynek tárolása egyre növekvő gondot jelentett – itt jön a képbe a The GiftForge és annak roppant hasznos rendezői.

Akrilcitadella

Jómagam a Citadel-féle akrilfestékek mellett tettem le a voksom, azok sokat szidott tégelyes kiszerelése ellenére is, és mivel egyelőre csak ezekkel rendelkezem, így nyilvánvaló okokból ezekhez a 33 mm átmérőjű edénykékhez készült 32, illetve 16 férőhelyes tartókról láthattok képeket. Már csak azért is fontos ezt megjegyezni, mert a hobbiban jártasak nem kis része a „cseppentős” fiolákra esküszik (Vallejo, Army Painter, Scale75, néhány AK termék), melyek átmérője 27 mm, ezekhez is kaphattok ugyanilyen rendezőket a The GiftForge-nál, értelemszerűen csak az arányok lesznek mások, a kivitelezés és annak minősége ugyanaz.

 giftforge-festek-01.jpg

A minőség pedig a rendezőkből már ismerős lehet: a 3 mm vastagságú nyírfalemez könnyű, de kellően merev, minőségének megőrzése végett értelemszerűen kiömlő víztől és a direkt napfénytől óvandó, ez utóbbitól azonban festékeink is, szóval ez nem lehet probléma az elhelyezésnél. A készre szerelve érkező kiegészítőkön a vágások precízek, mindenhol egyformák, lépcsőzetes elrendezésben, négy sorban adnak helyet a festékek számára (4×4, illetve 4×8 felosztásban). A leghátsó, ötödik sorban pedig a hobbihoz szükséges alapvető eszközök férnek el kényelmesen: ecsetek, hobbikés, egyéb célszerszámok. Ezek átmérőjükből adódóan, az ecset nyelétől függően, akár kettőt is képesek befogadni. A festékes tégelyek számára is van egy kis mozgási lehetőség, így nem kell a ki-be rakásnál passzírozni őket, és oldalt még egy kis ablakos kivágást is kapunk, mely ugyan nem kifejezetten alkalmas tárolásra, inkább esztétikai célokat szolgál, de remek búvóhely kisebb modellek számára.

Minden is elfér

Az asztalon a lehető legkisebb helyet elfoglaló tárolók ízléses, könnyen áttekinthető módon rendszerezik készletünket, melyet könnyen bővíthetünk kisebb vagy nagyobb léptékben. Sőt, a 16 darabos festéktartó alá passzoló fiókos miniszekrénnyel is nyerhetünk némi extra kapacitást (a 32 darabos alá kettőt rakhatsz egymás mellé), mely a kelleténél talán kicsit szorosabban illeszkedik a tartó alsó kivágásába. Nekem pöttyet csiszolnom kellett rajta, hogy ne kelljen erőltetnem az összeillesztésnél, igaz, ez elsősorban csak az én lelki nyugalmamat szolgálta.

giftforge-festek-02.jpg

A fiókos kiegészítő hasznát nem kell ecsetelnem azoknak, akik már egynél több keretet felaprítottak. A felül kettő kisebb, alul egy szélesebb fiókba a különféle biteket bezacskózva vagy szabadon is bedobálhatjuk, de a talpak kialakításánál használt, gyűjtött apróságok is elférnek bennük. Hosszában akár egy 77 tuftot tartalmazó lapot is simán elnyelnek (ha dobozostul tennéd el, mint én, kicsit meg kell nyírni a tetejét) és marad hely még egyéb cuccoknak is. Az alsó szélesebb fiókba például egy vágófogót is könnyedén elsuvaszthatunk. Gyakorlatilag alig marad valami, ami kéznél kell legyen, de nem fér el valahol, így egy kellően felszerelt rendszert építünk magunknak.

A jövő szörnyű sötétjében

A rendezett hobbitér fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Az ugyanis nemcsak a gazdájáról árulkodik, hanem aktívan segíti őt: mindennek megvan a helye, így csak oda kell nyúlni, nem kell kutakodni semmi után. A fenti rendezők pedig éppen ezt nyújtják, legyen szó akár kezdő, akár haladó festőművészről, mindenki számára hasznosak – és még jól is mutatnak az asztalon.

giftforge-festek-03.jpg

De hogy ne csak a Warhammerről essen szó, a társasjátékok is reneszánszukat élik, és nem egy közülük pedig nem szimplán egy kártyával vagy színes fabábuval jelzi karakterünket (vagy éppen ellenségeinket), hanem egy aprólékosan kidolgozott minifigurával. Vagy ott van éppen a Dungeons & Dragons és még számtalan egyéb játék, melyet kifesthetünk. De „csak” szimpla mellszobor, dioráma is akad a „hagyományos” katonai modelleken kívül – és higgyétek el, ha egyszer elkapott a gépszíj, akkor nincs megállás. Így vannak ezzel a The GiftForge-nál is, ahol a jövőben egyéb kiegészítőkkel a portfólió további bővítését tervezik, úgyhogy fél szemeteket tartsátok rajtuk, vagy legalább rovatunkon – szólni fogunk!

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát