Kérjük jelentkezz be!

[Társalgó] Rendezett rendezők – A The GiftForge kiegészítői

Társasjátékokkal már rengeteget foglalkoztunk, de azokhoz készült kiegészítőkkel még nem. Pedig igény van rá, sőt már-már ez is egy művészeti forma.

Jó eséllyel mindenki belefutott már abba a problémába, hogy miután a tokeneket és a többi összetevőt kinyomkodta egy új társasjátéknál, majd elhelyezné az összes elemet a gyári tárolón belül, kiderül, hogy a műanyag inzert nemcsak korlátokkal bír, de bizony még a kialakítása is gyenge, merthogy az elrendezés teljesen logikátlan, semminek nincs dedikált helye. Ez pedig mind a függőleges tárolásnál, mind szállításnál számos problémát szül, nem beszélve arról, hogy a többség szereti rendezetten tárolni a dolgait, amihez az is hozzátartozik, hogy a társas dobozán belül rend és fegyelem van. Nos, a saját készítésű rendezők pontosan ezt a célt és igényt elégítik ki. Van, aki saját kútfőből készít egyedi eszközöket saját alapanyagokból, hogy ezt önmaga használja fel, de van olyan is, aki másoknak segítve készíti a saját elképzelése szerinti kiegészítőket. Olyanokat, amilyeneket maga is szívesen használ.

Pont úgy, ahogy teszi ezt a magyar The GiftForge, avagy Kitti és Tamás, akik egyébként egy nagyon kedves és közvetlen pár. Két esztendővel korábbi indulásukat követően eredetileg mindenféle egyéb termékkel is foglalkoztak, végül elkezdtek társasjáték-kiegészítőket készíteni, és ez annyira megtetszett a közönségnek és nekik is, hogy végül szinte már csak ez maradt az üzlet repertoárjában. Honlapjuk szépen rendezett, jól áttekinthető, játék szerinti kereséssel, ráadásul havonta még adott téma is terítékre kerül, ami mindig extra hangsúlyt kap. Természetesen a játékokat először kipróbálják, majd úgy készítenek el mindent, hogy az előkészületeket és tárolást egyaránt könnyebbé tegyék. Nos, nézzük is meg, hogy ez hogyan működik.

Látnoki képességek birtokában

Kezdésnek itt a Mysterium, a közkedvelt, asszociációra épült szellemes, nyomozós játék, aminél a játékosok egy “mesélő” szellem csepegtette infók birtokában derítik ki egy rejtélyes eset hátterét. A Gémklub kiadásában megjelent játék nagyon szép artdizájnnal rendelkezik, mutatós és egyben ötletes, szórakoztató darab, maga a rendező pedig minden téren megkönnyíti a tulajdonos életét. 

Aki ismeri a játékot, az jól tudja, hogy azért nem egy összetett darab, ami az összetevőkön és tárolásukon is meglátszódik, avagy ez még nem éppen az a problémás cím, aminél az ember sírva kutatja az internetet, honnan szerezhetne megoldást az elemek elhelyezéséhez. Én speciel az órát betettem a vitrinbe, így bármikor kéznél van és még jól is mutat, a többi pedig tökéletesen elfért a dobozban. Más kérdés, hogy a játékok szeretete már itt is meglátszódik, mert a The GiftForge rendezője ezt is képes egy szinttel feljebb emelni. A csomag ugyan csak három kártyatartót, egy játékosjelölő-tartót, egy óratartót, illetve válaszadó korongokat és azok tárolóját tartalmazza, ez utóbbiak (onnantól persze, hogy kézbe kerültek) eleve hiányoznának, ha nem lennének. Nem utolsó sorban minden passzol egy szempillantás alatt, avagy ahogy kézhez kapjuk a küldeményt, lényegében perceken belül el is készülhet a játék új otthona. Ja, a legjobbat még nem is mondtam! A rendezőket nem kell ragasztani, nem kell útmutatókat böngészni, csak azt a minimálisat, ami a kevéske tároló helyes elrendezését mutatja. Instant tökéletesség, ezt már szeretem!

Tél van, az agyam is megették

Némileg összetettebb és terjedelmesebb darab a szintén Gémklub-os Holtak tele, így az ehhez készült rendezőre pláne kíváncsi lettem. Csalódnom pedig semmiképpen sem kellett. Akinek megvan a játék, az ismeri az összetevőket, tudja, hogy hány kártyafajta, hány karakterfigura és zombifigura lapul a dobozban a különböző jelzők mellett. Elsőre azt gondolnánk, ezt nem is lehet igazán jól elrendezni, de ez téveszme, van ugyanis ideális megoldás.

A baráti áron készült rendező ugyanis nemcsak a tárolást teszi könnyebbé, de a felkészülést is, mivel minden egyes kártyát és komponenst külön fakkban tárolva választ el a többitől. Ki is van írva, minek hol a helye, az adott terület kártyái hova tartoznak és a kis figurák a műanyag talpakkal együtt is beférnek a helyükre. Maximum meg kell őket piszkálni, de ilyen rövid interakció során talán nem harapnak. Reméljük. Szóval azért csak óvatosan!

Komolyabbra véve a szót, tényleg mindennek helye van, minden tároló passzol az alatta vagy mellette lévőhöz, ami elképesztően megkönnyíti a játéktulajdonos életét. Nem mellesleg még mutatós is a kiegészítő, miközben itt is van extra, ami a kockák használatakor jön jól. Ha pedig valaki háklis a kártyák sérülésére, ezért védőt használ, az is megtalálja a számításait, hiszen a lapok védővel együtt férnek a tárolóba.

Egy valódi nemezis

Jó, nem kezdem azzal, hogy “aki ismeri…”. De... azért abban biztos vagyok, hogy aki ismeri a Nemesist, az jól tudja, mire vállalkozik minden egyes setup, játék és utána elpakolás során. Nem véletlenül hagytam a legvégére a Delta Vision kiadásában megjelent játékhoz, vagyis a magyar kiadáshoz tökéletesen passzoló inzertet, ami a legösszetettebb a hármasból, már csak a komoly mennyiségű mini miatt is, amik elég szép méretű helyet foglalnak. Ezt a poblémát a The GiftForge egy kétszintes magasságú, elég nagy alapterülető figuratárolóval oldotta meg, amiben mindennek megvan a maga helye, a talpakat pedig finoman elmozdítható “kampók” tartják a helyükön. 

Ezen túl természetesen van külön hely a különböző kártyákhoz (téma és felhasználás szerint szortírozva), a jelölőkhöz, a helyiséglapkákhoz és a karakterlapokhoz, avagy itt is minden elfér, minden elérhető közegbe kerül, legrosszabb esetben is csak egy elemet kell felemelni, hogy alatta ott legyen az elérni kívánt összetevő. Bár mindegyik rendezőhöz van egy kétoldalas lap, ami az elrendezést egyszerűsíti, a Nemesis az, ahol még egy extra lapot is kapunk, aminél a minik megfelelő sorrendje van bemutatva, ezzel is könnyítve a dolgunkat, ha beneveznénk egy ilyen tárolóra.

Azt gondolom, hogy az eddig leírtak mind kellően bizonyítják, hogy társasjátékaink kimondottan jó kezekben vannak. Kitti és Tamás játékosként mindent megtesznek azért, hogy a lehető legjobb rendezőkkel lássanak el minket, emellett a szállítást során a védelemre is adnak (kellően bélelt dobozban érkezik minden egyes összetevő, aminél a környezetbarát mentalitást a fenyőből készült térkitöltő mutatja). Nem utolsó sorban kedves gesztusból sincs hiány, ami a rendelés megköszönését takarja, miközben kérés szerint gravírozással is egyedibbé tudják varázsolni az ilyen formában ajándéknak is kiváló kiegészítőket. A többes szám sem véletlen, merthogy a tokenektől kezdve a speckó kockatornyokig minden van, avagy tényleg érdemes átnézni a kínálatot.

Hogy mik a személyes vélemények? Nekem abszolút pozitív volt ez az ismerkedős első kör. A kommunikációtól kezdve az alapanyagig, avagy a 3mm vastag nyírfa tárolókig és a dizájnig mindenről őszinte lelkesedéssel tudok nyilatkozni, miközben kicsit szkeptikus voltam, hogy az aktuális hármasnál például mivel lehet ténylegesen jobbá tenni az elrendezést és alapvetően a tárolást. Talán két problémám adódott összesen. Az egyik a Mysterium homokórájának tartója, amit nem éreztem annyira tökéletesnek, sajnos nálam szorul, a másik pedig hasonló okokból a Nemesis minitárolójában a “kampós” rászorításos megoldás, ami itt-ott szintén finomításra szorulna. Utóbbi sem mindegyik figura esetében igaz, de ez a két indok, ami miatt azt tudom mondani, hogy nem vagyok száz százalékosan megelégedve. Hozzáteszem, hogy ezek sem olyan hibák, amik miatt reklamálnék, mert a funkcióját mindegyik betölti, és a figuráknál is inkább csak a saját parám miatt stresszeltem a bepattintásokkal, hogy vajon mi van, ha véletlenül eltöröm valamelyiket. 

 

A The GiftForge tehát a mostani hármas alapján abszolút ajánlható, minőségi rendezőkkel rendelkezik a cég, amik korrekt áron kínálnak igényes tárolást a mindenféle kiegészítő mellett. Hamarosan wilson is jelentkezik egy összefoglalóval, a jövőben pedig reményeink szerint további termékeket is bemutatunk majd.

Támogass minket!

Olvastad már? ×