Wilson nemrégiben vetette bele magát újra a The GiftForge lézervágott, nyírfa kiegészítőibe, a Brass: Birmingham inzertjét pedig szinte már tökéletesnek írta le. Mivel a saját készlet is bővült, mióta utoljára foglalkoztam a társasjáték-rajongó páros termékeivel, így magamnak is kértem néhány darabot, aminél vagy fontosnak éreztem az igényes tárolók jelenlétét, vagy pedig egyszerűen kíváncsi voltam, mennyivel jobb és praktikusabb a The GiftForge rendezőivel nekiállni a kipakolásnak/játéknak/elpakolásnak.  

Vikingek!

Ehhez az első célpont a Blood Rage-hez készült inzert lett, amely egyébként a kiegészítőknek is otthont nyújt, így az ötjátékos bővítménynek is, amit éppen úgy érdemes észben tartani, mint azt, hogy rendelésnél a számunkra megfelelő verziót tegyük kosárba. Merthogy a különböző változatoknak/kiadásoknak hála van némi eltérés a méretekben, és ezt, illetve a feliratok nyelvét mindenképpen nekünk kell megadnunk, ha az oldalon megrendeljük az inzertet. 

Megjegyzem, hogy a csomag átvétele után a sok más teendő miatt kicsit elhúzódott az összerakás, az instrukciókat tartalmazó papírokat pedig elkevertem valahova, így végül, egyfajta kísérletként, a Blood Rage-nél még a honlapra sem mentem fel, hogy támpontot keressek, inkább saját kútfőből próbáltam egybe passzintani az összetevőket. Méghozzá nagy sikerrel. Annyira adja magát minden a feliratokkal, hogy emlékeim szerint egy komponensnél sem álltam meg, hogy elgondolkozzak annak helyén, minden tökéletesen passzolt a 3mm vastag nyírfa tartókba. A másik, amire kíváncsi voltam, hogy a funkcionális, de nem túl igényes tárolókat hogyan váltja ki az inzert: nos, nagyon is. Mert bár a dobozokban és műanyag tartókban lévő tokenek, minik és egyebek a gyári felszereltség mellett is megkapják a maguk biztos helyét, azért a GiftForge inzertje köröket ver a bolti megoldásra, miközben az expanziók mellett a megidézhető szörnyeknek is külön kiemelt helyet biztosít. 16 800 forintért ugyan nem olcsó mulatságról beszélünk, de az elszállt faárak és a munka minősége okán, ha valakinek szüksége van egy jó tárolóra, ezzel a változattal pontosan azt kapja meg, gondolva még a kártyavédőzött lapokra is.  

Méz és pollen

Az Elf Creek Gamesnél megjelent Honey Buzz 2020 egyik legjobbja volt, aminél mind a játékmenet, mind a téma, mind pedig az anyagminőség telitalálat. Egyetlen kivételtől eltekintve: egész egyszerűen nincs a dobozban inzert, csak be van dobálva minden, ami égető módon kiáltott segítségért, Tomi és Kitti pedig (a játék rajongóiként) meghallották a jajveszékelést. Az eredmény? Egy nemcsak rendkívül praktikus, de kimondottan igényes és mutatós inzert, ami mindennek külön helyet biztosít.

Konkrétan mindennek, hiszen a kártyák megfelelő fakkokba szortírozva kerülnek egy kártyatartóba, miközben a kaptárlapkák is külön-külön területeket igényelnek – itt érdemes odafigyelni, mert elsőre például elszúrtam a rendezést, hiszen nem tettem egymás mellé az azonos méretű tárolókat (erre, mint utólag kiderült, a leírás külön felhívja a figyelmet), amivel extra helyet szabadítunk fel a további rámoláshoz. De a játékosok eltérő játékelemei, a pollenek és különböző nektár-jelölők mind eltérő rekeszeket kapnak, így egy nagyon szépen összeilleszthető, egymáshoz mindenhol passzoló tároló-komplexum az eredmény, ami a dobozba is tökéletesen illik, azt sehol nem nyomja szét. 11 600 forintért ez több mint ajánlott, avagy a játék tulajdonosai és rajongói mindenképpen csapjanak le a csomagra.

Mocskos lázadók

És akkor elérkeztünk a csomag csúcsához, ami a Star Wars: Lázadás és kiegészítője, A birodalom felemelkedése legjobb barátja lehet rövid időn belül. Itt már azért szükséges a képek felkutatása, ha hozzám hasonlóan sikerül elkeverni a leírást, mert, ahogyan azt a társas tulajdonosai jól tudják, a Fantasy Flight Games-nél megjelent játékhoz elképesztő mennyiségű mütyür és mindenféle komponens tartozik, ezzel is kellően monumentálissá téve a meglehetősen populáris wargame-et (melyről hamarosan bővebben is értekezünk). Az elrendezés egyébként nagyon logikus, nagyon helytakarékos és ötletes, ahogy az inzert felépítése is. Minden mini külön helyet kap, a Halálcsillag minden verziójának van egy befogója, hogy a talppal együtt lehessen betonbiztosan a dobozba tenni, míg a többi komponenst mindig a fölé kerülő dobozka/tároló tartja a megfelelő helyen.

A Fantasy Flight Games játékainál általános probléma, hogy minőségi, minikkel teli, drága cuccokról van szó, amiknél aztán minden be van dobálva egy karton-inzertbe, miközben a sérülékeny figurák egy zacskóban nyomják egymást agyon, ahogy heringet játsszva megfosztják egymást a személyes tér lehetőségétől. Nos, a The GiftForge ezúttal is remekül megoldja a rengeteg összetevő elhelyezését, amik így aztán a dobozokkal és rekeszekkel együtt sem nyomják szét a dobozt (sőt még egy kis hely is marad, amit egy egyszerű segédeszköz old meg). Emellett pedig az inzert nemcsak az előkészületeket és az elpakolást teszi egyszerűbbé, de a játék alatt rendezőként is nagyszerűen működik, avagy sok komponensnek a harcok alatt is otthont biztosít, így az űrcsatákra induló harci járművek a “hangárból” indulhatnak útjukra, miközben a taktikakártyák és jelzők is maradhatnak a helyükön, onnan csak akkor szabadulva, ha ténylegesen szükség van rájuk. Mindez 15 970 forintért nemcsak javasolt, de szinte kötelező. Amennyiben megvan a Star Wars: Lázadás (és a kiegészítő), ne ezen múljon a tartozékok sorsa, mert bizony az inzert alaposan egyszerűsíti az életünket, sőt minőségi tárolásra nyújt lehetőséget.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ahogyan majd minden esetben, ezúttal is nehéz bármibe is belekötni: a nálam járt inzertek mind minőségi darabok, sőt a Honey Buzz és a Lázadás esetében kifejezetten ajánlottak is. Egyedül a Blood Rage-nél mondom azt, hogy lehet élni a kiegészítő nélkül, de a másik két játéknál egyszerűen igénylik a társasok azt a fajta törődést, amit a nyírfa inzertek biztosítanak. Reméljük, hamarosan további darabokat is bemutathatunk, addig is jó játékot, jó rendezést!

(A tesztpéldányokat köszönjük partnerünknek, a The GiftForge-nak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát