Két igazi társasjáték-rajongó alapította 2017-ben az amerikai céget, mely már első játékával, az End of the Traillel is egész szép sikereket ért el, ezt pedig a még jobban értékelt (és baromi látványos) Atlantis Rising követte, hogy 2020-ra végül berobbanjon a köztudatba egy igazi közönségkedvenc, ami látványával, hangulatával, összetetten egyszerű vagy egyszerűen összetett játékmenetével nemtől és kortól függetlenül rabolta el sokak szívét. Nézzük hát a méhecskés Honey Buzzt, ami akár az Everdell kihívója is lehetne!  

Honey Buzz

  • Kiadó/partner: Elf Creek Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 45-90 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2,62/5
  • Ára: a kiadó honlapjáról 45 USD, nagyjából 13 300 forint

A színes és szagos játékban egy könyvelőt alakítasz, akinek az a feladata, hogy a kaptárt sikerre vigye, ugyanis (a magyar fordítás szerint) Édesded liget egészen különleges tavaszra ébredt, mikor a méhek felfedezték a közgazdaságtant. Ennek megfelelően a Királynő a fejébe vette, hogy piacra küldi szorgos kis zümmögői munkájának gyümölcsét, ezzel megelőzve azt, hogy a brummogó macik betörve rabolják el tőlük a drága mézet, miközben a kaptártársadalom feleslegesen dolgozik. Könyvelőként neked kell irányítanod a munkásokat, újabb és újabb segédeket felfogadva, kiépítve a sejteket, azokat feltöltve nektárral, begyűjtve a pollent és a mézet, hogy végül csapatod a legjobb lehessen, így tisztességes játszmában legyőzve a vetélytársakat. 

Kaptárt építve

Mindehhez van egy kaptár- és egy mező-tábla, amiken minden fontos elem helyet kap (kaptárlapkák, méhek, piaci árfolyam, nektár, megrendelés- és célkártyák), miközben a játékosok egy-egy kaptárral rendelkezve kezdőlapkákat és egy-egy méhet, valamint némi pénzt kapnak. Innentől minden körben két lehetőségünk van: vagy sorban kiküldjük dolgozni a méheket, vagy pedig visszahívjuk őket. Előbbi egy alapvető feladatot jelent, ami aztán számos másikat eredményezhet. Merthogy a méheket a kaptár-táblára küldjük, azon belül is valamelyik stócból egy lapkára pályázva, amit a saját kaptárunkat tovább építve tehetünk le. Ilyenkor aztán, ha puzzle-jelleggel sikerül úgy összeillesztenünk a darabkákat, hogy közöttük legyen egy üres sejt, jön a többi akció. Első körben ugyanis, a sejt körüli ábrák mind egy-egy akciót jelentenek, majd ha beszerző utunk során sikerrel járunk, még fel is tölthetjük az üres sejtet, ami később mézet eredményez. De nézzük az akciókat.

Egyfelől új méhlárvákat vehetünk magunkhoz, akik aztán beállhatnak dolgozni, aztán a mező-táblán a begyűjtéssel nektárt vagy pollent szerezhetünk, amiből a termeléssel mézet készíthetünk. A piacon eközben eladhatunk bármit, ami csökkenti az adott termék értékét, de akár megrendeléseket is teljesíthetünk a medve- és borz-populációnak, amivel győzelmi pontjaink számát gyarapítjuk. Van még mód arra is, hogy a kaptárból Joker-lapkát vegyünk el, de ezért a lerakott méh mellett pénzt is kell fizetnünk, viszont megéri, mert ezzel a hatással bármelyik másikat kiválthatjuk, kedvünk szerint. És hogy miért menne ide bárki, ha a megfelelő helyen egyébként is begyűjthetjük a kívánt lapkát? Nos, ha már valaki lerakott egy méhet, onnantól a következő méh lerakása már egy plusz dolgozó lehelyezésével lehetséges, két-három méhet pedig nem szívesen áldoz be az ember, így ha éppen van pénz a háznál, a Joker-lapka remek alternatíva lehet. Amennyiben a piacon négy terméknek teljesen lement az értéke, vagy ha minden, a táblán lévő megrendelés teljesítve lett, a játék véget ér, akkor pedig a megrendeléskártyáktól a küzdelem-kártyákon át (gyorsasági vagy játék végi célokkal) a mézig és pénzig minden győzelmi pontot ér, aki pedig a legtöbbet gyűjtötte, az könyvelőként megalapozta a kaptár és a Királynő győzelmét.   

Vitán felül zseniális

Jópofa figyelni a trendeket, hogy éppen milyen témák és mechanikák kerülnek előtérbe. Előbbi esetében a méh-méz tematika az elmúlt egy évben már harmadik alkalommal kerül kezeim közé (Mackók és Méhek, Beez  Mééz), ráadásul az a jó, hogy mindegyik más formában, de egyaránt nagyon élvezetes kis játék képében bízza ránk a mézkészítés izgalmas feladatát. Ebben a témában azért eddig a Beez vezetett nálam, de a Honey Buzz most kellőképpen odafurakodott a “Királynő” mellé. Eleve, már külső terén is nagyon megnyerő produktumról beszélünk: a színes és tényleg gyönyörűen illusztrált táblák, kártyák önmagukért beszélnek a kis lapkákkal, amikből szépen lehet építkezni, és akkor a gumicukor állaggal rendelkező jelzőkről még nem is beszéltünk. A legszívesebben mind végig is kóstolnám, csak ugye akkor nem lenne mivel játszani. Szóval csak óvatosan! De visszatérve a lényegre: Anne Heidsieck (Köszöntünk… álmaid városában!) és Jason D. Kingsley (Homályrév  Az oroszlánfalka, Machi Koro, Ketten a bűvös rengetegben stb.) közös munkája a külső terén elképesztő, a játék egyszerűen kiterül az ember szeme előtt, majd szépen elvarázsolja, bele a mechanikába.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ami szintén nagyszerű! Van itt egy kis absztrakt stratégia, Everdell-jellegű munkáslehelyezés és -visszavétel a különböző célokkal, illetve némi gazdálkodás, lapkalehelyezés, ami még a memóriajáték felé is elmozdulhat, merthogy van az Elf Creek Games alkotásának egy ilyen módja is a szóló verzió mellett. Az eddig lényegében ismeretlen Paul Salomon ezzel alaposan felhívta magára a figyelmet, ahogy az illusztrátorok is maximálisan kitettek magukért, és így összességében kaptunk egy remek játékot, amiben a szerencse abszolút háttérbe szorul, rengeteg lehetőséget kapunk, de még mindig sikerült mindent beszorítani egy nem túl összetett családi/baráti játék keretein belülre. A komponensek fantasztikusak (van még néhány kiegészítő is, amit a gyűjtők beszerezhetnek), a látvány kiemelkedő, a játékmenet nagyon jó. Mi kellhet még? A Honey Buzz sokaknál lehet új kedvenc, ráadásul a csapat az európai rendelőkkel is jól bánik, miközben a játék sem drága. Egyedül az inzert hiányát tudnám felróni, mint negatívum, illetve a kis lapkák talán nem mindig illeszkednek pontosan, ha középre bekerül egy sejt, ami egy picit zavaró figyelmetlenség. Minden más téren teljes szívből ajánlom mindenkinek, és remélem, hogy a Merchants of the Dark Road a Kickstarter után hasonlóképpen meghódítja majd a gamereket és a társasjátékok világába csak frissen belépőket is.

(A tesztpéldányt köszönjük a kiadónak, az Elf Creek Gamesnek! A játékhoz készült magyar nyelvű szabálykönyv, amely letölthető a BGG-ről.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát