Szerencsére több ismerősnél és kiadó partnernél is azt látom, hogy a járványügyi helyzet ellenére nemhogy csökkenne az érdeklődés a társasjátékok iránt, de még nő is, köszönhetően a könnyen intézhető házhozszállításnak. No, és persze annak, hogy sokan a családdal vagy lakótársakkal szorultak be, esetleg magukban, miközben egy rakás társas még úgy is élvezhető. Azt – így a sokadik cikk után – azért szeretném jelezni, hogy alapvetően igyekszünk mindenképpen az érdekesebb és jobb címeket megmutatni, elvégre a teljes felhozatal költői túlzással végtelen, mi azonban nem véletlenül azokat mutatjuk be, amiket nagyon lehet élvezni. Célunk, hogy minél érdekesebb és változatosabb játékokkal gazdagodjon a hazai közösség, hogy új kedvencekre leljetek és kilépjetek az esetleges komfortzónából, miszerint csak egy-két bizonyos műfajjal ismerkedtek. Ezúttal például a Gémklubtól sikerült hozni két városépítős kiadványt, azonban a hasonló zsánertől függetlenül nem is lehetne eltérőbb a Köszöntünk… és a Quadropolis, amikért köszönet a kiadónak – tudjátok, ahogy az előző cikkben is említettem, csak nézzétek át a webshopjukat, majd rendeljetek és adott összeghatártól ingyen érkezik házhoz a csomag. Többek között már a két aktuális játék is megéri az árát.

Köszöntünk… álmaid városában! (Welcome To… Your Perfect Home!)

  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-100 fő
  • Játékidő: átlagosan 15-30 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Ár: 6490 Ft

Ha azt gondoltad volna, hogy az ötvenes évek Amerikájában már soha nem lehetsz építész, lakópark-tervező, merthogy az időutazás hiánya elég nagy visszatartó erő, akkor most örülhetsz. A Köszöntünk… álmaid otthonában ugyanis egy apró dobozba zárva repít vissza – egy poszter alapján egyből a DeLoreannel – a baby boom korszakába, hogy segíts a legszebb, legjobb és legotthonosabb lakóparkok felépítésében. Ezt megteheted egyedül, de akár 99 másik tervező társaságában is, sőt… ha mindenki leszedi a mobilos alkalmazást (Welcome to), akkor lényegében a határ a csillagos ég, mivel minimális a játékosok közötti kapcsolat – igazából csak az számít, ha valaki veszít, vagy az, ha sikerül elérni a célok egyikét.

welcome-to-app-pcguru.jpg

A sorokon ugyanis emelkedő módon kerülhetnek egymás mögé a házak, amik nem ismétlődhetnek, avagy alaposan meg kell fontolni, mikor mit teszünk le és merre. Bonyolítva az egészet, az építkezéskártyák sarkában és hátoldalán ikon jelzi a speciális hatásukat, ami eltérő – vagy mindig felfordítjuk a legfelső lapot (ez a hivatalos verzió), így az lesz a következő házszámra a hatáskártya, vagy a sarkokban lévő jelzést vesszük figyelembe. Többek között kerítéssel zárhatunk le egy sort több kisebb lakóparkra, bevethetünk gyakornokot (ezzel nemcsak munkát adunk, ami pontot ér, de a házszámokat is +/- 2 számmal változtathatjuk), medencét építhetünk, de megoldhatunk egy nagy problémát is a postaládával (BIS), ami A és B épületre bontja a sorszámot, ezzel lehetővé téve az egymás melletti duplázást. És akkor még ott van a haladó mód a további extrákkal, vagyis inkább elvárásokkal, nem utolsó sorban a körforgalom bevetésével, ami szintén megvariálja a számozást. Avagy mindig van valami, mindig fel lehet dobni a játékot. Veszíteni lényegében csak úgy tudunk, ha a három rendelkezésre álló építkezéskártya közül egyiket sem vagyunk képesek használni, ezzel ugyanis elutasítják az adott körben az építési engedélyünk, ha pedig háromszor is így alakul, vége a játéknak. Győzelem? Ha minden egyes helyre építkeztünk vagy mindhárom várostervkártya kitételeit teljesítettük, akkor vége a dalnak, jöhet a pontszámolás.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű a Köszöntünk… álmaid városában!, ráadásul nincs játékosszám-megkötés, alig van elvárás. Az applikációval nagyon megkönnyíthetjük az életünket, mivel a pontokat is automatán számolja, a mechanikát pedig egy-két kör alatt kiismerhetjük annyira, hogy ne kelljen sokat piszmogni, hanem az építkezési stratégián és azon elmélkedjünk, hogy a változatos célok közül melyiket és hogyan teljesítsük. A letisztult külső tökéletesen passzol a korszakhoz és a stílushoz, a doboz csak kevés helyet foglal, emellett nem is drága kiadványról van szó. A szabályok természetesen mind magyarul vannak a füzetben, az anyagminőség is rendben van, avagy a Blue Cocker Games 2018-as játékának hazai kiadása mindenképpen öröm, és egy újabb remek családi móka a Gémklub rendkívül színes és változatos felhozatalából.  

Quadropolis

  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 30-60 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Ár: 12 990 Ft

A Köszöntünk… kicsit puritánnak tűnő külseje mellett egészen más stílust képvisel a Quadropolis, ami 2-4 főt igényelve kínálja egy teljes város felépítésének élményét, de nem minikkel, hanem igényesen kidolgozott, mutatós épületlapkákkal. Ezekből 142 darabot találunk az átlagos méretű dobozban, az inzert pedig korrekt elrendezést biztosít minden összetevő számára. Van még egy építési területünk, négy kétoldalas játékostáblánk a klasszikus és haladó módokhoz, 20 építészünk, 65 lakosunk, 50 energiaegységünk, 1-1 urbanistánk és polgármesterünk, segédletünk, pontozónk, vászonzsákunk. Elsőre ez így talán sok lehet, de nem kell megijedni, senkire nem fog rázuhanni az építőterület és az építészeti kihívás súlya, a mechanika ugyanis kimondottan barátságos, aminek hála a Quadropolis is remek belépő lehet a társasok világába.

Az épületlapkák a hátukon lévő számozással lényegében fordulókra vannak beosztva, így a 4 (haladó módban 5) fordulóra minden esetben adott számú épületet kapunk, amik egy gyors zsákba kerülés után véletlenszerűen mennek az építési területre. A játékosok feladata, hogy a színnel jelölt és négy körre számozott építészeiket egymás után kiküldjék a területre, mindig begyűjtve egy objektumot, ami aztán energiaegységet vagy lakost is adhat, miközben elfoglal egy helyet a játékostáblán. Mivel mind az építési területen, mind a játékostáblán sorok és oszlopok vannak, az építészek és épületek számozásai nagyjából megszabják a lehelyezésüket (sőt még a felvételt is), ami azért megnehezíti a dolgot. Ahogy az is, hogy bizonyos épületek hatással vannak egymásra: van, amit egyre magasabbra lehet bővíteni, van, aminél lakosok is kellenek a győzelmi pontokért, megint mások negatív hatásokat vesznek el. Innentől pedig nem elég csak úgy rakosgatni az építményeket, elvégre nem árt mellette tervezni és figyelni sem, mivel a játékosok építészei (valamint az urbanista) könnyen megnehezítik a másik dolgát.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

És ennyi. A játék végére az épületlapkákon lévő árat ki kell fizetni az aktiválásukhoz (addigra már bőven begyűjtünk nyersanyagból), majd jöhet a pontszámlálás, a győztes kihirdetése. Haladó módban megnő a fordulók, építészek és épületek száma, belép a képbe az emlékmű, de a lényeg ugyanaz. Ami leginkább a vidám építgetés és szórakozás. Mert lehet húzni a másikat, simán bekavarhatunk valaki nagy művébe/tervébe, de jó nézni az épülő városokat, ahogy egyre töltődnek fel a telkek, ahogy kialakul az elrendezés – márpedig megfontolt koncepciónál a látképre is jó ránézni, hiszen az egymáshoz kapcsolódó építmények mutatósak is egyben. Ez a Quadropolis egyik nagy erénye a közérthető mechanika és a változatosság, vagy éppen a külcsín mellett. Mindenképpen ajánlott, családoknál és baráti társaságoknál is könnyen a kedvencek közé tehető darab, ami ugyan nem elégíti ki az igazán összetett játékrendszerre vágyók igényeit (haladó módban sem), de én azt gondolom, hogy még nekik is kell néha egy-egy egyszerűbb és gyorsabb levezető társas, aminél az agyalás is csak visszafogottabban van jelen. A Days of Wonder 2016-os címében pont annyi van, ami kell, elvégre ez csak játék. Abból viszont kimondottan jó – nem véletlen, hogy BGG-n 309., családin belül pedig 53. a Quadropolis.

A Gémklub kínálatának bemutatása ezúttal két építkezős társast hozott, amik ráadásul mind jó mókának számítanak, így a teljes családnak és a haveri bandának is ajánlhatók, ha már valami másra vágynátok. Egyik sem túl komoly, nincs bennük harc, erőszak, pont annyira kell taktikázni, ami még egészséges. Kifejezetten örülök, hogy ilyen társasok is bekerültek a rovatba, ráadásul ezekkel nagyjából 8-10 éves kortól tényleg bárki jól szórakozhat. Köszönjük a lehetőséget, de következő héten is visszatérünk, méghozzá egy összetettebb és nagyon izgalmas kalanddal, valamint némi extrával. Tartsatok velünk akkor is! És persze vigyázzatok magatokra és egymásra!