Mindig öröm, ha valami magyar sikerprodukcióról van szó, valamilyen hungarikumról, legyen szó filmről, videojátékról, képregényről  vagy éppen társasról, amiből ugyan létezik, de meglehetősen visszafogott számban. Pedig azt nem mondhatjuk, hogy a társasjátékok reneszánsza nem ad elég teret az új belépőknek és ötleteknek, elvégre csak egy remek koncepció szükséges, amihez elvben a leendő vásárlók még a pénzt is összedobják, amennyiben sikeres a kalapozás. Minderről a folyamatról és úgy egyébként a társasjátékos-piacról a Kard és Korona kiadó, avagy a KéKjáték tulajdonosa, Lenhardt Balázs is tudna mesélni, de ezzel még várjunk kicsit.

Maradjunk inkább a cég felhozatalánál, amit a korábbi bemutatókhoz hasonlóan korosztály szerint bontunk szét, így elsőre a családoknak kedvezve, ahol kisgyerek is van, ezzel is lefoglalva a karantén és a vírusjárvány idejére. Mert ahogy már nem egyszer szóba került, valamivel bizony le kell foglalni a csemetéket, ha nem lehet vele hetedhét határon és az Óperenciás tengeren is túlra sétálni, a játékokért pedig ki sem kell lépni az utcára, elvégre a csapat oldaláról online is megrendelhető minden saját kiadású játék. Abból pedig van bőven... 

Magyar népmesék  A memóriajáték

  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-12 fő
  • Játékidő: átlagosan 15-30 perc
  • Korcsoport: 5+
  • Ár: 3990 Ft

Ki ne ismerné a Magyar népmeséket és a sorozat különböző karaktereit, hőseit, gonoszait? Legalább egy egész generáció nőtt fel rajtuk, akár hallani is véljük meséit, álmunkból felébresztve is eldúdoljuk ismert dallamait. Éppen ezért akkora dolog, hogy igazi hungarikumként a KéKjáték egy egész szériát szentelt a közismert és közkedvelt rajzfilmeknek, amik így nemcsak memóriajáték, de kártya- és társasjáték formájában is napvilágot láttak. Ezek közül az első a legkisebbeknek való, és lényegében a megszokott memóriajátékos elvből építkezik, avagy kártyákat kell lefordítva elhelyezni, majd kettesével felfordítve találhatjuk meg a párokat, amiket aztán az akciót elvégző játékos gyűjt be magának, hogy a legvégén pontokat zsebeljen be.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Mindez alap, a játékstílus legalapvetőbb formája. Az meg már más kérdés, hogy a koncepció kellemesen nyakon lett öntve egy “kampánnyal”, ami megdobja a szavatosságot és az élvezeti faktort. Egyszer vannak a sima lapkák (normál illusztrációval), aztán az arany mintás lapkák, amiknél már párok vannak elosztva (például bronz királyfi és királylány), ezek ráadásul két pontot érnek, illetve vannak a mínuszt jelölő szürke lapkák. Amennyiben akarjuk, ezt az alapfelállást (16 pár) bolondíthatjuk meg a zöld és lila mintás lapok hőseinek és gonosztevőinek harcával, a piros mintás, extra lehetőséget nyújtó lapkákkal, amik száma így már 36 párra emelkedik

De ez még mindig nem a vége. Mert van itt egy “Nap-hold-csillag” változat, ami a felfordítás körében hoz némi bónuszt (például három lapkát fordíthunk a kettő helyett), továbbá a haladó változat kártyáin egyéb ikonok is szerepelnek, védelmet nyújthatnak, netán arra adnak lehetőséget, hogy elvegyük valaki más lapjait és hasonlók. Ez a látszólag összetett, de nagyon egyszerű és logikus rendszer adja meg a játék sava-borsát, ami abszolút megéri az árát, és mind a gyerekek, mind pedig a család nagy kedvencévé válhat, leváltva a normál memóriajátékokat. Már csak a szívünknek annyira kedves illusztrációk és mesés élmények miatt is, hiszen a farkastól a rókáig mindenki ismerős lesz, mondhatni, a család régi barátja. És ezt jó eséllyel a gyerekek is ugyanúgy értékelik majd. 

Magyar népmesék  A kártyajáték

  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-8 fő
  • Játékidő: átlagosan 20-30 perc
  • Korcsoport: 5+
  • Ár: 3990 Ft

A memóriajátéktól ne is menjünk sokkal messzebbre, hiszen a Magyar népmesék-sorozatból itt van még nekünk A kártyajáték is. Ami egyébként hasonlóan építkezik magára a stílusra, ahogyan előbbi társa, kiegészítve a szabályokat és lehetőségeket egy-két érdekesebb húzással, no, és persze magának a közismert mesesorozatnak a jellemzőivel. 

A lényeg, hogy ezúttal mindenki hét lapot kap a kezébe, amiken számok és különféle ábrák vannak. Amennyiben lila kártyáról van szó, az negatív lap, mínusz pontot ér, amúgy pedig lehet sort, párt, csoportot, vagy önmagában egy 4-es számú lapot letenni. Pinkó személyében van helyettesítő Joker lap is, továbbá ott az Éjfél, amiből csak néhány darab jut a húzópakliba. Körönként mindenki egy akciót hajthat végre a három lehetségesből, avagy eldobhat egy lapot, húzhat egy újat, továbbá lerakhat egy sort/párt/csoportot/négyest. Körön kívül pedig kiegészíthető egy lehelyezett saját pár egy ugyanolyan lappal, valamint a dobópakli tetején lévő negatív kártyával egyező negatív lap is eldobható. Innentől kezdve egyértelmű a cél, avagy mindenki próbálja a legtöbb sort elérni, méghozzá minél értékesebb megoldásokkal, elvégre zárásnál az ezekből kapott pontszámok döntik el, hogy ki nyerte az adott játékot.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Nehezítés és komplikálás természetesen itt is van, a memóriajátéknál lévő szimbólumokat azonban itt akciókártyák váltják, már azon túl, hogy a már emlegetett Éjfél kihúzása is speciális akciót kíván meg. Ennél ugyanis mindenkinek meg kell mutatnia a kezében lévő lapokat, a lila, negatív kártyákat pedig le kell tenniük a saját kijátszott soraikhoz, így azokat már nem lehet eldobni. A haladó játékmód akciókártyái még ennél is több izgalmat nyújtanak: segítségükkel mások lapjaiba tekinthetünk bele, kijátszhatjuk a maximális “nyolc kártya lehet egy játékosnál” szabályt, védelmet kapunk, lapot vehetünk el valakitől és a többi.

Ennek a rendszernek hála igazán változatossá és izgalmassá válnak a játszmák, amik ebben az esetben is tele vannak a jól ismert mesékből kölcsönzött karakterekkel, ábrákkal. És bár a memóriajáték sem mutat rosszul, a kártyajáték emeli a tétet, hiszen már kisebb doboza is strapabíróbb, látványosabb, emellett a lapok minősége sem hagy kivetnivalót maga után. Amennyiben a család valami egyszerűbb, közismert alapokkal rendelkező, ezáltal könnyen érthető darabot szeretne, ráadásul olyat, aminek világa is ismerős, akkor a Magyar népmesék ezen két címénél nehéz jobbat találni.    

Invisible

  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-10 fő
  • Játékidő: átlagosan 10-15 perc
  • Korcsoport: 6+
  • Ár: 3990 Ft (jelenleg akciósan 3500 forint)

És akkor zárásként következzen egy Kickstarter-győzelem a KéKjátéktól, ami már eleve a nemzetközi piacot célozta meg a hazai mellett, ráadásul mechanikáját és szerkezetét tekintve modernebb és egyben fiatalosabb is a már jól ismert kártyajátékok után. Elvégre a régi rejtvényújságokból, majd később számítógépekről, illetve átdolgozott formában a tárgykeresős játékokból mind nagyon jól ismerjük a formulát, amikor adott képek, karakterek között/körül kell megtalálni a különbségeket, az elbújt tárgyakat  és bizony a vaskos dobozban, lentikuláris hatású borítóval érkező Invisible ezt a formulát használja fel egy kellemes kis társas élményhez.

Indításként a szimbólumlapkákat kell egy kör képében elhelyezni, ezeken pedig adott jelölések vannak, például szemüveg, láda, kalap, táska, toll és a többi. Nos, ezután két pakli kártyát találunk, ebből az egyiket vegyük ki, a segédletlapokat eltávolítva keverjük meg a kártyákat, majd minden körben tegyünk egyet a kör közepére. Aki elsőre észleli a különbséget, avagy azt, hogy mi hiányzik, netán melyik összetevő van egyedül a képen, az rácsap az adott szimbólumra, ha pedig mindegyik hiányzik vagy mindegyik jelen van, akkor a szemre kell mutatni. Amennyiben valaki rosszat jelez, az az adott körből kiesik, ha pedig mindenki rosszat választ, a kártya visszakerül a húzópakliba. Aki viszont jót jelez, az viheti a kártyát. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A végén így adódnak össze a pontok, és természetesen ezt a játékmenetet is meg lehet kavarni. Merthogy a dobozban lévő két karakterpakli együtt is bevethető, ami tovább növeli a kihívást, ráadásul pakliégető gyorsasági módban is nekiállhatunk az Invisible-nek, ami más nehezítéseket is hoz. Többek között az elhibázott lapot is viszi a leggyorsabb, csak az a végén majd mínuszt ért a pontösszesítésnél. Egyszerű, de nagyszerű, mondhatjuk, méghozzá nem véletlenül. A játék a kicsiknek is tökéletes elfoglaltság, éppen úgy, ahogy korábbi két társa, ezúttal pedig Pozsgay Gyula gyönyörű rajzai emelik a minőséget. Ráadásul elérhető egy 3500 forintos Undead Pack kiegészítő, ami további két paklit, egy vámpírost és egy zombist hajít a játékba. Persze nem brutális horrorról van szó, de ezt azért inkább akkor vessük be, ha a kisebbek már aludni tértek.

Ezek tehát a Kard és Korona kiadó kisebb gyerekeknek és kisgyerekes családoknak javallott kiadványai, amikkel korra és nemre való tekintet nélkül bárki kiválóan elszórakozhat. Ezzel együtt, vagy ebből adódóan ezek azért egyszerűbb mechanikájú, nem éppen komplex darabok, viszont gyors és rövid játékokra tökéletesek, akár levezetésként is a felnőttek számára. Innentől pedig már a komolyabb játékok következnek, elvégre a KéKjátéknál van még űrstratégia, ‘56-os harcokat bemutató társas, Grimm meséket feldolgozó játék, illetve egy igazi gyöngyszem, ami a magyar történelem egy régi időszakába vezeti el a játékosokat. A következő hetekben ezeket is bemutatjuk, akkor is tartsatok velünk! És persze vigyázzatok magatokra és egymásra! #maradjotthon #maradjjátékban