Előző két cikkünk esetében kifejezetten a családokra koncentráltunk, ahol igen nehéz mostanában lekötni a gyerekeket, elvégre a lakásba bezárva a gyerkőcök elég hamar beleunnak mindenbe, a jó idő megjelenésének hála pedig egyre komplikáltabb féken tartani őket. De mi van azokkal, akik egyedül regadtak otthon, esetleg karanténban? Nos, hiába a “társasjáték” elnevezés, sok egyedül is kimondottan élvezetes, a szóló móddal rendelkező társasok száma pedig meglepően magas. A megfelelő alany kiválasztásában nagy segítség a Reflexshop társasjáték-kínálata, elvégre a csapat a boltok bezárása után a webshopos rendeléseket gond nélkül teljesíti, sőt még az ingyenes kiszállítás összeghatárát is sikerült lecsökkenteni. Ráadásul nem kell külföldön keresgélni, a hazai boltokból angol nyelvű változatok nehézségi szintjét böngészni, mivel sok cím lokalizálva is elérhető, méghozzá az eredeti változattal megegyező minőségben. 

De visszatérve a felhozatalra: ott van mindjárt a terjeszkedésre és építésre összpontosító A Mars Terraformálása, a munkáslehelyező és draftoló A Nyugati Királyság Építőmesterei és Lovagjai, netán a kiváló és vizuális ingerekben gazdag Sagrada. Nem beszélve más kiadók termékeiről (Homályrév, Everdell, Fesztáv, Rettegés Arkhamban vagy Nemesis stb.), amik szintén megvásárolhatók a Reflexshopnál, miközben a külföldi kínálat is igen masszív.

Más kérdés, hogy a szóló mód a legtöbb esetben néhány, a szabályok terén esedékes módosítást jelent, nem kifejezetten új játékmechanizmust, de ezzel sincs semmi gond. A korábban bemutatott Farmini például annyiban változik, ha egyedül állunk neki, hogy a farkas mindenképpen nagy veszélyt jelent állatainkra, így a kipakolt, eredetileg középen lévő lapok közül is viszi őket. Ettől függetlenül azonban ugyanolyan élvezetes farmot építgetni, sőt mondok jobbat. Rengeteg többjátékos társas is kipróbálható egyedül, például a már szintén bemutatott A Tiltott Sziget is remek móka, természetesen nem ugyanolyan élmény, mint ismerősökkel, barátokkal vagy családtagokkal, de na, valamit valamiért. Ráadásul legvégső esetben ott a videochat alkalmazása is, amivel a távolság ellenére is megoldható a többes játék, méghozzá úgy, hogy csak egy valakinek van meg az adott társas. Kicsit komplikáltabb, mint egy légtérben, de teljesen működőképes.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ha azonban mindenképpen egyedül játszanánk, a kiadónál megjelent Tiny Epic-játékok magyar változatai kimondottan ajánlott darabok. A TE-címek minden esetben másképpen működnek, más a sztorijuk, más a játékmenetük, az egyetlen közös bennük, hogy egy viszonylag kis dobozba besűrítve kínálnak rengeteg kártyát, meeple-t (kis figurát) és kiegészítőt. A Zombi Vérfürdő a horror kedvelőit köti le, a Végtelen Galaxisok az űr felfedezőit, a Mech Aréna a robotharcok rajongóit, a Kalandok Birodalma pedig… nos, mindenkit, aki kedveli a fantasy világokat. Esetleg a dungeon crawlereket. És micsoda meglepetés, hogy pont ez utóbbi járt nálunk!

Tiny Epic: Kalandok Birodalma (Tiny Epic Quest)

  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4
  • Játékidő: átlagosan 60-90 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Ár: 6990 Ft

Hogy ez miért olyan örömteli? Nos, leginkább azért, mert a Tiny Epic: Kalandok Birodalma igazából olyan, mintha egy videojáték mellé ülnénk le, amelyben három hőst küldünk a kazamaták mélyére és a varázslatos vidékekre – csak éppen külön-külön, méghozzá egy sajátos harcrendszer társaságában. Ezzel behozva a képbe a csapatmenedzselést és lényegében a körökre osztott akciót, majd megfejelve mindezt a napszakok változásával. Ez így elég izgalmasan hangzik? Nem véletlen, hogy annyi rajongója van a sorozatnak, miközben az Epic alcímű (egyben sokat eláruló) fejezet talán az egyik legkedveltebb.

A lényeg, hogy maga a játéktér felállítása és a játékmenet nagyban hasonlít a többjátékos módéra, avagy a kártyákat véletlenszerűen elhelyezzük, kiépítve így a területeket, a kastélyokat, a tengerpartot, majd három hőst a karakterünknek megfelelő színű kastélyra helyezünk. Van mágiaszint-mérőnk (az egyjátékos oldalát használjuk), életerő- és energiajelölőnk, valamint mindenféle küldetéskártyánk, mozgáskártyánk. Első körben, a nappali fázis alatt utóbbiakat fogjuk alkalmazni, a lapokon szereplő irányokat és lehetőségeket kihasználva (valamivel csak vízszintesen közlekedhetünk, máskor meg a tengerparton haladhatunk végig, avagy a kártyákból emelt birodalom peremén közlekedve), hőseinket így eljuttatva bizonyos pontokra.

A bizonyos pontok különböző lehetőségeket nyújtanak, így goblinokkal küzdhetünk meg, templomokat fedezhetünk fel ereklyékért, netán varázslatokat memorizálhatunk. De csak akkor, ha a következő akciófázisban jól dobunk a kockákkal, amik mindezt befolyásolják. Mert a templomoknál például a dungeon crawler-játékmenet lép érvénybe, ahol megfelleő eszközzel egyre lentebbi szintekre jutunk, míg a támadásainkkal a goblinok életerejét vihetjük le. A gond az, hogy mi is sebződhetünk, ha pedig az életerőnk teljesen elfogy, nem tudjuk befejezni az akcióinkat, megyünk vissza a kezdőpontra. Így alaposan át kell gondolni, meddig tesszük próbára a szerencsénket, mennyit kockáztatunk, esetleg egy teljesített feladat után, egyre nagyobb rizikó mellett inkább hazatérünk, hogy a pihenési fázisban feltöltődve másnap újult erővel essünk neki a kalandoknak.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Persze vannak befolyásoló tényezők, így például energiával kiválthatunk összetevőket, a megszerzett kegytárgyakkal könnyíthetjük a dolgunkat, ahogy a begyűjtött fegyverek és pajzsok is a játékmenetet teszik könnyebbé. Mindennek van valami hatása, és mivel a játéktér mindig változik, mozgásaink és feladataink cserélődnek, a Kalandok Birodalma is újabb és újabb kihívások elé állít, nagyon nehezen unható meg. Ráadásul igényesség szempontjából is a megszokott, avagy a Reflexshop méltán lehet büszke az anyagminőségre, ami mind a szépen díszített dobozt, mind az összetevőket illető. Tartalmas és nagyon baráti áron mért szórakozásról van szó, ami emellett kimondotta kevés helyet foglal.

Remélem, ismét sikerült meghozni a kedveteket egy kis társasjátékhoz, még akkor is, ha esetleg egyedül vagytok otthon. A beszerzés nem jelenthet akadályt, ahogy a játékmenet kiismerése sem (bár elsőre bonyolultnak tűnhet, de nem az), így a korábban ismertetett játékokkal együtt a Tiny Epic: Kalandok Birodalmát is nagyon ajánljuk az érdeklődőknek, ezzel is minőségi módon elütve az időt. És a goblinokat. Vigyázzatok magatokra és egymásra! #maradjotthon #maradjjátékban