Az Ocean Crisis egy kimondottan ötletes, munkáslehelyezős játék volt, ami az óceánok védelmének fontossága mellett a szemét újrahasznosítását mutatta be a gyerekeknek, a Tajpejben székelő stúdió azonban újabb társasával sem mondott le arról, hogy a szebb jövő kulcsát a mostani gyerekek kezébe adja. Így a Kickstarteren sikerrel zárult kampányt követően már el is készült a Forest Guardians, ami mellőzve az előd hibáit, enyhítve kicsit a nyomáson, némileg barátságosabb élményt biztosít a gyerekeknek, emellett pedig bemutatja a helyi élővilágot és a természet védelmének fontosságát.

Forest Guardians

  • Kiadó/partner: Shepherd Kit
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 30-50 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 2,00/5
  • Ára: a kiadó honlapjáról 1056 tajvani új dollár, nagyjából 11 200 forint

Ahogyan a kiadótól megszokhattuk, a doboz kialakításánál nem estek túlzásokba, sőt az egyes komponensek is papírzacskóban vannak tárolva. Van ugyanis rengeteg fakocka, egy rakás, szintén fából készült, de egyben fa alakú figura, plusz egy adag karton-állatka, akiket talpakba lehet állítani, pont úgy, mint a játékosokat jelölő karaktereket és az illegális favágó személyét. Emellé találunk még egy adag tűzjelölőt, modulárisan felépülő pályaelemeket, illetve két adag kártyát, amik a nyersanyagokat és az állatokat takarják. És persze egy szabályfüzetet, ami amellett, hogy nagyon mutatós, illetve szépen, lépésről lépésre, érthetően elmagyarázza a játékelemeket, még érdekességekkel is szolgál a helyi flórával és faunával kapcsolatban.

Járjuk az erdőt

Alapjáték esetén kimondottan egyszerű és kellemes játékmechanikát kapunk. A setup egy kezdőhelyszínből áll, amiből majd felépül a játékterület, ezen áll nem mellesleg az illegális fakivágó is, továbbá a területlapkák lefordítva, három sorba kerülnek, ahogy a kártyák is két pakliba, miközben a játékosokhoz egy-egy tábla jut, mindegyiken a fákkal és a közöttük lévő kis kockákkal, amik majd a fejlődésben kapnak szerepet. Saját körben először egy területlapkát csapunk fel az aktuális kategóriából, azt a szabályok szerint lehelyezzük egy nekünk megfelelő helyre, végrehajtjuk a hatásait, majd egy akcióval élünk, addig húzunk a nyersanyagpakliból, míg 3 lapunk nem lesz, ezután pedig jöhet  a következő erdőőr.  

Hatásból és akcióból pedig van bőven. Egyfelől, ha a játékostáblán látható követelmények rendelkezésre állnak, a megfelelő sorrendben fákat helyezhetünk le, ha pedig a fák közötti kockákhoz jutunk, azokat szintén sorrendben a tábla alján lévő képességek megnyitására használhatjuk. Ezek a skillek innentől a játék végéig megmaradnak, és plusz 1, majd 2 kártya, illetve plusz 1, majd 2 akció használatát teszik lehetővé, így, ahogy egyre több fát ültetünk, úgy válunk egyre hatékonyabbá. Az akciókra és kártyákra pedig nagy szükség van, elvégre a fák is egyre több hasonló lapot kívánnak meg, miközben a hatásokra is reagálnunk kell. A tűz például a környező mezőket is megtépázza, minden fát visszaküldve a megfelelő játékostáblára, miközben a favágó egy egyenes mentén haladva hasonlóképpen sztornózza addigi ültetéseinket. Előbbit vízzel semlegesíthetjük (nyersanyagkártya), utóbbi életét viszont csak az összetettebb játékmódban nehezíthetjük meg. És akkor még ott vannak a vadállatok is, akik véletlenszerűen kerülnek elő: először a játékostáblára kell juttatni őket, majd utána a számukra megfelelő közegben lelnek otthonra – és bizony iparkodni kell, mert egyszerre csak egy állatkának nyújthatunk ideiglenes menedéket. Ha pedig valaki táblájáról el lett ültetve az összes fa, vagy elfogyott minden területlapka, akkor jöhet a végjáték és a pontozás, aminél a fák, az eloltott tüzek és a megmentett állatok mind pontot érnek.

Népnevelő és informáló

Már a Kickstarter-kampány során is látszódott, hogy látványával a Forest Guardians eleve számottevő sikerre számíthat. A lassan teljesen kiépülő terület egészen mutatós, a rájuk kerülő figurák pedig kedvesek, összhatás terén így egy kimondottan markáns, gyerekeknek mindenképpen, de még a felnőtteknek is kellemes képet nyújtva. Az anyagminőség nem kiemelkedő, de panaszra sem nagyon lehet okunk, egyedül talán a tűzjelzőknél volt egy kis problémám, mivel egy-két esetben torzultak az elemek, nem csúsztak egymásba olyan szépen, mint azt vártam. A mechanika és felépítés egy szép ívvel rendelkezik, a kezdeti lapoknak és mezőknek hála egyre több a tennivaló, bőven van választási lehetőség, a szerencse viszont keményen közbe is tud szólni, ha pont rosszkor és rossz helyen bukkan fel a favágó, vagy jelenik meg az erdőtűz. Az “advanced” mód emellett további extrákat is behoz a képletbe, így a játékosok egy-egy egyedi képességgel is bírnak, emellett kimehetnek a terepre, akár azért is, hogy a fájukat megvédjék a favágótól, netán egyből elfojtsák az erdőtüzeket.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Forest Guardians nem egy túlbonyolított játék, és bár vannak nehezebb pillanatai, egyszer sem éreztem olyan kíméletlennek, mint néha az Ocean Crisist, melynek szeméthalmai egy-egy esetben már Az Utolsó Erőd rohamozó seregeire emlékeztettek. Témája és kivitelezése miatt kimondottan ajánlható, sőt arra is megfelelő, hogy kicsit a gyerekeket is képezzük, bemutassuk nekik az élővilágot és megmutassuk, hogy miért olyan fontos a természet védelme. A szabályfüzet végén több állatfaj és terület bemutatásra kerül egy-egy fotó társaságában, így játék mellett fejleszthetjük tudásunkat, ami mindenképpen dicséretes, ahogy a Shepherd Kid elhivatottsága is a téma iránt. Aki teheti, a teljesség igénye mellett szerezze be az Island Expansiont és az állati meeple-öket is, mert azért úgy az igazi az élmény.   

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát