Vannak olyan társasjátékok, amiknél egyből érezni, hogy adott közönségnek, emellett pedig populáris témájukkal vagy megközelítésükkel a nagyobb tömegekhez is szólnak. Ilyen a Sagrada és a Mariposas, de akár a Rare Roses is, ami ugyan egyértelműen a hölgyeket sorolja elsődleges közönségébe, de könnyed stílusa és szerethető megvalósítása miatt akár családi és baráti társaságok közkedvelt fillerjévé is válhat. 

Rare Roses

  • Kiadó és partner: Cravon Studios
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-6 fő
  • Játékidő: átlagosan 45-60 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 2/5
  • Ára: a kiadó honlapjáról 41 dollár, nagyjából 12 500 forint

Vannak azok a játékok, amik külsejükkel és stílusukkal, netán témájukkal fogják meg az embert, a Cravon Studios Kickstarter-kampánnyal életre hívott rózsás produktuma pedig pontosan ilyen társas. Párom már első ránézésre beleszeretett a virágokkal kereskedős Rare Roses-ba, néhány kör után pedig közvetlenül a Sagrada és a Mariposas mellé került a képzeletbeli listáján. Ahogyan az a felhozatalból is látszik, nem vérkomoly, összetett gamer játékról van szó, de ha nem is ez a lényeg, hanem a szórakozás, akkor mindenképpen érdemes néhány pillantást vetni a minőségi összetevőkkel teli, összességében kisebb méretű dobozra, amiben számos fajta rózsaszál lapul meg, hogy utána elkeljenek a közös piacon.

A kereskedők élete nem túl rózsás

Merthogy a Rare Roses lényege, hogy virágokkal foglalkozunk, majd megrendeléseket teljesítve eladjuk azokat, hogy a legvégén, mikor már minden igényt teljesítettünk, a begyűjtött pénzmennyiség döntsön arról, ki a legjobb piaci árus a környéken. Ehhez van egy közös piacolós tábla, mindenkinek egy saját játékostábla a virágneveldével, számos token a különböző rózsákkal, illetve mindenféle megrendeléskártya és persze pénz… sok pénz. Ha a gyors setupot követően a játéktér elkészült, kezdődhet a rivalizálás és a kereskedés.

Avagy meghatározott sorrendben érkezik a játékosok köre, akik egymás után végrehajtják a saját feladataikat és akcióikat. Ebbe beletartozik a közös piac feltöltése (akár extra virágokat is vásárolhatunk a húzózsákból, amiből mindig véletlenszerűen kerülnek elő a tokenek), a rendelések frissítése, a vásárlás, a lehetséges kívánságok teljesítése. Utóbbi esetében a rózsák fajtája a legfontosabb, elvégre nem muszáj a bimbó-kinyílt virág kérdéskörrel foglalkozni, ami egyébként egy teljes kört vesz igénybe (a vásárolt virágok bimbóként kerülnek a saját táblára, következő körben kinyílnak, majd egy körrel később, ha nem kerülnek felhasználásra, sajnos elhervadnak és mennek a szemétbe). Amennyiben a rendelést tökéletesen teljesítjük, nemcsak a virág fajtáját, hanem állapotát is figyelembe véve, akkor több pénz a jutalmunk, de már csak a fajtát eltalálva is jövedelmező üzleteket lehet behúzni.

És lényegében ez a kis kereskedés az, ami hajtja a játékot, ami meghatározza a mechanikáját. Persze ki lehet szúrni a másikkal, ha direktben olyan rózsákat veszünk, amire másnak is szüksége lenne, de mivel a cirkuláció elég gyors, illetve kihasználatlanság esetén kukában végzik a szépséges növények, ez nem elsődleges szempont. A rózsaárusok élete pedig nem is olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk, mivel állandó a rendelések frissülése, így lehet, hogy a legtöbb esetben csak egy lehetőségünk van a teljesítésükre, ez viszont azt is valamennyire befolyásolja, hogy ne másokkal, hanem a saját bizniszünkkel foglalkozzunk. A játék emiatt izgalmas, emellett egyértelmű, de természetesen némileg a szerencsén is múlik, hogy éppen milyen rózsák és rendelések kerülnek elő, ami miatt volt, hogy én zárhattam be nagyon gyorsan a boltot, de volt, hogy más. De na, ilyen a rózsabiznisz, ahol bárki könnyen egy váza fejével az ágyában ébredhet.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Könnyed vetélkedés

Nem erőszakos, nem agresszív, helyette szép és kellemes a témája. Igen, ahogy említettem, sok múlik a szerencsén, de ennyi belefér, ha nem kimondottan gamer társasról beszélünk. Jobb esetben akár 30-40 perc alatt is lefuthat egy játék, rosszabb esetben 1 óra is lehet, de még akkor is pont azon a határon belül van, hogy a nagyobb címek közé betehessük átvezetőnek. Nagyon mutatós a kialakítás, kedves a rengeteg köszönetnyilvánítás a dobozon, a húzózsák kifejezetten tetszetős, így a kérdés már csak az, hogy témájával ki az, akit igazán megfog? De mivel mindenféle szexizmust mellőzve ez alapvetően női téma, szerintem senki nem lőhet vele mellé, ha ajándékként beszerzi a kedves párjának, hogy utána együtt élvezzék ki a virágzó gazdaságban lévő izgalmakat.  

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát