Itthon jó eséllyel kevésbé ismert a Unicorn Fever eredetije, mint külföldön, pláne, hogy a 2009-es Horse Fever azért még ott sem hozta igazán lázba a társasokért rajongó közösséget. Az Alone (és akár a Dungeon Fighter) kapcsán már ismert Horrible Guild azonban most, 2020-ban úgy gondolta, hogy leporolja a 11 éves játékot, aminek közvetlen eredménye a Unicorn Fever, ami színesebb, viccesebb és egyben talán egy kicsit egyszerűsített formában kínál hasonló, modernizált élményeket. 

Unicorn Fever

  • Kiadó és partner: Horrible Guild
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-6 fő
  • Játékidő: átlagosan 40 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 2,25/5
  • Ára: Külföldről 40 euró, nagyjából 14 500 forint

Az alap elképzelés rendkívül egyszerű: a mesevilág misztikus lényei úgy gondolják, hogy nagyszerű szórakozás az unikornisokra fogadva versenyeket rendezni, elvégre az együgyű patások leküzdhetetlen vágyat éreznek a száguldásra, ha meglátnak egy szivárványt. Nos, a koboldok, gnómok, boszorkányok és tündérek ezt kihasználva vetik be minden tudásukat és szemétkedésüket, azért, hogy busás pénzjutalom mellett begyűjtsék mesevilág legfontosabb valutáját: a dicsőséget.

Ehhez kell hát fogadni, befolyásolni, amire bőven lesz lehetőségünk. Ez már akkor egyértelmű, mikor elsőre meglessük a rendelkezésre álló összetevőket: a nagyobb táblán túl van egy rakás kártya, a kölcsöntől kezdve a mozgás- és mágiakártyákig, plusz ugye ott vannak a minik, tokenek formájában a pénz és a dicsőség, nem beszélve a mindenféle fogadásra és egyebekre alkalmas lapkákról. Mindez egy picit talán túlbonyolított módon tálalt, de alapjában egyszerű játékmenetet eredményez.

Első körben ugyanis tervezünk a véletlenszerűen lehelyezett és a játékosok között ugyanígy kiosztott unikornisokkal. Egyfelől fogadhatunk rájuk, haladásukat pozitívan vagy negatívan befolyásoló kártyalapokat tehetünk le, illetve a választott két frakció szerződés-kártyái közül is választhatunk magunknak, azok hatásainak elérése érdekében. Gyűjthetünk pénzt, megszerezhetjük a kezdőjátékos pozícióját és a többi. Ha mindezzel végeztünk (minden játékosnak három akcióra van lehetősége), jöhet a versenyzés: felfedjük az aktuális versenylapot, ami a lépések számát adja meg, majd az extra haladásért dobunk a két kockával, végül pedig a legutolsó helyen lévő egyszarvú felfordított “fever” változatának hatását is végrehajtjuk. Majd mindezt addig ismételgetjük, amíg mindenki célba nem ér. Persze mindig új versenylap, kockadobás fejti ki a hatásait, illetve az utolsó helyen lévő unikornist is figyelni kell. Ha mindenki bejutott, kialakult a sorrend, begyűjtjük a jutalmakat, majd jöhet a következő forduló, amiből négy után az összeszedett javak tükrében derül ki, hogy ki volt a legtalpraesettebb a Lovin.

Nem lehet komolyan venni

Ami egyértelmű: a Unicorn Fevert nem lehet komolyan venni, mert egészen elképesztő módon butácska és idióta stílusban lett megalkotva. Elég ránézni a képekre, a minikre, a színkavalkádra, és az ember szája máris mosolyra áll. Nem utolsó sorban a Kickstarter-csomag extráit birtokolva ez hatványozottan igaz lehet,mert bár a basic pakk elemei is nagyon mutatósak (a kockák és kártyák különösen),  az előre festett, hatalmas figurák már képeken keresztül is brutálisan néznek ki, így erős a késztetés, hogy az ember pluszban ezeket is beszerezze az alapcsomag mellé. Ami alapvetően már önmagában elég: a számos akció rengeteg stratégiai lehetőséget nyújt, ami miatt a Horrible Guild játéka messze taktikusabb, mint például a Camel Up, amit kifejezetten a szerencse irányít. Hozzáteszem, hogy a tevés móka igazi parti- és családi játék, míg utóbbit a Unicorn Fevernél nem merném száz százalékosan mondani.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Rutinosabb baráti társaságnál a Unicorn Fever is telitalálat lehet, de a gyerekes családoknak az artok és a játékmechanika számos helyen történő megkavarása miatt annyira nem egyértelmű ajánlat. Azt éreztem, hogy ha egy picit áramvonalasabb lenne a szabály és az akciófázis, akkor simán be merném dobni a játékot az ajánlott családi társasok közé, de a már bemutatott Divinity Derby erre inkább megfelelő. Mindezek mellett sem tudom azt mondani, hogy a Unicorn Fever rossz vagy átlagos lenne. Ilyen külsővel eleve hogy lehetne az? Aki szereti a bugyuta, direkt kretén játékokat, akinek szimpatikus a grafikai stílus, illetve akit nem zavar meg a nem mindig egyértelmű vagy logikus szabályzat és ikonográfia, az bátran gyűjtse be a Horrible Guild társasát, mert ennyire színes és őrült versenyes játékkal ritkán találkozni, és ez mindenképpen pozitívum. Amúgy a versenyes fázist ritka mód lehet élvezni, a felkészülés során van némi tüske, de ha azokon túltesszük magunkat, máris egy remek partijátékkal gazdagodhatunk, átlagon felüli összetevőkkel.

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát