Tábla nélküli sakk, bogarakkal – röviden nagyjából így lehetne leírni a Hive-ot. Bár ez a párhuzam nem minden pontján állja meg a helyét, mert eltérés bőven akad a két játék között, mégis a világos és sötét figurákról szinte egyből ez jut az ember eszébe. És az eltérések ellenére nem véletlen az összehasonlítás: a többféle lehetséges nyitólépés, a közép- és hosszútávú taktikázás, a kombinációs lehetőségek és az előre gondolkodás mindkettő játék sajátjai, de legfőképpen egy jó stratégia ismérvei, legyen az akár digitális, akár „unplugged”.

HIVE

  • Hazai kiadó és partner: Reflexshop
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2 fő
  • Játékidő: átlagosan 20-30 perc
  • Korcsoport: 7+
  • Nehézség: 2,33
  • Ára: A kiadó webshopjából 6990 forint

hive-02-pcguru.jpg

Egy kaptárban két királynő nem fér meg. Így van ez a természetben és a Hive-ban is, utóbbinál azonban a nézeteltérést könnyedén rendezhetjük oly módon, hogy az ellenfél királynőjét körbe kerítjük. Az mindegy, hogy saját, vagy baráti figurákkal, a lényeg, hogy ne tudjon mozdulni. Ebben lesz segítségünkre a kaptár többi tagja: a szöcske, a pók, a szarvasbogár és a hangya is kiveszi a részét a feladatból, méghozzá egyedi lépésekkel vagy éppen képességekkel. Akik további kombinációs lehetőségre vágynak, azoknak a kiegészítők további három speciális követ vezetnek be, a katicabogár, pincebogár és szúnyog képében, de fontos megjegyezni, hogy a játék nélkülük is teljes és gyakorlatilag vég nélkül élvezhető és újrajátszható.

hive-03-pcguru.jpg

A vég nélküliséget pedig a figurákhoz felhasznált anyag minősége is biztosítja: a harmadik kiadásra lekerekített sarkú bakelit „köveket” vezettek be, melyekből a milliméter mélyen benyomott és festett rovarok gyakorlatilag sosem fognak kikopni. Komoly veszélyt csak elvesztésük jelenthetne, de a csomag mellé jár egy kis zipzáras szütyő is, a könnyű tárolás és hordozhatóság jegyében – akik pedig tényleg lépten-nyomon játszanának, azoknak ott a Hive Pocket, mely kisebb kövekkel érkezik és két kiegészítőt is magában foglal.

Kaptárháború

A Hive különlegességét a „bogaras” témája mellett az adja, hogy itt maguk a figurák alkotják a játéktáblát, így gyakorlatilag bármilyen sík vagy jobbára sík felületen játszható a játék, és az eredeti változat viszonylag nagy (12 mm magas és 38 mm átmérőjű) kövei ellenére is viszonylag kis helyen elférünk. A szabályok könnyen elsajátíthatók, az egyes figurák lépésmódján túl csak a lerakás szabályai maradnak, illetve pár lépéssel kapcsolatos megkötés van még, ebből adódóan már a fiatalabbak is könnyen megtanulhatják és játszhatják. A könnyű tanulhatóságáról tanúskodik a leheletnyi szabályfüzet is, mely illusztrációkkal gyorsan egyértelműsít minden lehetőséget és megkötést.

hive-04-pcguru.jpg

Pehelysúlyú elsajátíthatósága ellenére mesteri módon űzni a játékot már egy másik szintet jelent, de visszatérve a sakkos hasonlatra, itt azért jelentősen kisebb a figurák darabszáma, és a folyton változó, fejlődő-átalakuló játéktér egyszerre teszi kötöttebbé és változatosabbá is a lehetőségeinket. A Hive valódi mélysége néhány játék után kezd megmutatkozni: kezdjük felismerni a kezdőlépések jelentőségét; rájövünk, hogy hogyan ejthetünk csapdába vagy köthetünk meg kulcsfontosságú köveket; és megértjük, hogy nem minden esetben az új figurák lerakása a legjobb döntés. Aztán felismerjük, hogy azon is gondolkoznunk kell, hogy ellenfelünk miért is lépte azt, amit lépett, és vajon hogyan fogunk kimászni abból a csapdából, amit királynőnknek állított úgy, hogy a lépéseire való reagálásból miként fordítunk és vesszük át a kezdeményezést.

Kaptáram nélkül soha

A Hive magán hordozza egy remek játék jegyeit: könnyű tanulhatósága mellett elképesztő mélységgel és ebből adódóan végtelen újrajátszhatósággal rendelkezik. Nem túlzás azt mondani, hogy egy örökérvényű klasszikus, melynek minden játékimádó gyűjteményében ott a helye. Egy-egy meccs gyorsaságának köszönhetően fillernek is megfelel, de ha rákattan az ember, akkor akár egész estéket is végig lehet játszani. Ajánlani főleg azoknak ajánlanánk, akik szeretik az absztrakt játékokat, vagy a sakkhoz hasonlatos komplexitást keresnek, csak éppen gyorsabb kivitelben.

hive-07-pcguru.jpg