Korábban találkozhattunk már az orosz Hobby World játékaival, így többek között a Cutterland és a remek Architektúra is be lett mutatva, most pedig a Delta Visionnek hála néhány maci akadt a hálónkba, akik mindenáron mézhez akarnak jutni. Akár különböző kutatások árán is. De mielőtt megnéznénk, hogyan méhészkednek a bölcs medvék, lássuk a szintén a Deltánál lévő Szerelmes levél alternatív verzióját, melyben Thanos nem annyira romantikus módon a szuperhősöket legyőzve óhajtja elpusztítani minimum a világ összes élőlényének a felét. 

Végtelen Kesztyű

(Infinity Gauntlet: A Love Letter Game)

  • Hazai kiadó: Delta Vision
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kooperatív/kompetitív
  • Játékosok száma: 2-6 fő
  • Játékidő: átlagosan 15-20 perc 
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 1,17/5
  • Ajánlott ár: a kiadó webshopjából 5391 forint

Ha nem tudod, hogy ki Thanos, sipirc végignézni az eddigi Marvel-mozifilmeket, de minimum képregényből művelődni egy kicsit, ahol amúgy Thanos egy sokkal kevésbé “emberi”, mint inkább kifejezetten szívtelen teremtmény, aki arra törekedik, hogy válogatás nélkül kipusztítsa minden létező élet felét. Ehhez azonban még a hatalmas titánnak is extra erőre van szüksége, egészen pontosan a Végtelen Kövekre, amik tulajdonosukat elképesztő energiával és hatalommal ruházzák fel. A felállás tehát egyértelmű. A sötét oldalon álló, Thanos bőrébe bújt játékos a köveket keresi, ha pedig hatot megtalált, már nyert is. Amennyiben viszont a szuperhősök csapatába verődő többi játékos legyőzi őt, a Föld és az univerzum megmenekült. 

Ehhez két kisebb pakli kell csak és néhány jelölő, majd részben a Szerelmes levél megoldásaira hagyatkozva elkezdődik a játékmenet, melynek során Thanos két kártyával a kezében egy újabbat húz, a háromból pedig kijátszik egyet. Ezzel harcolhat vagy valamilyen hatást teremthet, illetve magukat a köveket gyűjtheti maga elé. Lépése után a jó oldalon álló játékosok következnek, akik viszont egy lapot tartanak a kezükben, erre húznak egy másikat, majd az így rendelkezésre álló kettő közül választva akciózhatnak. Harcban a lapokon lévő számok döntenek, illetve, ha van mellé hatalomjelzőnk, az automatikusan extra támadóerőt jelent, de különleges képességeket is bevethetünk, amikkel a másik kezéből bizonyos értékű lapot dobathatunk el, megnézhetjük, mi van nála, vagy éppen hatalomjelzőt szerezhetünk.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Mindez hoz némi taktikát a képbe, miközben a kommunikáció csak részben engedélyezett, avagy egyik szuperhős például nem adhatja át a másiknak, mit látott Thanos kezében, ami megnehezíti a dolgot. Kétszemélyes játék esetén éppen ezért könnyebb kicsit a szuperhősök oldalán álló játékos dolga: Thanos a csökkentett életerejével hátrányból indul, az ellenfél játékos szintén két lappal a kezében játszhat, ráadásul kihasználva, hogy egyedül van, pontosan tudja, mit kell letennie ahhoz, hogy Thanos dolgát megnehezítse, hiszen a kommunikáció tilalma rá nem érvényes. Éppen ezért a Végtelen Kesztyű inkább 3-5 főre ajánlható, úgy viszont egyszerűsége és rövidsége ellenére is szórakoztató, még ha nem is kifejezetten kiemelkedő. A Szerelmes levél mechanikája jópofa módon került átalakításra a szuperhősös témában, amihez kapcsolódóan a közkedvelt karaktereket ábrázoló illusztrációk szépek, avagy a fanok már emiatt is megtalálják számításaikat. Kár, hogy a dobozt muszáj megvagdosni, nem fémdobozba, de legalább simán egy kartondobozba került a csomag, ami amúgy az áráért nem rossz a szép szütyővel. 

Mackók és Méhek (Bears&Bees)

  • Hazai kiadó: Delta Vision
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-5 fő
  • Játékidő: átlagosan 20-30 perc 
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 1/5
  • Ajánlott ár: a kiadó webshopjából 7191 forint

Mindenképpen hagyományosabb, bár nem megszokott méretű csomagolásban érkeznek a mézre éhes medvék, hogy megküzdjenek egymással. Ráadásul medvetudósokról van szó, akik pont azon dolgoznak, hogy kutatásaikkal és kísérleteikkel a legfinomabb mézet gyűjtsék be, ehhez pedig néha egymás eredményeit is figyelembe kell venniük. Hogy mindez hogyan mutatkozik be a mechanikában? Mindjárt kiderül. Kutatás- és mézkártyákat lehelyezni; rajzáskártyát választani; előírt lapokat és mézjelölőket begyűjteni! 

Amennyiben a setup kész, mehet a kutatás, avagy sorban mindenki letesz egy kártyát a kezéből, amit a többiek nem látnak, majd az összes lap együttes felfordítása után a hatásokat a következő sorrendben hajtják végre: mézkártya, kutatáskártya, rajzáskártya. Mézért értelemszerűen megfelelő számú mézjelölőt kapnak, míg kutatásért bármilyen lapot elvehetnek a megfelelő számban, akár keverve is. A rajzáskártya már izgalmasabb, elvégre sorrendben haladva fejtik ki hatásukat, egy rajzásjelölővel szimbolizálva pedig ahhoz szállnak a méhek, akinél a legtöbb méz van. Azonban a méz limitáltan lehet a medvéknél, ha ugyanis 8 vagy több kerül eléjük, azt mind megeszik, de cserébe kapnak tapasztalatjelzőt, ami később szintén a mézhez kerül beszámításra. Ami pedig a legfontosabb: rengeteg kártyán van extra jutalom, amit akkor kapunk meg, ha a bal vagy jobb oldalunkon valaki a kártya oldalán jelöltnek megfelelő lapot játszott ki. Sőt, akár a többiek is jutalmat kaphatnak. 

Ez a kis plusz az, ami megkavarja a dolgokat, és ami miatt a Mackók és Méhek egészen változatos és szórakoztató meccseket eredményez. Ha már Hobby World, akkor itt is van egy olyan hatásmechanizmus, mint az Architektúránál, ahol minden hat mindenre és mindenkire, avagy lehet előre tervezni, csak éppen mind a szerencse, mind a másik lapja, mind a sorrend beleszólhat a végeredménybe. Ami tényleg jópofa történésekhez vezethet és kellően izgalmassá teszi a játékot, mely 5 rajzásjelző megszerzésekor, esetleg valamelyik pakli elfogyásával fejeződik be, esélyesen jófajta, elégedett brummogás közepette.   

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ezek a játékok tehát nem a vérbeli gamereknek készültek, bár hajlandóság esetén ők is jól szórakozhatnak velük. Minimális taktikára van lehetőség, de mindkét esetben sok múlik a szerencsén és a többi játékoson. Thanos a többjátékos módban amúgy igazi badass lehet, ott keményen meg kell vele küzdeni, ami izgalmassá teszi harcot, míg a maga módján a tudós medvék vicces kis összezördülése alapvetően szórakoztató és mozgalmas. Utóbbi, avagy a Mackók és Méhek kellemes kis filler, jópofa családi játék, ellenben a Végtelen Kesztyűhöz nem ártanak olyan társak, akik amúgy is vevők a témára. Akkor viszont visszafogott árával jó választás lehet.

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát