Kérjük jelentkezz be!

[Társalgó] KocKanári és Ketten a Bűvös Rengetegben a Reflexshoptól

Kockafejű madarakat és erdei drágaköveket gyűjtögettünk, és nyugodtan mondhatjuk, hogy a rókázást nagyon élveztük. Hoppá!

Ahogyan a Delta Visionnél, úgy hamarosan a Reflexshopnál is sorra kerülnek a komolyabb, nagyobb társasok, de előbb számba vesszük a kisebb fillereket, egyszerűbb játékokat is. Ezek közül most a KocKanári és a Ketten a Bűvös Rengetegben került a látómezőnkbe, amiket kipróbáltunk, majd elég nehezen szakadtunk el tőlük.

KocKanári (CuBirds)

  • Hazai kiadó: Reflexshop
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-5 fő
  • Játékidő: átlagosan 20 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 1,29/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 4990 forint

Azt hiszem, nyugodtan állíthatom, hogy mindenki látta már, ahogy madárrajok ülnek az oszlopokon, kerítéseken és vezetékeken, majd valami hirtelen hatás miatt nagy zajosan elrepülnek. Nos, a 2018-as KocKanári is ilyen alapszituációt képzel el, csak itt a kis szárnyasok összekeverednek, a játékosok feladata pedig szétválogatni őket, méghozzá a kis dobozból elővett 110 kártya segítségével, amiken összesen 8 faj különböztethető meg. És lényegében ennyi a beltartalom, amiből aztán egy 4x3-as játékterület születik, míg a játékosok 8 lappal a kezükben és 1 lappal a saját gyűjteményükben kezdik el befogni a madarakat.

A befogás pedig annyiból áll, hogy egyfelől a játékosok a saját körükben letesznek egy bizonyos fajból annyit, amennyit szeretnének, annyi kikötéssel, hogy az adott sorban eleve legyen ilyen madárfaj, majd magukhoz veszik azon madarakat, akik ezek közé esnek, hogy utána feltöltsék a sort (mindenképpen két fajt kell hagyni). Ha ez megvolt, opcionális lépésként, amennyiben elegendő lap van a kezükben egy bizonyos fajból, azokat eldobják, egyet pedig a gyűjteményükbe raknak. Utóbbi azért fontos, mert a játékot az nyeri meg, aki legalább 7 madárfajt birtokol a gyűjteményében, vagy 2 fajból három-három lapot. Ha pedig egy forduló elején nem sikerül a 8-8 lapot kiosztani, szintén vége a madárdalnak.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Igen, pont annyira egyszerű, mint ahogy hangzik, és bár elsőre kicsit nehéznek tűnik a 7 különböző faj vagy a 3-3 kártya begyűjtése, mivel csak 8 faj található a pakliban, igen nagy az ismétlődés, avagy a feladat egyáltalán nem lehetetlen. Nekem speciel pont ez a bajom a játékkal, hogy nagyon csekélyke eltérések vannak, és bár a fajon belüli lapok esetében mindig van valami apró különbség, összességében ez nem hoz túl nagy változatosságot a képletbe. Bár az ilyen szimpla kártyajátékokért eleve nem vagyok oda, szóval ez ízlés dolga. Az már annyira nem, hogy a szabályfüzetben a kiadó Reflexshop általános minőségéhez és a játék/szöveg egyszerűségéhez mérten elég sok hiba van, sőt a harmadik oldalon szerintem még egy korrektori/szerkesztői megjegyzés is benne maradt. Tetszetős viszont a grafikai stílus, a madarak aranyosak még kocka formájukban is, illetve alapvetően érdekes ez a feltöltős, passzolós módszer, ami a kártyajátékosokat simán megfogja a szerethető dizájn mellett. Érdemes rávetni egy pillantást.

Ketten a Bűvös Rengetegben (The Fox in the Forest Duet)

  • Hazai kiadó: Reflexshop
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kooperatív
  • Játékosok száma: 2 fő
  • Játékidő: átlagosan 30 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 1,64/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 3990 forint

A 2017-es A bűvös rengeteg kooperatív variánsa alaposan rácáfol a mérettel kapcsolatos berögződésekre, elvégre apró dobozában nincs sok összetevő, azok minősége sem minden esetben kiugró, viszont a játékba belekezdve mindez már a kutyát… akarom mondani, a rókát sem érdekli. Mert ahogy belekezdenek a mesébe, egyből sikerül elvarázsolni a játékos feleket. A varázslatos erdőben a zenészt kereső hercegnő és a favágó lánya kedves állatokkal és tündérekkel találkozva fedezi fel a rengeteget, ami nem is olyan egyszerű feladat, mint elsőre tűnik. Indításnál a játékosok közé kerül az erdőtábla, rajta a megfelelő számú és elhelyezésű drágakővel, illetve asztalra helyeznek egy adukártyát, ami a színt határozza meg, majd a két fél ütésvivős formulával igyekszik begyűjteni minden drágakövet, de úgy, hogy közben ide-oda mozognak az erdei ösvényen, lehetőleg soha nem áthaladva annak legszélső pontján.

Áthaladni azért nem szabad, mert akkor erdőjelölő szűkíti az ösvényt, ha pedig mind táblára kerül, a páros elveszti a játékot. Győzni a drágakövek begyűjtésével lehet, ehhez viszont alaposan át kell gondolni a lépéseket, amiknek lekommunikálására nincs lehetőség: az egyik játékos a hívásért felel, avagy ideális esetben az adukártyával egyező színű lapot tesz le, majd a másik játékos erre válaszol az ütéssel, ami jobb esetben szintén egyezik. A nagyobb érték nyer a színen belül, aki pedig viszi a lépést, az használja fel a két kártyán látható összesített számot, amit az ösvényen haladva lehet teljesíteni. Ebbe kavarnak be a különböző hatások, amikkel meg lehet változtatni az adut, figyelmen kívül lehet hagyni az egyik lap lépéseit, de akár az irányt is szabadon változtathatjuk. Utóbbira pedig ugye azért van szükség, mert nem szeretnénk idő előtt kifutni a játéktérből, ezzel begyűjtve egy erdőjelölőt és közelebb kerülni a bukáshoz.

A Ketten a Bűvös Rengetegben remek stílusban viszi tovább az ütős-vivős mechanikát a kooperatív verzióba, amit már csak a látványvilága miatt is érdemes beszerezni, ha valakit nem zavar a kooperáció azon formája, amikor az egymás iránti bizalomra épül az előrehaladás és a győzelem. Mert itt bizony oda kell figyelni, egymást segítve, okosan megoldva a nehezebb helyzeteket. Maga a játék nagyon egyszerű, könnyű megérteni, emellett élvezetes és izgalmas, sőt baromi jól is néz ki. Persze ízlés kérdése, de a gyönyörű illusztrációk és a szemnek rendkívül kellemes dizájn sokat dob az összképen, éppen ezért sajnálom kicsit az erdőtáblát, ami talán a csomag leggyengébb vagy legszimplább eleme. Egy kis energiabefektetéssel szerintem ez is tökéletesíthető lett volna.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Összességében így egyik játék sem kiemelkedő, bár a Ketten a Bűvös Rengetegben nálam közel áll hozzá, de továbbra is azt mondom, hogy minden ilyen vélemény az ízlések és pofonok kategóriába sorolható, hiszen esélyesen másnál pont a KocKanári a nyerő választás, ami meg nekem nem jött be annyira. Mindkettő egyszerű és könnyed filler, de a madaras gyűjtögetés talán még a mesés erdei túránál is lazább, elvégre nincs az a nyomasztó erő, ami az erdőjelölővel érkezik a játékba. Ennek függvényében talán egyszerűbb a döntés, miközben árazását tekintve mindkettő jó vétel, sőt a Ketten a Bűvös Rengetegben kifejezetten baráti összegért gyűjthető be.

Támogass minket!