Ha minden igaz, ez a kilencedik alkalom, hogy a The Giftforge kiegészítői terítékre kerülnek, ennyi próbalehetőség után pedig már egyáltalán nem meglepő, hogy a ragasztást, összerakást nem igénylő inzertek általában nem okoznak csalódást. Mégis mindig fantasztikus érzés, amikor egy igazán komplex halmaz kap rendezett formát: a mostani adagban pedig pont ilyen tulajdonsággal rendelkező játékoknak kedvezett a szerencse!

THE CASTLES OF BURGUNDY

Utólag be kell látnom: az első benyomások nem bizonyultak teljesen maradandónak a The Castles of Burgundy felújított változatának minősége kapcsán, ugyanis meglehetősen gyorsan, mindössze pár játékalkalom után kopásnak indultak a papírvékony játékostáblák, és sajnos a nem éppen robosztusságot sugalló dobozt is megviselték az utaztatások. Ennél ugyanakkor hosszútávon kellemetlenebbnek bizonyult a se nem hosszú, se nem túl időrabló, de azért kicsit kényelmetlen setupolási procedúra, így egy inzert határozottan csak javíthatott a helyzet.

És javít is: a The Giftforge ugyanis rendkívül egyszerű módon, gyakorlatilag féltucat komponenssel rendszerezte az egész játékot, méghozzá a lehető leglogikusabban. Azaz külön tálcája van az egyes lapkatípusoknak (apró kis szekciókba kell őket belepakolni), a pajzsok és a kiegészítők, a bónuszlapkák és a kereskedőlapkák pedig szintén saját kis otthonra leltek. A gyors visszapakolást az egyes komponensekre nyomott egyszerű szövegek segítik, ráadásul mindez úgy süpped bele a játék vékony dobozába, hogy onnan ki- és bepakolni tényleg másodpercek kérdése, és nem kell külön ábrát nézni hozzá. Letisztult, egyszerű, sallangmentes: olyan, amilyennek egy inzertnek lennie kell!

SZKÍTIA FOSZTOGATÓI

Nagyvonalakban ugyanezt lehet elmondani a Szkítia fosztogatóihoz megálmodott rendezőről is, amely nem az első, és garantáltan nem is az utolsó olyan Shem Phillips-játék, aminek égető szüksége lenne egy jó inzertre. A Nyugati királyság lovagjaihoz megálmodott The Giftforge-rendező után pedig egy másodpercig sem volt kérdéses számomra, hogy a Szkítia is hozza azt, amit elődje. Azaz a dizájn, a funkcionalitás és a maximális rendezettség fantasztikus kombinációját.

A látvány ezúttal ugyanis kifejezetten hangsúlyos: az egyes kártyákat – védővel is! – befogadni képes tároló oldalán futó minta tökéletesen utánozza az alapjáték dobozán végigfutó szkíta mintákat, de valami megmagyarázhatatlan módon kellemes érzést és nyugalmat sugároz az a látvány, amely a dobozmagasító leemelése után fogad. A kisebb-nagyobb mélyedéseket a játékostáblák tárolásához használó, süllyesztett megoldás, a ficakba rakott saját játékosszín-elemek aprócska ékszerdoboza helykitöltőként is funkcionál (oldalán díszítéssel), a két nagy elem közé beékelt, hosszúkás lapkatartó pedig az utolsó szuszt is kiszorítja a rendezésre álló kevéske helyből.

A lényeg persze a játékostáblák alatt található, azaz a főbb komponensek, a kumisz, a vércseppek, a pénzek, az ellátmányok elpakolásához megálmodott, ikonokkal jelzett főtároló, és a kártyák mellett az aranynak, a szekérnek, jószágnak és magának a zsákmányzsáknak is egy rejtett szekció révén helyt adó fő tárolóegység, melyek olyan rendezettségnek biztosítanak egy komponensekben nem szűkölködő játéknak, amit az megérdemel. Mondani sem kell: a nem teljesen rövid setupolást jelentősen meggyorsítja az inzert, és a játék közbeni tárolás kérdését is abszolút megoldja. 

KURUZSLÓK QUEDLINBURGBAN

Erre az egyik legnagyobb szüksége a kiegészítők megjelenése óta a Kuruzslók Quedlinburgbannak van: gyűjteményem egyik legaktívabban használt darabja játék közben a létező összes tárolót és helyet követelni szokta magának, ami elsősorban idegen környezetben húzza a szokásosnál kicsit tovább az időt, ha épp nincs elég tálka a milliónyi komponensnek. Ráadásul, mióta mind a Javasasszonyok, mind az Alkimisták elérhető magyarul, még több komponens zúdul az ebben eddig is bővelkedő játékra, így mindenképp szükség volt már egy rendszerező megoldásra. Azt azonban nem mertem elhinni, hogy a tokenvédőzött összetevők mindegyike bele fog férni abba a gigantikus inzertbe, ami magára vállalta, hogy az alapjáték és mindkét kiegészítő minden elemét befogadja, és egyetlen dobozba rakja. Aztán elkezdtem bepakolni és...

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

...és minden belefért, ami döbbenetes. Feltölteni pedig van mit, hiszen az inzert több mint egy tucat külön tárolóból áll, amit ki- és bepakolni művészet (szerencsére nagyon sokat segít ezen a hivatalos videó), és ezek nemcsak, hogy érték- és típus szerint rendszereznek minden egyes komponenst, de játék közben is hatalmas hasznuk van, hiszen mindegyiken található egy sín, amelybe az adott összetevő éppen aktuálisan kiválasztott könyve behelyezhető, és az asztal – remélhetőleg – minden résztvevője számára látható. Az egyes egységek megkülönböztetéséhez a játék által használt ikonokat égették be azok belsejébe, így ha valamelyik esetleg ki is ürül, azonnal látható, mit és hova kell visszapakolni. Természetesen a kártyavédőzött lapok is beleférnek a kis tárolójukba, ahogy a kiegészítők saját kis táblái és egyéb komponensei is külön otthont kaptak. És igen: mindez tényleg belefér az alapjáték dobozába, még ha az jó pár centivel magasabb is lesz ettől. Megkérik az árát, de a The Giftforge inzertjei közül nehéz lenne nem ezt az egyik legjobbnak és leghasznosabbnak nevezni!

(A tesztpéldányokat köszönjük partnerünknek, a The GiftForge-nak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát