Nemrég mutattuk be a magyar Minik.hu felhozatalának egy részét, ahol aztán mindenféle jóság megtalálható, alaposan feldobva ezzel a kedvenc játékaink nyújtotta asztalképet. De balgaság lenne azt gondolni, hogy a kínálat ennyi az interneten, és sokkal több mindent már nem találni. Mert de, még a Horrifiedhoz is találhatunk alternatív, modern horrorfilmes szörnyeket (a nem-hivatalos Terrifiedhoz készült minik képében), de igazi erdőkkel is bővíthetjük marsi, terraformáló kalandjainkat, vagy éppen kis épületekkel állatkertünk építgetését. És akkor itt a görög gamemaker.eu is, ahol a népszerű társasjátékok extra komponensein felül terepasztalos, wargame-es, warhammerös hobbinknak is áldozhatunk a műanyag-isten oltárán. 

Fesztáv kezdőjátékos-jelölő és tálak

  • Partner/Kiadó: gamemaker.eu
  • Ára: a gyártó honlapjáról 3,49 euró (nagyjából 1400 forint) egy darab

A hazai kínálatban is találkoztunk kezdőjátékos-jelölővel, ám az egy sas volt, itt pedig bagoly kerül a reflektorfénybe, ráadásul ezúttal tálakat is kaptunk, melyekben az eledelek tárolhatók, akár minden típushoz, akár minden játékoshoz egy-egy külön tálkát rendelve. A tál kellően mégy és méretes, kidolgozottsága is rendben van, mutatós, így lényegében megéri az árát, pláne, hogy igazából más játékoknál is simán alkalmazható, univerzálisan felhasználható. Mert bár Everdellhez a gyártó külön dedikált, fatörzs-külsejű tálakat is árul, ahogy számos más játékhoz is elérhetők különféle tárolók, ez a fajta tálka abszolút illik mindenhez, méretei miatt ráadásul nagyon ritka az a komponens, ami nem fér el benne. És akkor pár szót a bagolyról: a kezdőjátékoshoz kerülő figura eleve nagyon jól néz ki, nem is pihekönnyű, avagy van benne anyag, a nagyjából 1400 forintos árat pedig abszolút megéri.  

MicroMacro nagyító-jelölők

  • Partner/Kiadó: gamemaker.eu
  • Ára: a gyártó honlapjáról 6,49 euró (nagyjából 2600 forint) egy 12 darabos szett

Nyomoznál, de nincs mivel? Bármelyik MicroMacro-társasjáték van meg, alapvető probléma lehet a nyomok keresésénél az adott eszköz vagy elkövető jelölése a visszakeresés érdekében, amihez persze a különböző, átlátszó üveg-jelzőkön kívül még sok minden felhasználható más társasokból is. De miért keresgélnénk más dobozokban, ha lehet menő nagyító-készletünk?

20220808125428.jpg

A szimpla műanyag-elemek lencsét természetesen nem tartalmaznak, így a középen lévő nagy lyuk szolgál nyomkövetőként, de még így is jó kis komponensről van szó, ami tematikus módon erősíti a játék látképét. Mivel különböző színekben elérhető, akár több szett is rendelhető, de a típusonként 12 darabos csomag lényegében mindenre elég, így nagyjából 2600 forintot is abszolút megér.

/Böjti/

Wargame 3D-s tereptárgyak

  • Partner/Kiadó: gamemaker.eu
  • Ára: a gyártó honlapjáról 20,49-25,99 euró (nagyjából 8100-10 300 forint) egy szett

A Gamemaker jóvoltából járt nálunk egy egész halom 3D-nyomtatott tereptárgy is, melyek 28/32 mm-es méretarányú wargame-ek hez mutatnak a legjobban. Dobozok és konténerek, csőhálózat és utcai barrikádok egész halmát volt lehetőségünk szemügyre venni közelebbről is. Alapanyagukként PLA (polyactic acid, magyarul politejsav) szolgál, mely egy hőre lágyuló, biológiai úton lebomló műanyag; alapanyaga tulajdonképpen a növényekben is fellelhető keményítő. Olcsón előállítható, hőre lágyuló tulajdonságai pedig tökéletes alannyá teszik a 3D nyomtatás céljára. Na, de hagyjuk a kémiát, lássuk inkább a felszerelésünket!

A cuccok festetlenül érkeztek hozzánk, de hogy ne az egyhangú, és nem kifejezetten immerzív szürke műanyag szomorkodjon az asztalon, egy gyors sminkelés mellett döntöttünk. Alapozás, egy nem-vízbázisú bemosó, majd gyors festés és helyenként weathering után egész pofás eredményeket lehet elérni. A tereptárgyak darabjával átlagosan mindössze tíz perc munkánk, ha volt (nem számítva az alapozó kötését, majd az utólag meggondolva talán kevésbé szerencsés lakk-szerű bemosó száradását), de az eredmény bőven megéri a befektetett időt. Na, persze, így nem lesznek kiállítási darabok, de a filamentes nyomtatás fő hátrányából adódó „csíkos” megjelenés miatt ez nem is lehetett, nem is volt cél. Az anyagbéli hiányosságok jelenléte asztaltávolságból már nem feltűnő, a célnak tökéletesen megfelelő törmelékek kellőképpen feldobják a csatateret (még akkor is, ha az csak egy asztal).

Ahogy a képeken is látható, a xenó mocskok fedezéknek használják a különféle tárgyakat, melyek között könnyen és nehezebben legyőzhető akadályok is vannak, átlőhető fedezékekkel és kisebb járművek számára teljes takarást biztosító elemekkel egyaránt. Ahogy fentebb utaltunk rá, a három szett tereptárgy minőségben és részletességben ugyan elmarad a profi készletektől, de erős pozitívum, hogy ugyanez igaz az árára is. A mennyiségre pedig éppen a fordítottja igaz, emiatt gyakorlatilag kétszer annyi műanyagot kapunk a pénzünkért – rövid matek után kijön, hogy nagyjából négyszer olyan jól járunk a nyomtatással, mint a hivatalos termékekkel. A kérdés már csak az, hogy a minőségbéli különbségek ellenére megérnek-e 20-25 eurót, azaz jelen árfolyamon nyolc-tízezer forintot? Nekünk igen, de megértjük azokat is, akik ragaszkodnak a csúcsminőséghez.

/bodak/

Kuruzslók Quedlinburgban tokenvédő-szett

  • Partner/Kiadó: gamemaker.eu
  • Ára: a gyártó honlapjáról 17,49 euró (nagyjából 6900 forint) az alapcsomag

Már az alapjáték megjelenése óta aggály övezi a Kuruzslók Quedlinburgban komponenseit, és sajnos nem véletlenül: a zsáképítős, egyébként frenetikus társas kifejezetten gyatra minőségű elemekkel jelent meg, ami azért igazán aggasztó, mert a játék központi elemét képező alapanyag-tokenek folyamatos használatban vannak. Sajnos már a kinyomkodásknál is meg tudnak sérülni, de huzamosabb használat során elkerülhetetlen, hogy szakadjanak, vagy az oldaluknál elkezdjenek rongálódni. Éppen ezért elkerülhetetlen valamilyen védő megoldás használata – a legelterjedtebbnek és leginkább költséghatékonynak az érmetartó korongok bizonyultak, viszont ezek nem férnek el rendesen a saját játéktáblán. A skála másik végletét eddig a külön megvásárolható műanyag tokenek jelentették, ám ezek alapvetően horribilis ára miatt nem feltétlen elérhetők mindenki számára.

dg2sgi2y.jpeg

A Gamemaker más megoldást választott: a három kiszerelésben elérhető tokenvédő lényegében csak egy olyan keretet kínál, amely egy felső és egy alsó rész közé zárja az elemeket, megvédve azok széleit, és nem növelve méretüket annyira, hogy lelógjanak a saját játéktábláról. Igaz, amikor elkezdenek felsorakozni, formájuk okán így is hajlamosak túllógni a nekik kijelölt helyen, de nem annyira, hogy az rontana a játékélményen, vagy átláthatatlanná tenné a táblát. Ráadásul ezen keretek igazodnak a komponensek színéhez, így még a játék átláthatóságát is növelik. A leírással ellentétben azonban szétpattintásuk egyáltalán nem könnyű az összeszerelést követően (és belerakni őket is meglehetősen sok próbálkozást igényel, ahogy időt is), de igazából nem is nagyon látom okát, hogy erre miért lenne szükség. Az alapjáték 219 tokenvédője 17,49 eurós áron szerezhető be (nagyjából 6900 forint), ami nem kevés, de aktív Kuruzslók-játékosoknak mindenképpen megfontolandó. A komplett, a mind a két kiegészítőt befogadó, 373 darabból álló csomagért viszont már 33,99 eurót (nagyjából 13 400 forintot) kell kifizetni, ezzel pedig a Kuruzslók már egy extrémen drága játékká válhat – na, de a jó gyógyírnek megkérik az árát!

/wilson/

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Összességében tehát elmondható, hogy árában a gamemaker.eu jó termékeket kínál, legalábbis az eddig kipróbált upgrade-ekről és asztali terepekről mindenképpen pozitív a csapat véleménye. Ezeken kívül még számos társasjáték számos kiegészítője megtalálható a gyártónál, ezekre pedig érdemes ránézni, de terveink szerint még mi is beszámolunk majd néhány csomagról. Mert ahogyan majdnem minden hobbinak, úgy a társasjátéknak is meg kell adni a módját, és bizony nem mindegy, milyen elemeket teszünk le az asztalra. Amennyiben te is így gondolod, nyugodtan írd meg, mi a kedvenc extra játékelemed, honnan szoktál leginkább upgrade-eket vásárolni?

/Böjti/

(A tesztpéldányokat köszönjük partnerünknek, a Gamemaker.eu-nak! A bemutatott elemek és csomagok külön megvásárolhatók, az említett társasjátékok mellé érdemes a beszerzésük, míg a 3D-s tereptárgyak a wargame-ek és modellezők számára lehetnek érdekesek.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát