Első alkalommal a Fesztáv, a Kartográfusok és a Pandemic kiegészítőit néztük meg a Minik.hu-tól, majd második körben a Concordia, a Terra Mystica és az Everdell hasznos kis extráit mutattuk be a gyártó jóvoltából. Ezúttal azonban mélyebre ástunk, vagyis inkább úsztunk a műanyagtengerben, hiszen a borok világa és a Kingdomino várai mellett egy igen komoly csomagra is beneveztünk, mely a Víz alatt városokhoz kínál igencsak különleges látványt és segítséget.

El Capitan csomag a Viticulture-hoz

  • Partner/Kiadó: Minik.hu
  • Ára: a gyártó honlapjáról 4600 forint/szett

A Viticulture a Toszkána Esszenciális kiadással vált teljessé, majd idén a Világ kiegészítő kavarta fel az állóvizet, miközben kooperatív élménnyé tette az egyébként kompetitív társast. Személy szerint azt gondoltam volna, hogy a Viticulture külsejét nem kell és nem is lehet feldobni, azonban a Minik.hu-nál kapható borkészlet első látásra szerelemnek bizonyult, és nem is okozott csalódást. A 4600 forintért kapható két rekesz ugyanis összesen 12 borosüveget tartalmaz, amik aztán a követelés-sávot teszik még látványosabb és egyedibb, realisztikusabb hellyé. A színenként 2 üveg kimondottan minőségi, talán a legjobb termék eddig, ami a gyártótól nálam járt, miközben a szőlőfürttel díszített tároló is alaposan feldobja a látképet, amikor asztalra kerül. Szinte már nyitnánk is ki, hogy egy pohárral koccintsunk a játék tiszteletére, így a következő evolúciós lépcsőre már nem is marad hátra más, mint egy valódi borral töltött és tölthető kis mini, amit titokban meg is lehet húzni, ha valakinek éppen kevés követelése akad.

Királyi várak a Kindominóhoz

  • Partner/Kiadó: Minik.hu
  • Ára: a gyártó honlapjáról 3600 forint a teljes csomag

Amit a Queendomino elvett, azt a Kezdetek adta vissza, hogy végül akár a Kingdominohoz is visszatérjünk, aminek várait nem muszáj ám kartonlapkákból felépíteni, mikor a Minik.hu mind a négy színben egy-egy erődöt kínál, a kezdőlapkára illeszkedő méretben, kis kapuval, ha nem is aprólékosan, de azért mutatós kivitelben. Ez tipikusan az a kiegészítő, ami messze nem kötelező egy játékhoz, de ha valaki kifejezetten a kedvencei között tartja számon a Kingdominót, emellett pedig feldobná az asztalképet, az bátran beruházhat az amúgy visszafogott áron kapható, barátságos kis csomagra, amitől maga a társas nem változik meg, legalábbis játékmenet terén, de így is különlegesebbé teszi a látványt, és masszívabbá az asztalra kerülő várakat.

Tengeri Nemzetek a Víz alatti városokhoz

  • Partner/Kiadó: Minik.hu
  • Ára: a gyártó honlapjáról 12 600 forint a teljes csomag

Vladimír Suchý életművének egyik masszív darabja a 2018-as Víz alatti városok, ami a Gémklubnak hála itthon is napvilágot láthatott, ezzel kedvezve a komplexebb gamer darabok kedvelőinek. És egy ilyen játéknál, pláne akkor, ha a téma is ennyire különleges, bizony nem árt, ha az összetevők sem átlagosak. Mert ugyan a társas remek, már korábbi írásainknál is a komponensek minőségébe álltunk (vagy stílusosabban, úsztunk) bele, mivelhogy az hagyott némi kívánnivalót maga után. Nos, a Minik.hu meghallotta ezt a kívánságot, és elkészült a teljes csomag, ami tartalmazza a játékban használatos üzemek, alagutak, nyersanyagok és egyéb jelölők realisztikusabb, kidolgozottabb megfelelőit. Így aztán tokenek és egyszerűbb megoldások helyett minden kapott valami kidolgozottabb és mutatósabb összetevőt, kezdve a hínártól és biomasszától a jelölőkön át a munkásokig és az alagutakig vagy városokig. 

Nos, a csomag ugyan nem olcsó, hiszen majdnem a játék árát kell újra kifizetnünk érte, de az El Capitan mellett ennél is muszáj megemlíteni, hogy minőségben feljebb van a korábban nálunk járt alkatrészekhez képest, méghozzá annyira, hogy ha kijátszottuk magunkat a társassal, leépült agyunkat simán feldobhatjuk egy kis tengeralattjáró-háborúzással. Jól néz ki, praktikus, és ilyenkor áldás egy-egy kiadás inzert hiánya, elvégre az alapdobozba simán befér minden, még az eredeti tartozékokat sem kell kihajítani. Más kérdés, hogy nagyon szükség sem lesz rájuk a továbbiakban, hiszen a Minik.hu kiegészítője minden téren jobb az alap felszereltségnél, a kis városok és nyersanyagok pedig különösen jól néznek ki az asztalon, nemcsak szebbé varázsolva az asztalképet, de életet is lehelve a társasjátékba, ami ettől aztán pláne olyan, mintha valóban víz alatti városokkal foglalkoznánk.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ezek voltak tehát a Minik.hu termékeinek harmadik körös bemutatói, amik ebben az adagban átlagosan nagyon jól teljesítettek. Talán a Kingdomino várait mondanám a legátlagosabbnak, de árban azok is jól lettek belőve, így is feldobják az összképet, emiatt nagyon nem tudok belekötni a beszerzésükbe, pláne, ha valaki mindenáron lecserélné a kartonelemeket. A Viticulture és a Víz alatti városok elemei különösen jók, azokat mindenképpen ajánlom ezen játékok kedvelőinek. Örömhír, hogy a gyártó az elmúlt hetekben igazi csemegét tett le az asztalra, így ha rajtunk múlik, mindenképpen visszatérünk egy negyedik fordulóval.

(A tesztpéldányokat köszönjük partnerünknek, a Minik-hu-nak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát