A hazai társasjáték-ipar számára, ha nem is meghatározó, de mindenképp időszerű esemény volt, amikor tavaly végre magyarul is megjelent a Viticulture Esszenciális kiadása, hiszen ekkor már bő hét év telt el kiadása óta, a kor azonban úgy tűnik, nem fog rajta. A BGG globális toplistáján még most is az első 30 játék között található meg, ha pedig a Tuscany Essential Editiont is mellérakjuk – és kiegészítő révén pontosan e célból született –, már talán érthető, hogy Jamey Stegmaier és Alan Stone játéka miért is ennyire populáris.

VITICULTURE: TUSCANY ESSENTIAL EDITION

  • Partner / Kiadó: Stonemaier Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap 
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-6 fő
  • Játékidő: átlagosan 60-150 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 3,28/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 11 990 Ft

Az itthon majd Toszkána: Esszenciális néven futó bővítmény ugyanis olyan, mintha a játék "befejezett" verziója lenne. Ez persze nem jelenti azt, hogy az eredeti esetleg félbehagyott volna, de eddigi életútját szemlélve egyértelmű, hogy még finomhangolásra szorult, és bőven maradt benne lehetőség a bővítésre. Ezen feladatot előbb a promók és mini kiegészítők vették a nyakukba, aztán az Esszenciális kiadás, ami innen is, onnan is csipegetett, de még mindig bőven hagyott üres helyeket. A Toszkána ezen réseket igyekszik feltölteni, a dobozban ugyanis három moduláris bővítmény lapul, melyek szabadon keverhetők, de igazából egyik sem olyan komplex, hogy ne lehetne rögtön minden elemét aktiválni – és igazából így működik a legjobban.

A legnagyobb és egyben legszembetűnőbb változtatást értelemszerűen a kibővített játéktábla hozza, amely szó szerint az alapoktól forgat fel mindent, beleértve a szabályokat is. Kezdésnek megváltoztatja az ébredési táblázatot, amely most már négy évszakra és hét sorra oszlik, így minden egyes évszakban teljesen más bónuszokhoz lehet jutni, attól függően, hogy az adott évben a játékos mely sort választotta ki. Emiatt minden eddiginél fontosabb az előre tervezés, és az ellenfelek döntéseinek kontrázása. Ez a változás ráadásul belesimul a legnagyobb újításba: többé már nincs passzív időszak, mind a négy évszakban lehelyezhetők munkások, de továbbra is minden munkás évente csak egyszer. Ez azt jelenti, hogy még az eddigieknél is jobban kibukik az, hogy a Viticulture továbbra is szűk, korlátozott mennyiségű akcióhellyel, és izzasztóan sok potenciális lehetőséggel rendelkezik.

Ehhez asszisztál a játéktábla bal alsó sarkában található térkép, amely Toszkána különböző régióit ábrázolja. A játékosok ide helyezhetik le a rendelkezésükre álló hat befolyásjelölőt (csillagok): ezért egyrészt azonnali bónusz jár (pénz, kártya), másrészt az, aki az adott régióban a játék végén a legtöbb csillaggal rendelkezik, extra győzelmi pontot is bezsebelhet.

Természetesen az új térkép új akciólehetőségeket is hozott, például már a szőlőjelzők is győzelmi pontra válthatók, de lehet kereskedni is, aminél kártyákat, pénzt, győzelmi pontot és szőlőt is meg lehet kaparintani a felsoroltak egyikéért cserébe. Mindezek együttesen hozzájárulnak ahhoz is, hogy a 25 győzelmi pontot talán még az eddigieknél is gyorsabban be lehet zsebelni, sőt sokkal többet is – a győzelmi pontsáv ezért is nyúlik el a 40-es értékéig.

ÉPÍTMÉNYEK ÉS MUNKÁSOK

A dobozban található második két modul ehhez képest már-már kerekítési százalék szintjén mozog. A különleges munkások (összesen 11) modul figuráinak mindegyike egyedi képességgel rendelkezik, és alapvetően bizonyos akciólehetőségek megerősítésére szolgálnak. Kiképzésük a többi munkáshoz hasonló módon történik, csak 1-el több lírába kerülnek. Az építmények ezzel szemben a szőlőbirtok megnövelését szolgálják. Ehhez mindenki kap egy kisebb játékostábla-toldalékot, melyen két építési hely található: ezekre lehet felhúzni az építménykártyákat. Az akcióépítmények saját akcióhelyet biztosítanak, a haladó építmények állandó bónusszal rendelkeznek, míg a követelés építmények az év végén adnak valamit (általában pénzt vagy bor érlelését). Ehhez persze egy teljesen új pakli is jár, és igazából ebben valamivel több a lehetőség, mint a különleges munkásokban, vagy legalábbis kicsit talán jobban éreztetik a hatásukat, főleg alacsonyabb játékosszám esetén.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Tuscany Essential Edition valóban egy kihagyhatatlan kiegészítő. Tényleg érezni azt, hogy nagyon komolyan hozzáad az alapjáték élményéhez (sőt, több ponton felül is írja annak alapvető szabályait), és sokkal kerekebbé, teljesebbé teszi a bortermesztés kihívásait. Látványos, tartalmas, és valóban esszenciális!

(A játékot partnerünk, a Stonemaier Games biztosította – köszönjük! Ha nem is erősen nyelvfüggő, de jelentős mennyiségű angol szöveg található meg benne – rajongói fordítás elérhető hozzá, de kora ősszel érkezik a kiegészítő hivatalos magyar változata!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát