Egészen lenyűgöző az az aktivitás, amely a Scythe-ot 2016 óta övezi: a mind a mai napig az egyik legsikeresebb, legnagyobb figyelemmel kísért Kickstarter-kampányt magáénak tudó stratégia évről évre bővült, és minden alkalommal kifejezetten tartalmasan. A Hódítók a messzeségből a térképen szereplő, de az alapdobozból hiányzó két extra frakciót hozta el, a Csapás a Fellegekből egy teljesen új járműtípust szabadított rá Európára (a léghajókat), amit a 2018-as A Fenris Felemelkedése koronázott meg, kampány formájába csomagolva számos tartalmi újítást és egy lendületes történetet. Amikor azt hittük, ez a vég, a Stonemaier Games még egy lapot húzott, 2019-ben ugyanis érkezett egy újabb kiegészítő.

SCYHTE: MODULÁRIS TÁBLA

  • Partner/Kiadó: Stonemaier Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-7 fő
  • Játékidő: átlagosan 90-115 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 3,42/5
  • Ára: a kiadó webshopjából 25 USD, nagyjából 7100 forint

A Moduláris tábla ugyanakkor kissé kilóg a korábbi bővítmények sorából, hiszen nem új frakciókat, kártyalapokat tartalmaz, hanem egy olyan problémára igyekszik megoldást találni, amely csak a legaktívabb és legelkötelezettebb Scythe-játékosokat érinti: a változatosság hiányát. A statikus térképből eredően minden frakció mindig pontosan ugyanúgy kezd, így jelentős mennyiségű meccs után a játékidő egy nem teljesen elhanyagolható része gyakorlatilag betanult mozdulatok ismétléséből áll.

Mi a megoldás? A csomagban található kétoldalas, az eredetivel megegyező méretű játéktábla, és négy, szintén kétoldalas térképmező lapka. Ezek szabad variálásával irreális mennyiségű térképkombinációt lehet kialakítani, ahol nemcsak a hatszögek típusa és elrendezése változik meg, de az egyes frakciók kezdőbázisának helye is, hiszen a játék elején véletlenszerűen kell sorsolni mind a modulok, mind a bázisok helyét.

Ez a relatíve egyszerű, mégis hatalmas befolyású módosítás pedig a legnagyobb hatását nem is az ideális, 4-5 fős játékosszámnál fejti ki, hanem elsősorban 2 fő esetén, mivel a moduláris hexák darabszámának korlátozásával a ténylegesen is használható térkép minden eddiginél apróbbra zsugorítható. Ez pedig sokkal kiélezettebbé teszi a küzdelmet, mind a nyersanyagok, mind a tényleges konfrontációk terén. Így már lényegesen nagyobb az esélye annak, hogy a két fél testközelbe kerül egymáshoz, és nem csupán passzív, távoli szemlélőként vonszolják magukat végig a győzelemig vezető körökön. A kézikönyv specifikusan ki is emeli, hogy 2-3 játékos esetén érdemes 2-3 moduláris lapkát eltávolítani, és csak 5-7 játékos esetén érdemes használni a teljes térképet.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ha mindez nem lenne elég, a tábla mellé még 8 új épület-bónuszlapka is befért, melyek teljesen új győzelmi pont-szerzési lehetőségeket kínálnak, melyek tovább erősítik a kiegészítő fő motívumát, a változatosságot. Ennek ugyanakkor megkérik az árát: a hazai kiadás közel 9 ezer forintos árcímkéje elég húzós, de mivel itt határozottan egy olyan bővítményről van szó, amely a legelkötelezettebb Scythe-rajongóknak szól, ezért talán pont ők lesznek azok, akik gondolkodás nélkül bevállalják.

(A tesztpéldányt partnerünk, a Stonemaier Games biztosította – köszönjük!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát