Kimondottan örülök annak, hogy rovatunkkal pont a társasjátékok reneszánszát céloztuk meg, elvégre a megnövekedett népszerűségnek és a közösségi finanszírozásnak hála olyan témákat is sikerül az asztalra vinni, amik átlag körülmények között talán sokkal nehezebben valósulnának meg. Ilyen a francia RagnaRok Star is, ami több metalbanda útját foglalja a programozós mechanika keretébe, melynek során rajongókat kell gyűjteni, miközben bejárjuk a tengereket és különböző földrészeket, és akár még mitológiai lényekkel is találkozhatunk.

RagnaRok Star

  • Partner/kiadó: Perte & Fracas
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 35-45 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2/5
  • Ára: a kiadó honlapjáról a normál KS-kiadás 35 euró (12 250 Ft), a Deluxe 45 euró (15 750 Ft)

Ha valaki szereti magát a zenei műfajt, a klasszikus bandákat, esetleg a viking vonalat, akkor nagyon nem is kell mondanom, mit várhat. Pláne, hogy elég ránézni az igényes, részben lakkozott borítóra, máris átjön a “Suomi Finland Perkele” és “Blashyrkh (Mighty Ravendark)” életérzés. Hogy a sörrel teli korsók asztalhoz csapkodásáról ne is beszéljünk! A csomagban amúgy van egy jó hosszúra nőtt pontozólap, ami olyan, mint egy gitár, ezen felül négy banda (avagy a játékosnak a fából készült hajó, a játékostábla és a koncertterem), négy különböző típusú meeple-csoport (fiatal és idős, női és férfi rajongók), egy adag kártya, plusz törölhető filcek is érkeznek, míg a játékteret egyetlen, a megszokottnál kisebb méretű tábla biztosítja. Ami extra, az néhány szem-token és jégtábla, egy igazi turnéplakát, valamint azok a KS-tartalmak, amik a Deluxe kiadásban vannak, ha esetleg azt sikerült beszerezni.

Hív a metal, hív a rock!

A játék setupja viszonylag visszafogott: a központi tábla asztalra kerül, közepén a hajókkal és a földrészekre tett néhány rajongóval, illetve a jégtáblákkal, mellé pedig mennek a szerződéses és a rajongói kártyák, utóbbiból hét-hét. A játékosok magukhoz veszik a színéről is könnyen megismertő banda tartozékait, a szemet, a játéktáblát, a koncerttermet, egy filcet és egy szerződést, majd lényegében kezdődhet is az első forduló. Egy forduló pedig megadott körökből áll: az elsőben programozzuk a banda öt tagját, akik mind saját akciókkal rendelkeznek, avagy beírjuk, melyikük hanyadik akciót hajtsa végre az ötből, azon belül pedig melyik képességéről van szó. Ez lehet hajózás (akár átrepülve a kikötőt eltorlaszoló jégtáblát), lehet adott típusú rajongó begyűjtése, netán más játékostól egy rajongó lenyúlása, de akár attól is megvédhetjük magunkat, hogy valaki más vessen szemet a mi rajongóinkra. Újabb szerződést is begyűjthetünk, sőt megnézhetjük, mit hoz a következő kártyalap. 

Utóbbi azért is fontos, mert ha már mindenki szimultán végzett, jön a következő kör, amikor a két felső rajongó-kártya aktiválódik. Ilyenkor a jelölt típus a jelzett mennyiségben megrohamozza az adott földrészt, így ha jól programoztuk a zenészeket, akár az újjonnan érkezőket is begyűjthetjük, hiszen a kártyák felfordítását követően jön a végrehajtási fázis, mikor az akciókat a játékosok a megfelelő sorrend szerint hajtják végre. A begyűjtött rajongók mennek a koncertterembe, hogy ott csápoljanak a zenekar számaira. Mindez azért fontos, mert hét ilyen forduló áll rendelkezésre, amit követően pedig a termek teli sorai és oszlopai éppen úgy hírnevet, avagy győzelmi pontokat jelentenek, mint a teljesített szerződések. És természetesen, akinek a legtöbb pontja van, az nyeri meg a játékot.

Metalt programozni?

Bár a programozós mechanika nem kifejezetten a szívem csücske, illetve maga a programozás és a metal (számomra) két teljesen összeegyeztethetetlen fogalom, a RagnaRok Star pontosan azt hozza és adja át, amit már a borítórajzzal és a leírással is vállal. Viking zenekarok zúznak és gyűjtik a rajongókat, akik ott őrjöngenek a színpad előtt (ha egy szerződés megkívánja, akkor szó szerint a dühöngőben). De! És talán ez az egyik legfontosabb az egészben: mindezt sikerült bájos humorral jól nyakon önteni, így kaptunk Yelloweent és Red Zeppelint, miközben maguk a tagok is meglehetősen őrült külsőt kaptak. Ami sajnálatos, az az, hogy mindegyik banda tagjai ugyanúgy néznek ki, avagy lehetett volna picit változtatni a fizimiskán, pláne, hogy annyira sok illusztrációt azért nem igényelt a társas. Viccesek a szerződések is, legalábbis ami a címeket illeti, mert maga a koncepció általában az, hogy adott mennyiséget vagy típust gyűjtsünk be a rajongókból, esetleg éljünk valami speciális akcióval. És bár van egy ingyenes app is, ami ráadásul három alműfajra bontva adja a zenei talpalávalót a minél hatékonyabb rajongó-gyűjtéshez, hatalmas változatosságot ne keressünk a játékban.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Még úgy sem, hogy a KS-extrák picit feldobják az összképet. Akár egy hatodik zenekari taggal, így kitoldva hatra a végrehajtandó lehetőségek listáját; akár a dühös rajongókkal, akik a hibák következményeként vehetnek el győzelmi pontokat; akár egy vízi szörnyeteggel, aki a rajongókat ijeszti el. Mindez ugyanis éppen úgy aprócska változtatás, mint a szín és a név a zenekarok esetében, hiszen a mechanika ugyanaz marad. És bár ez a játékmenet szórakoztató, azért valljuk be, hosszabb távon nem kimondottan tartós az élmény, amit nyújt. Mielőtt bárki félreértené: a RagnaRok Star közel sem rossz játék, sőt akit érdekel a téma, az kifejezetten boldog lehet vele, jól szórakozhat a társaságában. A kevéske illusztráció nagyon stílusos, van a játéknak egy egyedi világa és humora, jó a jégmozgató opció, ráadásul még a Deluxe-verzióért sem kell a pénztárca legmélyére nyúlni, így a társasnak megvannak a kifejezetten pozitív tulajdonságai. Más kérdés, hogy kicsit több energia, odafigyelés és változatosság mellett még akár ennél is többet nyújthatna, pl. nagyobb területtel, látványosabban eltérő dizájnelemekkel stb. Viszont egy könnyed esti játékra a metalrajongóknak és a programozás kedvelőinek így is ajánlható, vicces elfoglaltság. 

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, az Perte & Fracanak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát