A Dead by Daylight az a fajta játék, amit egyszerre lehet imádni és szívből gyűlölni. Utóbbiról mondjuk pont nem maga a játék, de még csak nem is a mögötte álló Behaviour Interactive fejlesztőcsapat tehet – hanem a közösség. Azt hiszem, nyugodt szívvel jelenthetem ki, hogy a Dead by Daylight-nak van az egyik legtoxikusabb közössége, ami lazán elveheti bárki kedvét ettől az egyébként nagyszerű aszimmetrikus horror-élménytől. Még ha haverokkal együtt is ülsz le elé, akkor is nagy rá az esély, hogy 10-ből mondjuk 5 meccsen belefuttok toxikus játékosokba, akik össze-vissza villognak a lámpával, egyáltalán nem foglalkoznak a generátorokkal vagy killerekként ott kempelnek a kampóra akasztott társatok mellett és azt várják, hogy mikor mentek kiszabadítani, hogy egyből lecsaphassanak rátok. Sajnos a Dead by Daylight közössége az évek alatt nemhogy nem javult, de egyenesen romlott és hiába a számos horror-ikon és parádésan megírt eredeti gyilkos, sokan egyszerűen otthagyták a Behaviour üdvöskéjét és elmentek olyan új trónkövetelőkkel játszani, mint mondjuk a The Texas Chain Saw Massacre. Igen ám, de mi van akkor, ha úgy játszhatod a Dead by Daylight-ot, hogy az összes csapattárs és maga a Gyilkos is ott ülnek melletted?

Dead by Daylight: The Board Game

  • Kiadó: Level 99 Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kooperatív
  • Játékosok száma: 3-5 fő
  • Játékidő: 30-60 perc
  • Korcsoport: 18+
  • Nehézség: 2,16/5
  • Ajánlott ár: 20-25 000 Ft között

Lényegében pontosan ezt kínálja a Dead by Daylight: The Board Game, amely a népszerű horror-játékot az asztalokra emeli át. Alapvetően a szabályfüzet is csak néhány oldalból áll, tehát ez a változat nem kiegészíteni akarja az alapjátékot, hanem visszaadni a hangulatát egy klasszikus, kooperatív társasjáték formájában. A cél ugyanaz: a túlélőknek generátorokat kell beindítaniuk, hogy a kapuk áramellátás alá kerüljenek és meg tudjanak szökni, a gyilkosnak pedig szépen le kell vadásznia és kampóra akasztania mindenkit a táblán. A Dead by Daylight: The Board Game nem követeli meg, hogy órákon át tanulmányozd a szabályokat vagy a neten keress magyarázós videókat, mert már eleve az alapjáték lényege is holt egyszerű: túlélsz vagy meghalsz. Adott két csoport: a Túlélők (7 darab) és a Gyilkosok (6 darab). Előbbiekben olyan régi ismerősök szerepelnek, mint Claudette, Dwight vagy Feng Min, míg a Gyilkosok között ott a The Trapper, a The Doctor vagy a The Wraith. Nagyon szuper kis miniket kaptak, főleg a killerek kidolgozása nyerte el a tetszésem.

Kétoldalas játéktábla van, tehát lényegében helyszínt is lehet választani. A felállás a klasszikus 4 vs 1. Miután mindenki dobott és lehelyezte a karaktereit, elindulhat a taktikázás. Túlélőként nagyon meg kell gondolni, hogy merre mozogjon az ember, mivel a Gyilkos mozgás-kártyáit senki nem láthatja – kivéve, ha egy erre alkalmas perk a rendelkezésére áll. Apropó, perkek! Minden Túlélő három alap-perkkel rendelkezik, amik elengedhetetlenek a kijutás érdekében. Ezekkel bőven lehet variálni a játékmenetet és kellő változatosságot is nyújtanak, hiszen egy egész pakli található belőlük. Van olyan, amivel elrejtőzhetsz a szekrényben vagy a jól ismert raklapot (pallet) lökheted rá a téged üldöző rémségre. A Gyilkosnak szintén vannak perkjei, amiket bevethet a többiek ellen és jópofa, hogy akárcsak a digitális változatban, úgy itt is szét lehet rúgni a már bekapcsolt generátort – legalábbis killerként. Számomra hatalmas pozitívum volt, hogy a Dead by Daylight: The Board Game tökéletesen alkalmazkodik a videojátékhoz: nemcsak megvalósításában, hanem szabályrendszerében is hozza ugyanazt a hangulatot, a kiszámíthatatlanság pedig itt is fontos elem. Lényegében a teljes játékot meg lehet fordítani (akár vesztes helyzetből is), ha az embernek mázlija van és jó akciókártyákat húz vagy olyan perkek birtokában van, amikkel megmenekülhet a szorult helyzetekből.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ez pontosan ugyanannyira szórakoztató, mint a Dead by Daylight-ban, viszont érdemes olyan társasággal leülni a játék elé, akik otthonosan mozognak a DBD-világában. Nekik rengeteg játékelem azonnal ismerős lesz, a partik pedig többszörösen élvezetesek. Az újrajátszhatósági faktor nagyon magas a korábban már említett véletlenszerűség végett, a minik (ugyan nem CMON-szint, de tisztességesen néznek ki) mellett pedig 89 kártyát, kétoldalú játéktáblát és rengeteg mást is kapunk – kampókat és generátorokat viszont sajnos nem. Ezeknek a mini-változata csak a drágább kiadáshoz járt, ami azért is szomorú, mert a Túlélők hátán ott egy jókora lyuk, amivel ugyebár fel lehetne "kampózni" őket – enélkül egy kissé furán festenek. Itt megsúgom, hogy szerencsére a cseh TLAMA Gamestől már be lehet szerezni kompatibilis kampókat külön is.

A Dead by Daylight: The Board Game egy szuper társasjáték-adaptációja lett a népszerű aszimmetrikus horror-élménynek és bárkinek remek szórakozást nyújthat még úgy is, ha egyáltalán nem ismeri az alapjául szolgáló videojátékot. Mindenképp érdemes olyanokkal együtt leülni elé, akik hallottak már a Dead by Daylight-ról és még szerencsésebb, ha olyan alakítja a Gyilkost, aki már legalább haladó szinten áll a játékban. Persze ezek csak fűszerezik az élményt, a Dead by Daylight: The Board Game mindezek nélkül is remek élményt nyújt!

A társasjátékot a Behaviour Interactive biztosította. Köszönjük!