Már csak azért is, mert külföldi csatornákon és csoportokban elég jól szerepelt, “olcsó”, de élvezetes játékként, aminél a kockadobás ellenére mindenki a maga ura, és bőven van mit csinálni, mielőtt a versenyzőket jelző kis egyedi meeple-ök beérnek a célba. A tematika tehát adott, a játékmenet a kérdés, és bizony, már néhány kör után feltűnik, hogy a Perplext alkotását nem véletlenül kapták fel annyian, majd küldték az élvonalba.

20220523132758.jpg

Long Shot: The Dice Game

  • Partner/kiadó: Perplext
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-8 fő
  • Játékidő: átlagosan 25 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 1,87/5
  • Ára: a kiadó honlapjáról 30 dollár, nagyjából 10 900 forint, itthon is hasonló áron kapható

Alacsony összeg, de igényes kivitelezés, ez lehetne a Long Shot: The Dice Game egyik fontos ismérve, hiszen a kisebbfajta, hosszúkás, mágneses zárral ellátott dobozban nem sok összetevő akad, de az annál minőségibb. Már a dobozkép is rendben van, de a csomagolás alatti tartalom fontosabb, és bizony mind a táblák, mind a versenyzők, mind pedig a további komponensek egyaránt igényesek, jó kézbe és asztalra tenni őket, aminek hála már az első találkozás is pozitív. Azonban csak ezután jön a többi meglepetés. 

“Ha nincs pata, nincs ló se”

Egyszerűbb nem is lehetne a mechanika, avagy mindenki kap egy saját lapot, amin x-elhet, összegeket írogathat, persze törölhető filccel. Minden körben az aktív játékos dob a két kockával, ami jelöli, hogy melyik lovas és mennyit halad előre, azonban meg kell nézni a játéktábla melletti, akár véletlenszerűen lehelyezett lovas lapokat, azokon ugyanis látható, hogy az adott ló haladása esetén melyik hátas halad még egyet előre. Amennyiben a haladás megvolt, jöhet az akciófázis, amikor is mindenki használja a saját filcet és táblát, melyen egy akció hajtható végre, méghozzá tetszőlegesen, számos opció közül választva.

Egyfelől fogadhatunk a lovakra, bármelyikre, ami értelemszerűen a célba érve hozza meg a maga eredményét, de akár meg is vehetjük a lovat, ami még speciális képességet is aktivál, és ezt innentől a tulajdonos vethet be. Lehet szettet építeni, ami szintén győzelmi pontot ér, ezen felül pedig négy sorban és oszlopban is ikszelhetünk a dobott lónak megfelelően, ha pedig egy sor vagy oszlop betelik, egy speciális hatást aktiválhatunk a számos lehetőség közül válogatva. További lépéseket adhatunk egy vagy akár több lónak; ingyenessé tehetjük egy fogadásunkat; pénzhez juthatunk és a többi. Így minden egyes körben rengeteg lehetőségünk van, amik mind a győzelmünket és előre jutásunkat könnyítik, avagy stratégiai mélység bőven van az egyszerű mechanika mögött, így aki ezeket jól alkalmazza, könnyen a dobogóra kerülhet. Itt is és ott is.   

Csak még egy kört

Főleg videójátékoknál szokás mondani, de vannak fillerek és komolyabb társasok is, amikre jellemző, hogy még csak vége az adott játéknak, de már mennénk neki a következőnek, és ez a Long Shot: The Dice Game-re is abszolúte igaz. Merthogy viszonylag gyors (maga a setup sem vesz el túl sok időt), dinamikus játékról van szó, ami nagyon élvezetes, és ha a végére értünk, azon gondolkozunk, mit csinálhattunk volna még másképp. És ez, részben a változó lovas-szettnek (teljesen véletlenszerűen is kavarhatjuk a felhozatalt), részben pedig a kockadobásoknak köszönhetően állandóan változik, állandóan új helyzeteket teremt, amikhez a saját táblánkon, a rengeteg hatással próbálunk alkalmazkodni, a lehető legjobban kihasználva az esélyeinket és elérhető lehetőségeinket. Leginkább ez a Perplext kockajátékának szépsége, már a külső mellett.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Egyedi stílusával, látványvilágával, minőségi komponenseivel ugyanis a Long Shot az idei esztendő egyik kellemes filler meglepetése, olyan, mint mondjuk, tavalyról a Dice Miner, amit szintén nagyon lehet élvezni. Egy szimpla versenyzős élmény, amit a remek megoldások emelnek az átlag fölé, miközben az ár is asszisztál ahhoz, hogy megjöjjön a vásárlókedv. Márpedig mindenképpen érdemes elgondolkozni rajta, nem baj, ha megjön az a kedv, hiszen, bár a zsáner kicsit telített, ilyen fajta versenyzéssel és ügyesen kialakított játékmenettel ritkábban találkozhatunk, és a Perplext kiadványa még azoknak is meghozhatja a kedvét a lóversenyzéshez, akiket amúgy a téma teljesen hidegen hagy. És még mindig olcsóbb mulatság, mint rendszeresen a lovin elverni a pénzt, sőt itt még mi magunk is hatunk a versenyben résztvevőkre.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Perplext-nek! A játékhoz szükséges egy alap angol nyelvtudás, rajongói fordításról egyelőre nem tudunk.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát