De hogy miért dolgoznak a szakállas kis sörpusztítók? Nos, egykoron harc dúlt a sárkányok és a vasgyúrók között, akik három óriási hegy alatt húzták meg magukat. Végül győzedelmeskedtek a szárnyas démonok felett, majd a felszínre költöztek, ahol városaikat felépítve új életet kezdtek. Azonban, miután a törpök egyre inkább kimerészkedtek a föld alól, a sárkányok visszatértek és módszeresen felégették falvaikat, ezzel újabb harcra, egyben pedig arra kényszerítve az aprónépet, hogy ismét felfedezzék régen elzárt tárnáikat. 

Dice Miner

  • Partner/kiadó: Atlas Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 20-30 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 1,88/5
  • Ára: a kiadó honlapjáról 30 dollár, nagyjából 8800 forint a sima kiadás, ami itthon is kapható

A sztori hátterében tehát egy ősi konfliktus áll, melynél a törpék és a sárkányok közötti örök háború adja a kockázás apropóját. Ehhez kapunk egy hegyet, 60 különböző kockát, karaktereket, valamint egy húzózsákot. A hozzánk eljutott példány az azóta már kifogyott, egyébként videóban is bemutatott, 50 dolláros (14 700 forint) Deluxe Edition, melynél nemcsak az anyagminőség és a doboz más, de a hegy is műanyag a karton helyett, illetve extrának van a dobozban egy bőrből készült kockapohár (korsó?). A játék maga ugyanaz, melynek lényege a három körön át draftolás és a legtöbb pont begyűjtése.

Kocc(k)intsunk!

Maga a játékmechanika ultra egyszerű: a zsákba tett kockákat alaposan összerázzuk, majd huszat a dobott oldalával felfelé a hegy erre kijelölt részére teszünk. Ezekből aztán, minden esetben a kockahalom tetejéről,  a játékosok egymás után egyet-egyet húznak, illetve maguk elé teszik azt. Kivétel a korsó szimbólum, aminél a kockát újra kell dobni, majd át kell adni egy másik játékosnak, hogy utána cserébe újra húzhassunk, ezúttal már kettő kockát, méghozzá bárhonnan a halomból. Ha elfogytak a hegyen lévő kockák, jöhet a mágia. A mágikus oldallal begyűjtött kockák ugyanis a jelzett érték szerint más kockák eredményének újradobására alkalmasak. Tehát, ha két csillagot szereztünk, két kockával dobhatunk. Amennyiben pedig a mágiát is bevetettük, jöhet a pontszerzés.

Egyfelől ott vannak a sima, számozott oldalú kockák. Ha egy sort sikerül kihozni, akkor minden pontot megkapunk, ami a sorban lévő kockák dobott oldalán található. Tehát, ha 1+2+3+4 az eredmény, akkor az 10 pont, mert annyit érnek, ha viszont 1+2+4 a kockáink száma, akkor a 3-as hiányában a 4 pontot már nem zsebeljük be, mert nincs meg a sor, avagy 3 pontot kapunk. Plusz ott vannak a drágakövek is, amiknél annyi az eredmény, ahányat szerzünk az adott fordulóban. Viszont, aki a legtöbb drágakövet szerezte, az megduplázhatja az eredményét. Sőt, a kincsesládákban tárolhatunk is pár kockát a következő fordulóra, míg a dobott (és mínusz értéket jelző) sárkányok és barlangok ellen a pajzsokat és csákányokat vethetjük be semlegesítő eszközként. A játék végül a harmadik forduló végeztével fejeződik be, amikor a legtöbb ponttal rendelkező játéko… részeg törp nyer.

Nem a nehézség számít

Azt gondolom, hogy nem minden a mélység és nehézség, erre pedig a flip&write vagy akár a kockázós játékok hozhatják a legjobb példát. Pláne, ha a véletlenszerűséget ügyes húzásokkal és egyben kockáztatással fordíthatjuk a javunkra. Merthogy itt is erről van szó. Újradobunk, hátha jobb eredményt sikerül elérni? Ha kockáztatunk, akár a jutalom is nagyobb lehet. Vannak nehezítő tényezők? Bizony, egy sárkány például eléggé betehet a gyűjtögető/bányászó életmódnak. Nosza, védjük meg magunkat. Vagy ha szükség van rá, hát rejtsük el kincseinket! Számos lehetőség, mindez pedig jó stílussal és látványos körítéssel nyakon öntve. Persze, jó az összetett, nagyobb mélységgel rendelkező társas, de egy olyan darab, mint a Dice Miner, bármikor szívesen látott vendég a bányáinkban!

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Igen, ezzel el is jutottunk az összegzéshez: a Dice Miner az egyszerű alapok ellenére egy nagyon jó kis játék. Hozza az egyedi jellemzőket, amikre manapság nagy szükség van, a sima kockadobálást több érdekességgel is feldobja (azt mondtam már, hogy a karaktereknek is van bevethető képessége?), mindehhez pedig a kialakítás is remek. A Deluxe verziót érdemes beszerezni, mert a mágneses doboz mellett a pohár/korsó is szép darab, illetve a kockák is baromi jól mutatnak. A hegy kapcsán nem egyeznek a vélemények, bár szerintem a műanyag változat is rendben van, még ha nem is valami komoly, kimondottan minőségi darab. De ha csak az alapot sikerül megvenni, az sem gond, mert a játék a lényeg, az pedig önmagában is nagyon szórakoztató, ötletes. Nem kihagyhatatlan, de helye van a polcon.   

(A tesztpéldányokat köszönjük partnerünknek, az Atlas Gamesnek!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát