Merthogy az élőhalottakkal találni ma már a társasjátékok között wargame-met, összetettebb, már-már realisztikus kompetitív vagy kooperatív játékokat, teletömve kártyákkal, kockákkal és minikkel, de a 60-180 perces darabok mellett azért csak jólesik néha, ha elég 30-40 percig menekülni a sétafikáló hullák elől. Ilyenformán pedig a Run Fight or Die: Reloaded kimondottan jópofának tűnik, feldolgozva és minden téren átformálva, népszerűbbé téve a 2014-es eredetit.

Run Fight or Die: Reloaded

  • Hazai partner: Metagame
  • Kiadó: Grey Fox Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 20-40 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 1,89/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a Metagame-nél 13 990 forint

A Run Fight or Die alapvetően egy zombis kockajáték, melyben a legfőbb cél a túlélés, miközben a játékosok igyekeznek több pontot szerezni a többieknél. Merthogy mindenki túlélőt alakít, aki a zombiapokalipszis idejében próbál minél több eszközt/fegyvert, segítséget jelentő túlélőt találni, nem mellesleg feltérképezni közben a környéket, ami a városrészek teljes bejárását igényli. Mindenkihez kerül egy zombitábla, ami az élőhalottak mozgását mutatja, egy karaktertábla a speciális képességekkel, majd a zombik megjelenése és a paklik lehelyezése után mehet is a túlélőparti! 

Dobj és fuss!

Adja magát a játékmenet, ahogy ránézünk a zombitáblákra: a három szakaszra bontott helyszín első sorának monstrumai már a nyakunkba lihegnek, a másodikban lévők közel járnak, a harmadikban állók pedig látnak minket, de éhségük még nem keltette fel annyira az érdeklődésüket a belső szerveink iránt, hogy komolyabban meglóduljanak felénk. Ez a három vonal az, amit a játék során meg kell tisztogatnunk, miközben felfedezünk és fejlődünk. Hogy hogyan? Kockákkal és kártyákkal.

Merthogy van 6 darab kockánk, mindegyik oldalukon egy-egy egyedi jelzéssel. Ezekkel a kockákkal a játékos a saját körében egyszerre dob, majd a zombikocka kivételével (ezek maradnak a kör végéig, akkor a beidézésnél van szerepük) bármelyiket kétszer újradobhatja (bármennyit) a szükséges eredmény érdekében. Ha megvan a végleges sor, jöhet a felhasználás. Az ütő például két zombit intéz el az első sorból, míg a lövéssel egyet szedhetünk le bárhonnan. A futás arra jó, hogy egy hullát egy sorral hátrébb lökjünk, esetleg a harmadik sorból egy másik játékos harmadik sorába repítsük. A kereséssel tárgyakat és túlélőket, a felfedezéssel pedig városrészeket szerezhetünk be.

De itt is van egy kis csavar. Városrésznél például van pozitív és negatív hatás, és a felfedezés-kockáink száma dönti el, hogy csak egyiket vagy mindegyiket kiélvezzük-e. Éppen így a kutatásnál is vannak extra opciók. Kettő kockával elvehetjük a soron következő túlélőt, de hárommal már kettőt is megnézhetünk, hogy a szimpatikusabbat szólítsuk magunkhoz. És akkor még ott vannak a különleges képességek, különböző kombók, amikhez adott kockák szükségesek, így alaposan át kell gondolni, hogy mire használjuk el dobásaink eredményét. Mert ha valaki meghal (az első sorból támadó zombik sebzik a játékost), ha a helyszínek között megjelenik a városhatár, illetve ha a játékban idővel megjelenő mutáns főzombit sikerül leverni, a játéknak is vége, és jöhet a pontszámlálás, amiben a különböző jelzők és a túlélők játszanak fontos szerepet.

Kockáztassunk vagy kockázgassunk?

Ahogy tűnik, pont olyan a Run Fight or Die: Reloaded. Végtelenül egyszerű, de mégis rendkívül izgalmas és szórakoztató, nem mellesleg kellően gyors lefolyású játék, aminél a zombik és a kockák kerülnek reflektorfénybe. A játékmenet kellően változatos, hiszen nem mindegy, mire van éppen szükségünk, hogy jönnek a dobások, milyen lapok kerülnek elénk. Ezzel együtt azonban bőven van választásunk, hogy saját malmunkra hajtsuk a vizet, esetleg még meg is nehezítsük mások dolgát. Ha pedig partijátékként nem jön be a Grey Fox alkotása, akkor ott a szóló mód a kampánnyal, ami így egy egészen más oldalát mutatja a társasnak. Persze nem lesz tőle Zombicide, de na, így is kimondottan jópofa ötlet a történet bevezetése.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Nem mellesleg a Run Fight or Die: Reloaded ezzel a kiadással mindenben előnyére változott, kezdve a borítógrafikával, ami sokkal mutatósabb, mint az eredeti változat, egészen az illusztrációkig, amik, ha már említve lett, simán felveszik a versenyt a CMON sorozatával. Egyedül a minik nem olyan látványosak, de az ár is alacsonyabb, a célnak pedig így is megteszi a jelenlétük, több talán nem is szükséges ennek a játékmechanikának az élvezetéhez. A téma és a kockajátékok, az egyszerűbb partijátékok kedvelői nagyon nem lőhetnek mellé a vásárlással, és ha ezúttal nem is olyan társasjátékot ismernek meg, ami kiemelkedő vagy formabontó, de a vérbeli szórakozáshoz alapvetően nem is ez a legszükségesebb. 

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Metagame-nek, ahol érdemes olyan társasoknak is utánanézni, amik máshol nem kaphatók, hiszen a mellékelt ábra szerint náluk akár a ritkaságokat is be lehet szerezni!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát